In cei 10 ani de experienta pe piata nationala, de cand activam in domeniul forajelor, am acumulat o vasta experienta, care nu se datoreaza doar numarului mare de lucrari executate, ci si variatelor situatii dificile cu care ne-am confruntat si pe care le-am rezolvat. Inca de la debut, ne-am asumat, insa, responsabilitatea de a invata in permanenta, caci acest domeniu este unul provocator.
In continuarea scurtei incursiuni in sfera activitatii pe care o desfasuram, dorim sa relatam una dintre experientele noastre vizand alimentarea cu apa din subteran a obiectivului, „Unitate de productie pentru componente auto“, situata in Cateasca – jud. Arges, lucrare care constituie si subiectul articolului nostru.
La inceputul lunii aprilie a anului in curs am primit, din partea CTP INVEST BUCHAREST, o solicitare pentru ofertarea unor lucrari de foraj necesare alimentarii unei hale de productie si a rezervei de incendiu.
In urma unor serii de discutii si respectiv, negocieri, beneficiarul a decis incheierea contractului cu societatea noastra, acesta dorind sa beneficieze de serviciile si strategiile unei societati orientate indeosebi catre client. In urma obtinerii avizelor de la institutiile competente, s-a procedat la executia unui foraj de alimentare cu apa a halei de productie (foraj cu adancimea de 165 m) si a 6 foraje pentru alimentarea rezervei de incendiu. Lucrarile, executate prin sistemul cu circulatie directa de fluid, au fost sapate cu diametrul de 311 mm si tubate cu teava din PVC de 160 mm tip VALROM, avand clasa de rezistenta corespunzatoare adancimii forate.
La finalizarea fiecarui foraj s-a efectuat carotaj electric, iar in urma diagramei obtinute, a fost stabilita adancimea de montare a tevilor cu fante, tevi care au fost montate in dreptul acviferelor productive.
Introducerea tubulaturii a fost urmata de cea a nisipului cuartos intre peretele tevii si peretele forajului, acesta avand rol de filtrare a apei si fiind selectat in functie de granulometria nisipului din acvifere (in cazul de fata 2-4 mm).
La fiecare foraj individual s-a efectuat un inel de ciment, dar si un dop de argila, cu rol de izolare a panzelor de suprafata care ne-au pus mari probleme din punct de vedere calitativ. Totodata, la finalizarea fiecarui foraj au fost efectuate si operatiuni de decolmatare si punere in productie, operatiuni care au fost realizate cu pompa mamuth din dotare, si ulterior, cu pompe submersibile.
In urma decolmatarii si punerii in productie, s-au efectuat pompari experimentale, necesare pentru a stabili parametrii finali ai forajului, precum: nivelul hidrostatic, nivelul hidrodinamic, debitul maxim, denivelarea, raza de influenta, s.a.m.d. In functie de rezultatele obtinute, s-au intocmit o fisa tehnica si o fisa cu recomandarile de echipare aferente fiecarui foraj.
Etapa finala, care a urmat finalizarii tuturor forajelor si a intocmirii documentatiilor, a constat in montarea / echiparea acestora cu: pompe submersibile conforme fisei tehnice; cabina de put, apometre, supape de unic sens, robineti, conectare la conducta principala de apa, tablouri electrice pentru fiecare pompa, senzori de presiune.
Lucrarea integrala a totalizat 7 pompe submersibile, 6 pentru rezerva de incendiu si una pentru alimentarea halei. In ceea ce priveste rezerva de incendiu, s-a optat pentru o varianta complet automatizata, cu convertizor de frecventa pe fiecare pompa. Principiul de functionare consta in reglarea presiunii necesare in sistem, tablourile pornind pompele in functie de consum. In prima faza, porneste o singura pompa, iar in situatia in care aceasta este insuficienta pentru alimentare, vor porni alte doua pompe, iar daca nici in aceasta formula de functionare a celor trei pompe nu se asigura necesarul alimentarii, vor porni si celelalte trei pompe existente in sistem.
Acest sistem complex a fost gandit si pus in aplicare integral de catre societatea noastra si colaboratorii ei de la Pedrollo, sistemul dovedindu-se unul optim si functional, in conformitate cu asteptarile beneficiarului.