Apa potabila nu are gust, nu are miros. Daca ca urmare a forajului executat este constatat un miros specific exista cateva probleme. Ce trebuie mentionat si chiar subliniat este ca apa din foraj trebuie sa fie una mai buna decat cea din fantana; cu cat apa provine de la adancime mai mare, riscul ca aceasta sa fie poluata tinde spre zero.
Situatia este una mai complexa si o vom detalia in randurile ce urmeaza.
Care pot fi cauzele
Una din posibilele cauze poate fi legata de infestarea apei chiar in timpul lucrarilor desfasurate. Nu degeaba firma aleasa pentru forare este primul pas pe care il faceti spre calitatea lucrarii sau dimpotriva. Aici vorbim de contactul cu noroiul. Desi pare greu de crezut, este una din explicatii care se lasa cu consecinte pentru utilizatorul casnic.
Alte cauze si explicatii ar putea fi:
- Atunci cand tevile intra in contact cu anumiti agenti patogeni.
- Daca in putul forat ajung resturi, deseuri, un scenariu inadmisibil.
- In cazul unor lucrari mai vechi, cand infiltratiile de apa din exterior patrund in foraj.
Nitritii si nitratii – acesti compusi sunt printre cei mai periculosi. Contamimarea apei cu nitriti sau nitrati este mai comuna in randul forajelor de mica adancime sau a fantanelor. Aparitia acestor cazuri denota o lipsa de atentie in a manipula si a trata deseurile, apa si canalizarea.
Ingrasaminte chimice – in ultimii ani s-au schimbat foarte multe, printre care si modul in care este facuta agricultura. Pentru a creste productivitatea agricole sunt folosite cantitati semnificative de ingrasaminte. Asadar, cu precadere in zonele rurale, apele pot fi infestate cu pesticide. Este inca un motiv in plus pentru care recomandarea este de a fora adancimi medii si mari.
Are legatura si alegerea stratului acvifer
Sunt situatii in care exista strate acvifere suprapuse, separate de strat de roci. Alegerea gresita a unui strat acvifer poate avea si aceasta consecinta a mirosului apei. Asta pentru ca apa va prelua proprietatile rocilor pe care le strabate.
Ramane valabila teoria conform careia cu cat este mai adanca apa, cu atat mai bine, insa nu este de omis ca stratul acvifer ales are o importanta deosebita. Daca apa curge peste un strat de sare, desigur ca va fi sarata. Daca trece prin strat sulfuros, va fi si ea sulfuroasa. Apa rezultata poate fi feroasa, calcaroasa, in functie de ce strat de roci intalneste.
Ce ramane de facut?
Daca o situatie de acest gen, a apei care miroase, are legatura cu lipsa de experienta a muncitorilor, cu calitatea precara a serviciilor oferite, aici vorbim despre alegeri neinspirate. Va recomandam de fiecare data sa cautati istoricul celor cu care alegeti sa colaborati.
Pentru astfel de cazuri o eventuala solutie poate fi despre denisipare, folosind o pompa mamuth. Ulterior va fi efectuat un tratament cu cloramina, pentru a dezinfecta apa. Termenul minim de asteptare este de 48 de ore pana cand veti reusi din nous a exploatati forajul.
O alta solutie este reprezentata de folosirea unei statii de filtrare, o recomandare pentru cazurile in care apa este infestata cu chimicale.
Profesionistul ramane profesionist. Trebuie spus ca domeniul a evoluat foarte mult, astfel ca asa zisii meseriasi sunt depasiti in primul rand de informatie si in al doilea rand de experienta si tehnologie. Problemele apei nu mai sunt stapanite de o educatie invechita. Asadar, ca masura de precautie preferati de fiecare data sa lucrati numai cu profesionisti.
Puteti solicita serviciile noastre si cere o estimare de pret aici – https://ecodrillforaje.ro/.