Apa minerala este considerata apa naturala care provine dintr-un izvor sau dintr-o sursa forata artificial-sonda si care are un continut variabil de saruri, gaze, substante minerale, substante radioactive, care ii confera proprietati terapeutice. Originea apelor minerale este legata de prezenta unor falii de adancime, dar si de existenta reliefului muntos vulcanic si de arealul unor zacaminte importante de petrol, carbuni, gaz metan si sare. Cele mai multe izvoare de ape minerale provin din apele vadoase, mai exact din precipitatiile care se infiltreaza in scoarta terestra pana la mari adancimi. Acestea revin la suprafata incarcate cu o anumita cantitate de gaze si saruri minerale, uneori si cu temperaturi mai ridicate sau chiar cu un anumit grad de radioactivitate.

Apa potabila

Cele mai importante surse de apa minerala din tara noastra se gasesc la: Govora, Baile Tusnad, Borsa, Borsec, Covasna, Calimanesti-Caciulata, Slanic-Moldova, Herculane, Moneasa, Biborteni, Sangeorz-Bai, Lacu-Sarat, Amara, Zacamantul Casin, Statiunea Ziziu.

In Romania exista 26 de companii producatoare si imbuteliatoare de apa minerala. La nivelul anului 2016, s-au comercializat in jur de un miliard de litri de apa, dintre acestea 70% au fost reprezentate de apele minerale carbogazoase, iar restul de 30% de apele minerale plate.

Cat de sanatoase sunt apele minerale din Romania?

De-a lungul timpului, in tara noastra s-au facut o multime de analize sau studii care au avut ca scop informarea oamenilor despre calitatea apei minerale plate sau carbogazoase pe care o consuma zilnic.

Scandalurile apelor minerale plate sau carbogazoase contaminate au facut, in fiecare an, inconjurul tarii.

Conform unei analize recente privind calitatea apelor minerale din Romania realizata de Wall-Street.ro, se pare ca izvoarele de ape minerale din tara noastra sunt mult mai sanatoase decat marea majoritate a celor existente in Europa. Romania este una dintre cele mai cunoscute tari din lume la capitolul izvoarelor apelor minerale naturale. Studiile de specialitate realizate pe piata de apa minerala naturala din Romania, arata ca tara noastra detine mai mult de jumatate din rezervele de apa minerala ale Europei, mai exact 60%. Cu toate acestea, nu inseamna ca toate apele care sunt comercializate in tara noastra sunt 100% sanatoase. Consumatorii de ape minerale trebuie sa tina cont, de mai multi factori importanti atunci cand o cumpara, cum ar fi:

  • cantitatea de reziduu sec. Reziduu sec este un compus chimic important la care consumatorii de apa trebuie sa fie foarte atenti. Cantitatea de reziduu inseamna cantitatea de pulbere minerala care ramane dupa fierberea apei la 180°C, iar cu cat este mai mare aceasta valoare, cu atat apa respectiva e mai bogata in saruri si minerale. De regula, o apa buna trebuie sa contina sub 500mg/l de reziduu sec, pentru ca daca sunt depasite cele 500 mg/l creste considerabil riscul unor complicatii care genereaza litiaza renala / biliara. Insa, chiar daca clientii consuma o apa cu o cantitate mare de reziduu sec, dar in cantitati normale, nu sunt expusi unui risc de a dezvolta complicatii sau probleme. Cantitatea de reziduu sec este afisata pe etichetele apelor plate sau carbogazoase.
  • concentratia de calciu. Apele minerale plate sau carbogazoase care au o cantitate ridicata de calciu (peste 100mg/l) nu sunt recomandate persoanelor care au afectiuni ale rinichilor sau bilei.
  • concentratia de sodiu. Persoanele hipertensive si cele cu afectiuni cardiovasculare trebuie sa fie foarte atente la consumul de sodiu. Recomandarea medicilor este sa consume ape minerale cu un continut de sodiu de sub 20mg/l.
  • concentratia de magneziu. Studiile arata ca o apa plata sau carbogazoasa cu o concentratie cat mai mare de magneziu este sanatoasa, pentru ca echlibreaza nivelul metabolic al organismului. Nivelul de magneziu maxim pe care un adult trebuie sa il consume zilnic nu trebuie insa sa depaseasca 400mg/l.
  • cantitatea de nitrati. Oricat de pure ar fi, apele contin nitrati. Acestea sunt substante toxice, iar cand ajung in stomac se transforma in nitriti, iar acestia, la randul lor, se tansforma in nitrozamine, care sunt cancerigene. Nitritii au rolul de a bloca hemoglobina, care nu mai transporta oxigenul la celule si tesuturi. Cantitatea de nitrati existenta in apa nu trebuie sa fie mai mare de 50 mg/l.

