Foraj casnic si foraj industrial – sa intelegem diferentele

Cu fiecare nou an ne dorim sa fim mai bun si sa ne extindem. Nu este doar o trecere catre un nou an, ci inca un timp de adaugat la lista de experiente. Din experienta va spunem ca inainte de a colabora cu o firma prestatoare de servicii precum foraje de puturi trebuie sa stiti ce aveti nevoie.

 

In randurile ce urmeaza va detaliem mai multe despre forajele de puturi de exploatare casnica, precum si cele de exploatare industriala. Explicam pe intelesul tuturor despre cele doua tipuri de foraje.

 

Forajul de put

 

Presupune, concret, saparea in adancul pamantului, pana cand ajungem la stratul freatic. Daca este sa consideram tehnic, forajul casnic si cel industrial nu se deosebesc din acest punct de vedere. Diferente insa sunt de la tehnica aplicata, adica cum ajungem la acest rezultat de a gasi stratul freatic in adanc, precum si tinand cont de adancime, de diametrul sau. Diferente notabile sunt si la tubarea putului.

 

Ca tot vorbim despre acest aspect, merita sa mentionam despre faptul ca la aceasta operatiune pentru forajul casnic trebuie folosite tevile din PVC, filtrul artizanal, cu fante, astfel incat sa patrunda apa din stratul acvifer in put. Cat despre forajul industrial, vom folosi tubulatura speciala. Costurile implicate sunt mai mari  intrucat filtrul spre exemplu este de 5 ori mai mare in acest caz.

 

Ce este piesa de fund

 

Vorbim despre o piesa din prelungirea coloanei filtrante. Lungimea sa este de 2 m si este construita pentru decantare. Gravitatia are o contributie aici si face astfel ca particulele mecanice sa patrunda in put. Acestea trebuie cumva separate de apa. Poate ca ati mai auzit despre decantor, iar acest termen este acelasi lucru cu piesa de fund.

 

In cazul unui foraj clasic, aceasta piesa de fund nu impune cine stie ce griji, insa este ceva diferit atunci cand vorbim despre forajele industriale. De data aceasta decantorul trebuie sa aiba o lungime de 10% din lungimea coloanei de filtru, dar nu mai mult de 2 m. In acesta are loc decantarea nisipului cu granulatie fina.

 

Centrorii

 

Acestia au un rol in ceea ce priveste asezarea coloanei filtrante in gaura forata. De obicei vorbim despre inele de ciment cu diametru suficient de mare incat la exterior diametrul sa fie mai mic decat diametrul gaurii forate.

 

In cazul unui foraj de uz casnic nu intalnim prea des acesti elementi. Insa nu acelasi lucru se poate spune despre forajele de exploatare industriala. De altfel si diferentele de costuri se resimt aici. Importanta acestora? Ne asiguram astfel ca acea coloana filtranta nu va ceda presiunii si nu se va deplasa, ducand, evident, la deteriorarea coloanei.

 

Pietrisul margaritar – cand si de ce este folosit in tehnica de forare

 

Am mai discutat si cu alte ocazii, pietrisul margaritar este utilizat, introdus in mod controlat in spatiile dintre peretele forajului si peretele filtrului. Masuram constant nivelul acestuia.

 

Rolul filtrant al pietrisului este de necontestat. De altfel subliniem ca pietrisul margaritar mai ieftin poate insemna un efect mai putin bun al filtrarii apei. Raman acele particule mici si fine de nisip in apa. O alternativa, daca este dorita, poate fi pietrisul cuartos, de calitate superioara pietrisului margaritar, dar care implica si ceva costuri mai mari. Si nu vorbim doar despre costul produsului in sine, ci si despre cel legat de transportul acestuia.

 

Alte diferente notabile

 

Cu cat proiectul este mai amplu, cu atat efectivele de oameni si echipamente, munca in sine este mai complexa. Depinde de adancimea forajului si de detalii ce tin de sol cat ar dura executia. Poate ca un foraj cu adancime de 60 de metri dureaza 2 zile sau chiar si 5. Iar acest timp il dublam, pentru instalarea infrastructurii de pompare si pentru a pune la punct santierul de forare.

 

Desigur ca  echipa de profesionisti, cat de bine pregatiti sunt si cat de bine lucreaza, inseamna o diferenta de asemenea. Pentru ca sunt cunostinte tehnice, de specialitate, aspecte legate de geologie, cunostinte dobandite si practic, pe teren care ajuta la realizarea lucrarii in timp optim.

 

Pretul ramane nota discordanta intre diferitele tipuri de foraje. Ce este mai scump la un foraj industrial se refera si la: deplasare, la cat de complex este sa organizam santierul, instalatia de forare, dar si denisiparea, care in acest caz este realizata pe fiecare portiune de filtru, iar durata per total poate fi de la cateva zile la o saptamana. Denisiparea, dar si masurarea de debit sunt operatiuni mai complexe, ce necesita mai mult echipament, iar costurile sunt mai ridicate.

 

La fel de bine si debitul de apa este marea diferenta. Este de la sine inteles ca printr-un foraj de exploatare industriala vorbim de un volum cu mult mai mare de apa ce trebuie asigurat zilnic, poate chiar in mai multe puncte. Cel casnic este de regula limitat la un numar de persoane, familia sau locatarii ce utilizeaza zilnic un anumit volum de apa, de obicei pentru consum propriu si in gospodarii si pentru irigari de teren.

 

Va asteptam in pagina noastra pentru detalii si explicatii.