Care sunt beneficiile instalarii panourilor solare termice

Pentru cei ce locuiesc la casa, instalarea panourilor solare poate aduce economii financiare,  dar si contribuie la reducerea poluarii. Energia solara este folosita inca de pe vremea lui Leonardo da Vinci, in scopuri casnice. Se folosea o oglinda concava care directiona lumina soarelui pentru a incalzi apa. Resursele planetei scad considerabil pe zi ce trece, tocmai de aceea tot mai multe persoane cauta variante alternative regenarabile, care sunt si eco friendly, iar panourile solare sunt printre ele.

 

Acum tehnologia a avansat si se pot utiliza panouri solare voltaice sau termice, fiecare avand diferite scopuri. Panourile solare termice sunt de doua tipuri si anume cele cu tuburi vidate si cele plane. Mai jos descoperi totul despre panouri solare si ce beneficii iti aduc.

 

Ce sunt panourile solare

 

Panourile solare utilizeaza radiatiile solare pentru a produce resurse ce pot fi utilizate in diferite scopuri. Panourile sunt realizate din materiale speciale ce absorb lumina si caldura produsa de soare, prin celulele componente, iar apoi este eliberata energia termica, ce va incalzi apa sau casa. Avantajul este ca energia solara este o sursa gratuita si inepuizabila, fata de alte tipuri de combustibil pentru incalzire cum ar fi carbuni, lemne, gaze, peleti etc.

 

Un alt aspect important este ca aceasta este energia verde, cea care nu polueaza mediul inconjurator, ceea ce multe persoane iau in considerare avand in vedere ca poluarea creste an de an.

 

Diferenta intre panouri solare fotovoltaice si cele termice

 

Intre cele doua exista o diferenta clara. Desi ambele folosesc energia solara, panourile fotovoltaice sunt utilizate pentru convertirea acesteia in electricitate, iar panourile termice o convertesc in caldura sau apa calda menajera.

 

Panourile solare termice se impart si ele in doua subcategorii si anume cele plane si cele cu tuburi vidate. Primele folosesc placi din cupru, transformand radiatiile solare in energie, cedand-o unui agent termic apa/antigel. Energia este preluata pentru depozitare sau este utilizata imediat. Carcasa metalica a panourilor este rezistenta la intemperii. Pierderile energetice sunt reduse.

 

Celelalte folosesc o tehnologie avansata denumita heat-pipe, adica un sistem de tuburi concentrice din sticla borosilicata. Spatiul dintre tuburi se videaza, de unde si denumirea acestor panouri. Materialul absorbant din interior capteaza energia in mod eficient, reflexivitatea este redusa si este inconjurat de un tub din cupru prin care trece agentul termic. Vidul prin care trece tubul din cupru ajuta la obtinerea unui randament maxim, astfel eliminandu-se orice pierdere de caldura.

 

Este recomandata instalarea panourilor termice vidate, fiindca au un grad mai mare de absorbtie a razelor soarelui, captandu-le din mai multe unghiuri, asigurand astfel o distributie eficienta a caldurii.

 

Totodata, panourile solare se impart in doua sisteme de functionare si anume cele presurizate si cele nepresurizate. Primele actioneaza sub presiunea la nivelul rezervorului panourilor, iar celelalte vor avea nevoie de o pompa automata pentru a avea presiune la robinet.

 

Beneficiile panourilor solare termice vidate

 

  • Desi este o investitie initiala substantiala, costurile se amortizeaza rapid, datorita economiilor facute.
  • Asigura 60-80% din necesarul de apa calda iarna, iar vara necesarul de 100%.
  • Desi energia solara nu este suficienta pentru a putea inlocui sistemele de incalzire pe gaz sau combustibil solid, acestea aduc o economie de pana la 30% anual.
  • Contribui la protejarea mediului, fiindca nu genereaza emisii poluante nici direct, nici indirect.
  • Sunt fiabile, avand o durata de viata de pana la 30 de ani. De asemenea, ele sunt detasabile, ceea ce inseamna ca pot fi transportate atunci cand ai nevoie de ele in alta locatie.
  • Sunt rezistente si necesita minima intretinere. In cazul defectarii unui tub, acesta poate fi inlocuit cu usurinta.

 

Montajul si costul panourilor solare

 

Costul se va calcula in functie de cate persoane sunt intr-o gospodarie si in ce scop se utilizeaza sistemul. Printre cele mai folosite este cel de producere a apei menajere calde. Dimensionat corect, acesta aduce economii anuale de pana la 70%, fiindca in perioada de sfarsit de mai pana la inceputul lui septembrie apa calda menajera este 100% gratuita. Asta inseamna ca vei face economii substantiale la factura, de aceea investitia initiala merita.

 

Cand vine vorba de montaj panouri solare, indicat este sa te lasi pe mana profesionistilor in domeniu. Noi te putem ajuta in acest scop. Panourile trebuie montate in zona expusa la soare cel mai bine, trebuie ales unghiul de inclinatie pentru ca lumina sa se reflecte corespunzator, trebuie conectate la boiler si aparatele de incalzire ale casei.

 

In ce priveste intretinerea, ai nevoie doar de putin curaj daca sunt montate pe acoperis si sa inlaturi praful si murdaria cu apa calda si o carpa, de preferat dimineata. Iar cand vine vorba de verificarea lor este bine sa te lasi pe mana specialistilor, ce pot verifica in mod corespunzator firele, conexiunile si panourile solare.

 

Panourile solare sunt deci solutia celor care isi doresc o sursa de energie verde, sustenabila, economica. Pentru instalarea lor bazeaza-te pe echipa noastra Eco Drill!