Lucrarile de constructie, care necesita executia unor excavatii de pamant, uneori au nevoie si de lucrari de epuisment.

Scaderea panzei freatice prin intermediul sistemelor de epuisment permite efectuarea lucrarilor de constructii cu fundare directa, in uscat, chiar si atunci cand acestea se executa sub nivelul panzei freatice. Costul scazut, in comparatie cu rezultatele obtinute, este specificul sistemului de epuisment, de fapt, este cea mai rapida si mai economica metoda de scadere a nivelului stratului acvifer din ziua de astazi, atat permanenta cat si temporara. Sistemele de epuisment, deja utilizate in sectoarele de constructii si industriale, au avut o dezvoltare considerabila si in lucrarile de regenerare ambientala in ultimi ani.

Forajele de epuisment mai poarta denumirea si de asecari. Aceste lucrari apar datorita nivelului ridicat al panzei freatice. In functie de presiunea si debitul primului strat de apa  se executa o serie de foraje in care se por introduce pompe submersibie.

De obicei acestea se executa perimetral, pompele introduse sunt de debit mare. Este foarte important ca acestea sa functioneze fara oprire. Daca dupa cateva zile de pompare continua nivelul panzei freatice scade foarte putin, este necesara inlocuirea pompelor cu altele de debite mai mari. Daca se opresc aceste pompe datorita presiunii este posibil sa se inunde incinta. Atunci cand se excaveaza de obicei se taie tubulatura la cota la care sa excavat si se pune din nou in functiune.  Iar daca pompa este oprita efectul este acelasi ca la un foraj artezian, apa va iesi singura din tub.

Este bine ca conducta de refulare si cablurile electrice sa fie in zone cat mai ferite, deoarece muncitorii de pe santiere este posibil sa le rupaexcavatii sau sa le distruga. Aceste tipuri de foraje sunt de adancime mica, intr-un interval de la cativa metri pana la 20 de metri.  Desi aceste foraje sunt temporare este important sa se execute corect, si sa nu dea nisp, deoarece ar distruge pompele submersibile. Dupa terminarea lucrarilor subterane, puturile trebuiesc cimentate.

Dupa executarea puturilor pentru epuisment va putem pune la dispozitie si pompele submersibile necesare extagerii apei pentru a drena zona. Lista acestora o puteți găsi la adresa noastră – www.hydrotools.ro – partener de încredere.