In cazul in care ai luat decizia de a renunta la viata agitata de oras si te-ai hotarat sa te muti intr-o zona extravilana, va trebui sa tii cont de cateva aspecte deosebit de importante. La urma urmei, oricine cauta confort, iar asta implica, desigur, si disponibilitatea apei curente.

Atunci cand casa va fi construita in regiune proprie, in majoritatea cazurilor nu exista acces la apa potabila. Intr-o asemenea situatie apare necesitatea realizarii de foraje, in cautare de apa, cu ajutorul unei firme specializate. Inainte de a ajunge insa in aceasta situatie, trebuie sa stii cateva lucruri.

Informeaza-te corespunzator cu privire la zona in care va urma sa locuiesti

Chiar daca ai gasit o oferta tentanta, un teren situat intr-o zona pe care o consideri convenabila, inainte de a semna actul de vanzare-cumparare cauta sa obtii informatii de la fata locului. Proprietarul iti va prezenta, desigur, toate lucrurile intr-o lumina cat mai buna, insa incearca sa afli cateva lucruri si de la vecini. Va trebui sa verifici daca sunt fantani de suprafata in zona, va trebui sa te interesezi cat de aproape se afla respectivul teren de valea unui rau si eventual sa incerci sa afli la ce adancime se gasesc sursele de apa.
Un alt lucru foarte important pe care va trebui sa il identifici este tipul de sol din respectiva zona. In cazul in care nu ai timp suficient pentru toate acestea, poti sa apelezi la un expert in studii geotehnice, care iti va putea oferi lamuriri in acest sens.

Alege doar firme autorizate atunci cand vine vorba de foraje

Cel mai probabil vei gasi zeci sau chiar sute de oferte pe piata, care mai de care mai tentante si atractive. Nu trebuie sa te lasi insa dominat de primul impuls, care este de obicei sa alegi pretul cel mai avantajos pentru tine – tine cont de faptul ca o lucrare de calitate are si costuri, iar daca pretul iti pare suspicios de mic la o firma, prin comparatie cu alte oferte, de preferat este sa eviti.
Alege sa colaborezi doar cu firme autorizate atunci cand vine vorba de foraje. In cazul in care vei primi o oferta „de nerefuzat”, incearca sa afli si ce poate sa iti ofere firma respectiva pentru acei bani. Daca vei intalni restrictii precum „nu putem fora la adancimi mai mari de 10 metri” sau „nu putem fora intr-un anume tip de sol”, din nou e de preferat sa eviti o asemenea firma. Explicatia e simpla: majoritatea panzelor de apa stabile, atat din punct de vedere al compozitiei chimice, cat si ca volum, se afla la adancimi mult mai mari de 10 metri.
Nu poti lasa forajul unui put de apa in seama oricui – aceasta este concluzia la care ajungem. Chiar daca ai auzit de cineva care executa foraje (un „particular”), exista motive care iti recomanda sa te orientezi catre o firma specializata:

  • Acea persoana nu iti va putea garanta calitatea apei
  • Nu ai garantia ca vei avea intr-adevar apa
  • Risti sa platesti mai mult decat valoreaza lucrarea

Daca vei apela la o firma specializata in foraje, vei avea parte la finalul lucrarii si de o analiza a apei. In al doilea rand, odata ce alegi o firma specializata ai parte de contract, ceea ce iti da si garantia ca vei putea trage la raspundere pe cineva daca nu vei avea apa cand lucrarea este finalizata. In ceea ce priveste valoarea lucrarii, „particularii” pot sa profite la un moment dat de faptul ca in imprejurimi nu se mai ocupa nimeni cu asemenea lucruri si sa ceara sume exagerate.
Evident, daca vei alege informandu-te corespunzator vei evita asemenea riscuri. Afla mai multe detalii despre foraje si alte lucrari pe care le putem indeplini din site-ul ecodrillforaje.ro.