Cu ajutorul pompelor de căldură de la EcoDrill se poate realiza o economie de până la 75% față de sistemele clasice de încălzire (gaz, lemn , pellets , etc ). Acestea promovează utilizarea inteligenta a energiei din sol sau apele subterane, pentru un confort maxim și pentru o calitate a vieții cu respect fata de mediul înconjurator.

Care sunt pașii necesari instalării unui sistem de pompe de căldură

Primul pas pentru montarea unei pompe de căldură este realizarea unui calcul concret și sigur cu privire la necesarul termic activitate ce se realizează de echipa EcoDrill care este specializată și abilitată să stabilească coeficientul de izolare termică al clădirii. Aici sunt analizate atât pierderile orare de căldură, diferența de temperatură dintre  interior și exterior, raportate la volumul încălzit al acesteia. Astfel, în funcție de necesarul termic al imobilului se dimensionează pompa de căldura.

Ulterior se realizează activitățile de foraj unde, de altfel, EcoDrill deține supremația profesională pe spațiul românesc, utilizând, în acest sens, un cumul de bune practici și directive europene ce vizează protecția mediului înconjurător. În activitatea de foraj se folosește nisip cuarțit amestecat cu bentonita, ciment si apa.

Funcționarea pompelor de căldură se axează pe proprietatea agentului de răcire care acționează în sistemul închis de conducte și vaporizează la temperaturi scăzute de până la – 40 de grade Celsius. Pentru a vaporiza, pompa de căldură are nevoie de o cantitate de energie care este preluată de la sursa de căldura și care în acest caz este solul. Această cantitate de energie este preluată prin intermediul unui furtun colector de polietilena care e îngropat în pământ. De reținut că EcoDrill utilizează în activitatea curentă material de cea mai bună calitate atât în realizarea forajelor cât și în cazul pompelor de căldură. Prin vaporizare agentul termic se transformă în gaz care este absorbit de compresor. Ulterior, gazul este comprimat și, prin comprimare, temperatura acestuia crește la 70 – 100 grade Celsius. Această căldură este preluată, ulterior, de agentul termic prin intermediul condensatorului, folosindu-se pentru încălzirea clădirilor sau pentru a produce apă caldă.

Pompa de căldura APA-APA are ca principiu extragerea apei dintr-o pânză freatică de regulă cu temperatură constantă 12-14 grade. Pentru captarea energiei din pânza freatică sunt necesare cel puțin 2 foraje, unul pentru extracție iar celălalt pentru deversarea apei din pompa de căldură. Având o vastă experiență în domeniu, am constatat, în cei peste 10 ani de când suntem lideri pe piața românească în domeniu, că acolo unde găsim cantitate mare de apă, apar probleme cu deversarea ei din cauza nivelului ridicat al apei. În acest caz noi recomandăm, ca sfat din categoria bunelor practici, executarea mai multor foraje de mica adâncime pentru a se putea deversa cantitatea de apă folosita de pompa de căldură. Este foarte important ca debitul să se mențină tot timpul anului!

Pompa de căldura SOL-APA este de fapt sistemul cel mai fiabil din cele 2 sisteme de colectare a căldurii. Pentru captarea energiei din sol se fac unul sau mai multe foraje în funcție de necesarul de căldură (kw termici) pentru construcția în cauză, distanța între foraje fiind de minim 10 ml. După execuția forajelor se introduce un colector din polietilena prin care va fi recirculat un agent termic. Acest lichid se pompează în sol, prin aceste circuite, la o temperatură de 4-5 grade, apoi lichidul parcurge traseul de țevi dispuse în sol astfel încălzindu-se la circa 12-14 grade, agentul recirculat transportând energia captată către schimbătorul de căldură .

O altă proprietate importantă a acestui tip de pompe este aceea că au capacitatea de a răci casa pe timpul verii. În cazul răcirii, căldura este preluată din încăpere de către sistemele de distribuție a energiei din pereți, pardoseala sau ventiloconvectoare și transferată în pământ.

Costul unor astfel de foraje variază în funcție de sistemul de colectare, zona, numărul de foraje, adâncime, diametrul colectoarelor. În preț este inclusă execuția forajului, furtunele colectoare cât și introducerea acestora în foraje, sudurile electrofuzibile, introducere geosolid, teste de presiune etc..

Până în prezent avem executate astfel de lucrări pentru Primării , Blocuri ANL, Spitale, Pensiuni, Hoteluri, etc.