Pompele de caldura pot asigura apa calda menajera, incalzirea, climatizarea locuintei si deasemenea o reducere consistenta a cheltuielilor energetice. Toate acestea prin captarea energiei solare ce o regasim inmagazinata in mediul inconjurator: aer, apa, sol, si \”aducerea\” ei in caminele noastre cu ajutorul pompelor de caldura.
O data cu scumpirea energiei conventionale pompele de caldura au devenit o alternativa foarte buna la sistemele de incalzire conventionala. Investitia intr-un astfel de sistem de incalzire reprezinta o investitie cu o amortizare sigura, cu un timp de amortizare scurt si investitia in siguranta, ecologie si confort.
Aceasta energie exista in jurul nostru si asteapta doar sa fie exploatata.
Pompe de caldura sol – apa si elemente componente
Colector de suprafata – Pe timpul verii caldura de la soare este stocata in sol. Aceasta este absorbita direct prin radiatia solara sau indirect prin intermediul apei de ploaie si prin aerul cald de la suprafata solului. Pompa de caldura colecteaza aceasta energie solara stocata printr-un colector ingropat in sol. Folosirea acestei energii pentru incalzire reprezinta a metoda eficienta si economica.
Sonda verticala – In partea de adancime a subsolului, asa numitul “ stratul geotermal de suprafata “, se afla o sursa de caldura cu o temperatura aproape constanta, ce poate fi utilizata pe parcusul intregului an. Pompa de caldura capteaza aceasta energie solara stocata, prin intermediul unui colector imersat intr-un put forat in sol.
Apa subterana – Apa din panza freatica poate fi utilizata ca sursa de caldura intrucat are o temperatura cuprinsa intre 4 si 12 °C pe parcursul intregului an. Pompa de caldura utilizeaza energia solara stocata in apa subterana. In mod normal in acest caz se utilizeaza un put forat pentru captarea apei si un altul
pentru reintroducerea acesteia in straturile subterane.
Colector in bazinul unui lac – Daca aveti casa construita langa o sursa de apa cum ar fi un lac, caldura din apa lacului poate fi extrasa utilizand un colector similar colectorului de suprafata, ancorat de fundul lacului.
Pompe de caldura aer – apa
Preluare caldura din aerul exterior – Pompele de caldura aer apa utilizeaza energia din aerul exterior Aceste pompe de caldura sunt destinate amplasarii exterioare si transforma energia stocata in aer in caldura necesara incalzirii spatiului de locuit sau prepararii de apa calda menajera. Dintr-un Kw de energie electrica se produc in medie (anuala) 3 Kw energie termica.