Cum stiu ce debit este necesar pentru alimentarea cu apa a gospodariei?

 

Am spus in repetate randuri si cu alte ocazii aici pe blog despre faptul ca un foraj are o durata de viata influentata de debitul apei. Cu cat este mai bine gestionat debitul, cu atat mai mult este evitata colmatarea si deci vor fi evitate situatii precum cele de investitii in denisipare a forajului.

Inainte de lucrarea propriu zisa de forare, trebuie stabilit debitul necesar. In mod evident, acesta este pas important si o decizie ce tine cont de nevoia familiei, proprietarului, dar tinand cont si de experienta executantului forajului. Vorbim in randurile ce urmeaza despre importanta acestui aspect, despre cum este stabilit debitul necesar.

Reguli general valabile in stabilirea debitului de apa

  • Intr-un foraj, spre deosebire de o fantana, apa nu se acumuleaza pur si simplu. Este nevoie de instalarea unui sistem de pompare, care sa asigure posibilitatea de a exploata forajul oricand, 24/24. Pompa potrivita lasati-o in mana expertilor.
  • Ar trebui luate in calcul instalari ale unor acumulari intre foraj si consumatori – vas tampon sau vas de expansiune, canele, bazine etc. In acest mod va asigurati ca, daca debitul este depasit si aveti varf de consum, nu vor fi probleme.
  • Mai mult nu este neaparat mai bine. Intr-adevar multi gandesc ca ar fi bine sa realizeze un foraj care sa le asigure debit cat mai mare, dat fiind ca vor avea si alte activitati ce vor influenta consumul de apa. Totusi asta poate duce la cheltuieli inutile si la scurtarea duratei de viata a unui foraj.
  • Fiecare loc poate oferi un anumit debit, ce nu are legatura de modul in care este forajul realizat. Debitul maxim al unui strat subteran de apa este unul constant. Totusi, despre diametrul optim al forajelor si despre tubare am discutat si aici, va recomandam sa va informati.

Cum stabilim, concret, debitul de apa necesara

Vor fi efectuate calcule raprotate la luna sau saptamana si ulterior in functie de zile si ore.

Sunt necesari de cunoscut parametri ce tin de:

  • Proprietatile fizice, chimice si bacteriologice ale apei.

Exemple

Pentru o casa unifamiliala

Estimativ, vorbim despre un consum de 10 m³ per luna. Asadar pentru 5 persoane, recomandarea este de 50 mc per luna. Sa spunem ca daca nu este suficient un astfel de debit si sunt perioade de varf de consum, o acumulare temporara in vas de expansiune va fi o rezolvare.

Vorbim insa de un astfel de consum raportat doar la apa pentru consum menajera. Daca sunt si alte activitati la mijloc, irigatii spre exemplu, debitul va fi mai mare, cu 1-3 m³/h.

Pentru o pensiune

La o unitate de cazare cu 10 pana la 12 camere vorbim despre necesar de apa, de debit 1-3 m³/h.

Pentru irigatii

Aici sunt variabile, in functie de terenul ce va fi irigat. Trebuie avut in vedere ca apa furnizata este la temperaturi de 10-12 grade, asadar ideal este a merge pe varianta de acumulare, ceea ce va presupune excavatii deschise pentru a acumula toti metrii cubi de apa.

Oferta EcoDrill

Este greu de spus ce are nevoie fiecare si ce costuri implica un foraj. Fiecare caz este diferit. Va invitam in cadrul paginii noastre, https://ecodrillforaje.ro/, pentru detalii si estimari de pret, dupa ce intrati in contact cu specialistii nostri. Ca executant al forajelor, EcoDrill dispune de aparatura, experienta si oameni pregatiti, astfel ca va realiza si masuratorile necesare pentru a estima debitul maxim al unui foraj.

Forajele profesionale pentru orice tip de locuinta sau chiar comunitati de persoane pot fi realizate eficient de catre echipa noastra. Detalii despre tipul de foraje si serviciile noastre le regasiti pe site.