Apa, secretul bunei functionari a organismului

Suntem facuti din apa, aproape 65% din tot ceea ce reprezentam noi ca fiinte umane este apa. Ne nastem din apa pe care apoi o pierdem progresiv pe masura ce inaintam in varsta. Asa se explica ca un embrion uman este 97% apa, la nastere nou nascutul este format din 90% apa, copilul mic contine 80% apa, acelasi copil la varsta scolara va avea un procent de 70% apa, urmand ca la varsta adulta sa ramana cu doar 60-65% apa din greutatea corporala.

Procentul de apa mai difera si in functie de sex si procentul de grasime al organismului. Astfel, pentru ca femeile au un procent mai ridicat de grasime (dispuse la nivelul mainilor, soldurilor si la nivelul tesutului cellular adipos subcutanat) decat barbatii, ele vor avea in medie cu 5% mai putina apa decat barbatii de aceeasi varsta. Aceasta se datoreaza faptului ca tesutul gras este dotat cu capacitatea de a retine o cantitate foarte mica de apa, fapt ce explica reducerea continutului hidric al organismului.

Apa reprezinta mediul in care se desfasoara toate reactiile biologice si chimice din organism, avand ca rezultat producerea de caldura si energie, reactii ce sustin metabolismul necesar vietii. Pentru ca aceste reactii sa poata avea loc este necesar ca substantele sa fie dizolvate in apa, altfel nu se pot desface in ioni iar reactiile nu pot avea loc.

Dar sa vedem care este rolul apei in organismul uman si de ce este esentiala pentru o buna functionare a acestuia.

-intra in compozitia tuturor organelor si le ajuta sa-si faca functia. Sangele contine 90% apa, muschii 75%, creierul 83%, plamanii 86%,rinichii 83%, ochii 95%, oasele 22% apa. Rinichii au nevoie de apa pentru a putea filtra sangele, aparatul digestiv are nevoie de apa pentru digestie, pielea are nevoie de apa pentru a se pastra neteda si sanatoasa, oasele pentru a-si mentine elasticitatea si taria.

-vehiculeaza prin sange si limfa oxigenul si elementele nutritive care organe.

-ajuta la eliminarea deseurilor metabolice prin rinichi, lucru imposibil de realizat in lipsa unei cantiatti de apa pe post de conductor.

-participa la formarea celulelor si la procesul de crestere al organismului.

-ajuta la termoreglare mentinand constanta temperatura corpului. Cand corpul este supraincalzit (vara sau in puseele de febra) elimina prin transpiratie caldura care prisoseste, iar iarna, cand corpul sufera de frig, se adapteaza pentru a tine sangele cald in jurul organelor vitale, facand ca capilarele sa se contracte pentru a economisi pierderile de apa.

Ce se intampla in lipsa apei?

-Pierderea de apa declanseaza reflexul de sete, asta inseamna ca a inceput deja procesul de deshidratare si organismul sufera. Se poate intampla, insa, ca senzatia de sete sa nu functioneze, sa fie inhibata de anumiti factori cum ar fi varsta, dereglarile hormonale sau un stil de viata haotic, dar asta nu inseamna ca organismul nu are nevoie de hidratare. In plus, un creier deshidratat si obosit refuza sa mai trimita semnalele corespunzatoare de sete. De aceea este nevoie de un consum de apa calculat la anumite interval de timp indiferent daca ne este sete sau nu.

-Afectarea creierului. Cercetatorii britanici au dovedit ca deshidratarea cauzeaza micsorarea dimensiunilor creierului dar ca acesta revine la normal imediat dupa consumarea a cateva pahare cu apa. Atunci cand pierdem apa este afectata buna functionare a creierului si a sistemului nervos, ceea ce duce la aparitia unor dezechilibre pe care le resimtim ca stari de nervozitate, irascibilitate si anxietate, stare de oboseala, epuizare si incapacitatea de a ne concentra. Pentru ca un creier deshidratat nu poate gandi sau procesa informatia in mod corect scad performantele intelectuale, memoria de scurta durata fiind alterata la o scadere de numai 2% a apei din corp.