Alte pericole ascunse ar fi legate de imbutelierea necorespunzatoare a apelor sau de faptul ca nu toate apele imbuteliate sunt minerale (adica nu sunt exploatate din zacaminte ci din apropierea acestora de la adancimi mai mici, putand fi astfel contaminate si infiltrate cu deseuri), desi sunt etichetate ca fiind apa de masa, apa de izvor sau apa de baut. Celebrul studiu realizat de cei trei cercetatori stiintifici de la Facultatea de Stiinta Mediului din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, care s-a publicat in zeci de ziare, a avut ca scop evaluarea calitatii chimice a apelor imbuteliate existente pe piata din Romania si compararea lor cu apa potabila de la retea si izvor. Pentru acest studiu cercetatorii au avut in vedere 30 de marci diferite de ape imbuteliate existente pe piata din Romania – 25 romanesti si 5 straine. Astfel, au fost prelevate probe de apa potabila din reteaua de alimentare a municipiilor Cluj-Napoca si Zalau, o proba de apa de izvor natural din Cluj si doua probe de apa de izvor natural din municipiul Blaj si Zalau. Probele obtinute au fost analizate cu ajutorul multipara-metrului WTWinolab 720 si s-au determinat parametrii fizici ai apelor. Acestia au fost comparati apoi cu standardul apei potabile din Romania si cel din Uniunea Europeana, iar cu ajutorul aparatului RQ flex 10 Meck s-au determinat concentractiile ionilor de calciu, magneziu, sodium, clorura si sulfat din cele 35 de probe analizate. La sfarsit, s-a stabilit compatibilitatea lor cu legislatia apelor potabile din Romania, reglementata de Legea 458 /2002 si completata de Legea 311/2004.

Rezultatele studiului au aratat ca:

  • indicele de conductivitate electrica peste limita admisa, chiar si in cazuri exceptionale (2500 uS/cm) l-a avut apa minerala Tusnad verde si albastra.
  • o concentratie prea mare de ioni de calciu, peste limita maxima admisa in cazuri exceptionale (180mg/L) au avut apele minerale carbogazoase Tusnad verde si albastra, Borsec, Poiana Negri ambele probe, Dorna carbogazoasa, Biborteni forte si lejera.
  • o concentratia maxima admisa exceptional pentru ionii de magneziu (contin mai mult de 80mg/L) a fost gasita la apa minerala carbogazoasa Borsec, cele doua probe de apa Biborteni si probele de Tusnad verde si albastra.
  • concentratia maxima de sodium a fost depasita de catre patru probe: Biborteni forte si lejera, Poiana Negri carbogazoasa si natural carbogazoasa, care contin mai mult de 200mg/L, asa cum este prevazut de legislatia in vigoare.
  • concentratia ionilor de clorura si sulfati a fost respectata de toate probele de apa analizate de cercetatorii din Cluj.

Tot in raportul prezentat de cei trei cercetatori Universitatii din Cluj, se arata ca din cele 35 de probe analizate doar 15 respecta integral toate normele legislative in vigoare. Din totalul probelor analizate, doar 26 respectau legislatia apei potabile pentru parametrul pH, iar toate probele care aveau pH prea acid erau ape carbogazoase sau natural carbogazoase. In ceea ce priveste parametrul de conductivitate electrica, alte 6% dintre probele analizate au picat testul. O concentratie prea mica a cationilor de calciu si magneziu a fost gasita in 8 din cele 35 de probe, iar in 4 probe exista o concentratie prea ridicata de sodiu.

Din analiza continutul de minerale ale celor 35 probe de ape, s-a constatat ca datele inscrise de catre producatori pe etichete sunt corecte, insa, din pacate, exista cumparatori care nu cunosc legislatia in vigoare si cei mai multi nu citesc tabloul chimic de pe etichete. De asemenea, rezultatele raportului au aratat ca apa potabila de la reteaua municipiilor Cluj, Zalau si Blaj respecta normativul standard privind calitatea apei, in linii mari.

In urma acestui studiu, cercetatorii au propus standardizarea apei minerale imbuteliate din Romania de catre toti producatorii, a unei culori diferite pentru capac, in functie de gradul de mineralizare al apei minerale imbuteliate:

  • capac de culoare alba – pentru apele cu continut redus de minerale, ape plate;
  • capac de culoare albastra – pentru apele cu un continut mediu de minerale, ape de izvor;
  • capac de culoare verde – pentru apele minerale carbogazoase naturale;
  • capac de culoare mov – pentru apele minerale imbogatite sau forte, ape minerale medicinale,

astfel incat consumatorii sa inteleaga mai bine ce cumpara din magazine.

Specialisti avertizeaza consumatorii in ceea ce priveste consumul regulat sau indelungat de ape minerale carbogazoase care au continut prea mare de sodiu, calciu si magneziu sau un pH impropriu. Acesta poate conduce la probleme serioase de sanatate, cum ar fi  imbolnavirea rinichilor, stomacului si ficatului, precum si la agravarea bolilor cardio-vasculare. Sortimentele de ape minerale forte imbuteliate care nu sunt recomandate pentru consum regulat sau indelungat sunt: Dorna, Biborteni, Borsec, Izvorul Minunilor, Tusnad, Poiana Negri.

O apa ideala pentru consum zilnic trebuie sa fie o apa necarbogazoasa, sa fie bogata in ioni de calciu si magneziu, insa saraca in sodiu, cloruri, nitrati si sulfati. La noi in tara, doar o parte dintre apele minerale plate si carbogazoase comercializate respecta aceste standarde de calitate, acestea fiind: Borsec apa plata, Dorna plata, Calipso apa plata, Roua Muntilor carbogazoasa si plata, Lipova naturala, Carpatina Forte si Light, Perla Harghitei minerala, Zizin, Sport, Vera Aqua, Evian, Vittel si Perrier.

 

Sursă: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ap%C4%83_mineral%C4%83

http://www.wall-street.ro/articol/Social/148452/cele-mai-sanatoase-ape-minerale-din-romania.html