Apă cu aluminu și amoniu în București

DSP Ilfov avertizează populația din 12 localități că apa de la rețeaua publică nu e potabilă

Direcția de Sănătate Publică Ilfov avertizează cetățenii din 12 localități că apa livrată prin rețelele publice nu este potabilă. Într-o adresă trimisă primăriilor pe 31 martie, DSP le cere edililor să-i avertizeze pe locuitori că în urma analizelor de laborator, s-au constatat „în mod constant”, depășiri ale următorilor parametri:

-amoniu în localitățile Berceni, Bragadiru, Dărăști, 1 Decembrie, Cornetu și Pantelimon;

-nitrați în comuna Snagov;

-mangan în localitățile Berceni, Dărăști, Ciorogârla, Balotești, Periș, Corbeanca, Afumați;

-aluminiu în comuna Balotești.

Europa FM a încercat să discute cu șefii tuturor intituțiilor responsabile, mai ales că averizarea DSP a fost trimisă încă de acum două săptămâni, iar populația din unele localități nu a fost nici acum informată despre pericol. Primăria Pantelimon a făcut în schimb următorul anunț: Populația care are probleme cu apa potabilă ce nu îndeplinește standardele de calitate,  să se prezinte  primărie cu o sesizare  pentru a se efectua în prealabil probe.

În același timp, pe site-ul său, DSP Ilfov a publicat o informare în care arată că și la Ghermănești sunt depășiri mari la nitriți, iar la Berceni și Dărăști, la mangan.

În cel puțin 6 dintre localitățile de mai sus, apa este furnizată de societatea Apă Canal a Consiliului Județean Ilfov.

Președintele Consiliului, Marian Petrache, a refuzat să explice care este situația exactă acum, însă ne-a spus că a discutat cu furnizorul de apă și cu șeful DSP care ar fi luat măsuri, iar calitatea apei s-ar fi îmbunătățit brusc după numai trei zile de la primul avertisment al DSP.

Întrebat cum s-ar fi putut elimina chimicalele și metalele din apa de la  rețeaua publică atât de repede, Marian Petrache ne-a promis că va reveni cu buletine de analiză mai recente.

La rândul său, primarul comunei Berceni ne-a precizat că habar nu are de avertizarea DSP, deși aceasta a fost emisă acum două săptămâni.

De asemenea, primarul localității Balotești ne-a declarat că a discutat cu reprezentanții firmei care livrează apa care i-ar fi spus că adresa DSP este o dezinformare.

Niciunul dintre acești oficiali și nici ministrul Sănătății nu au dorit să ne acorde o declarație înregistrată.

ACTUALIZARE

DSP a emis un comunicat în care precizează că în acest moment, conform ultimelor analize efectuate, calitatea apei se prezinta după cum urmează:

  • Berceni: sistemul de aprovizionare cu apa potabilă din comuna Berceni, operat de Primaria Berceni până la finele anului 2015 și preluat de societatea EuroApavol SA, a primit notificare de respingere a ASF Nr. 3/ 29.03.2017 datorita depășirii valorilor maxime admise pentru Amoniu și Mangan.
  • Bragadiru, Cornetu, Pantelimon, Ciorogârla, Balotești, Corbeanca, Afumați: calitatea apei este corespunzatoare și populatia a fost informată prin Autoritatea Publica Locala că apa poate fi folosită pentru băut, prepararea hranei și alte scopuri casnice.
  • Dărăști: parametrii determinați sunt in limite normale cu excepția Manganului.
  • 1 Decembrie: sistemul de aprovizionare cu apă a fost operat de către Primaria 1 Decembrie pănă la finele anului 2015 și preluat de societatea EuroApavol SA. A deținut ASF cu Plan de Conformare care nu a fost îndeplinit și a primit notificare de respingere a ASF Nr. 2/ 29.03.2017 datorita depasirii valorilor maxime admise pentru Amoniu.
  • Snagov- Ghermănești parametrii determinați sunt în limite normale cu excepția Nitraților.

Probleme nu sunt nici pe departe mici in condițiile în care persoanele care au chiar și mici probleme hepatice, înțelegând inclusiv pe cei care au valorile crescute din analizele de sânge, pot dezvolta în ritm alert probleme grave de sănătate în urma consumului apei din aceste localități.

Problema îți poate găsi foarte repede și ieftin rezolvare, cetățenii acestor localității putând să apeleze la serviciile de foraje apă realizate de bine-cunoscuta companie româneascăECODRILL care realizează, așa cum deja știți, foraje până la adâncimea de 500 de metri unde apa este foarte curată și sănătoasă. Astfel, sănătatea populației cade, așa cum este și normal, în sarcina autorităților care se fac vinovaâi inclusiv de îmbolnăvirile în masă ale copiiilor și părinților acestora.