-Plamanii isi incetinesc activitatea limitand astfel pierderile de apa prin respiratie. Apare dificultatea in a respira, organele nu mai sunt oxigenate corespunzator functionand in avarie, apar ametelile si starea generala proasta.

-Aparitia constipatiei si scaderea cantitatii de urina eliminate. In lipsa apei fecalele devin uscate si tari, foarte greu de eliminat manifestandu-se prin dureri abdominale si eliberarea toxinelor in sange. Urina devine prea concentrata, inchisa la culoare si limitata cantitativ, traducand afectarea rinichilor care nu au suficienta apa pentru a elimina deseurile metabolice. Aceasta urina concentrata favorizeaza cristalizarea moleculelor de calciu, oxalati si acid uric, adica formarea calculilor renali.

-Uscarea pielii si a mucoaselor. Pielea isi pierde elasticitatea si fermitatea, se rideaza usor si se poate descuama. Apare senzatia de “gura uscata”, buzele se inrosesc si crapa, saliva devine lipicioasa. Scade presiunea in globii oculari, ochii nu mai pot produce lacrimi, apare senzatia de “nisip in ochi”.

-Cefalea poate aparea datorita scaderii fluxului de oxigen catre creier si o irigare insuficienta a acestuia. Deshidratarea ar putea fi si cauza aparitiei migrenelor. S-a dovedit ca cea mai buna abordare a durerilor de cap este sa se bea cate un pahar cu apa din 10 in 10 minute, in timpul unei ore.

-Oboseala dupa servirea mesei. Daca procesul digestiei incepe pe un fond carential de apa, sangele se ingroasa si, pentru a se hidrata trage apa din organelle vitale (deshidratandu-le) pentru a se putea realiza digestia, asa se explica de ce, dupa masa, ne simtim obositi si fara vlaga. Daca bem un pahar cu apa inainte de masa digestia se va face fara dificultate si ne vom simti plini de energie.

-Cand organismul este foarte deshidratat nu mai poate asigura necesarul de apa necesar circulatiei sangelui caz in care poate aparea starea de soc, halucinatii, stare care poate culmina cu lesin, coma si chiar deces.

– Apa este viata si in lipsa ei viata inceteaza. Daca un organism poate supravietui fara hrana mai multe saptamani, fara apa se stinge in 3 zile. Pierderea a mai mult de 15% din apa organismului duce la moartea acestuia. Suntem mai mult de 65% formati din apa, astfel ca incetam din viata daca procentul de apa din organismul nostru se reduce la 50%.

In concluzie, beti apa, alegeti apa in loc de orice alt lichid propus in semn de socializare, de consolare, de invioare sau de revigorare, pentru ca apa este cea mai buna bautura din lume. Celulele umane nu sunt alcatuite din sucuri, ceaiuri, cafea sau bere ci doar din apa. Apa este cea mai ieftina bautura, este mereu accesibila, nu ingrasa, nu are efecte adverse, este perfecta…si este vitala. Alegeti apa inaintea oricarui alt medicament, veti fi uimiti de puterea sa curative. Este elixirul vietii.

Beti un pahar cu apa inainte de un efort intelectual sau de un examen si veti fi sigur ca creierul va lucra cu eficienta maxima. Apa este bautura cu care se recomanda sa incheiati si sa va incepeti ziua, un pahar cu apa dimineata pe stomacul gol va ajuta la eliberarea toxinelor acumulate peste noapte. un pahar cu apa inainte de masa va ajuta digestia, va accentua metabolismul si va ajuta ficatul sa filtreze mai usor toxinele. Apa este primul ajutor cand aveti vreo durere, emotie sau suferinta, apa vindeca si racoreste, da energie corpului si hraneste spiritul, este raspunsul la mai toate intrebarile fara raspuns.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *