Aducem in discutie aici pe blog un subiect pe care l-am auzit zilele trecute si care ni s-a parut destul de interesant. Desigur, pentru ca oferim printre altele si servicii de forare puturi, subiectul de baza este acesta. 

Un lucru pe care l-am realizat se refera la faptul ca unii oameni inca nu constientizeaza, din pacate importanta apei pe care o consuma intr-o gospodarie. Apa pana la urma este apa, iar atat timp cat nu isi modifica culoarea, inseamna ca este buna pentru a fi consumata. Fals! Nu o spunem doar noi ci si cei care au demonstrat ca apa incolora poate ascunde foarte multe bacterii, nitrati si nitriti. Acestia din urma sunt componenti naturali ai solului. Chiar daca se folosesc frecvent ca si ingrasamant, nitratii si nitritii devin foarte periculosi pentru organism daca sunt ingerati intr-o cantitate mare. Ii gasim adesea in panza freatica, fapt pentru care pot contamina plantele, solul sau puturile de mica adancime.

Pe de alta parte, vedem adesea tot felul de reclame la anumite branduri de apa unde titlul principal este “apa cu 0 Nitriti”. Realitatea este alta pentru ca si aparatele de analiza a apei spun cu totul o alta poveste. Cu toate acestea, unii consuma apa cumparata la sticla din plastic pentru ca in prima faza, nu au o alta alternativa. Dar e bine de stiut ca intotdeauna vor exista solutii si alternative.

Cat de mult poate afecta apa contaminata

Asadar, subiectul in sine se refera la importanta unui foraj de apa dintr-o gospodarie. Mai multi vecini dintr-o localitate dezbateau acest subiect. Important de mentionat este ca in localitatea respectiva nu exista retea publica de apa. Unul dintre vecini avea un foraj de mare adancime, iar altii de mica adancime, adica o fantana. Cei din urma se plangeau de faptul ca apa le este contaminata si si-au dat seama de acest lucru in momentul in care au folosit-o atat la irigatii, cat si pentru consumul animalelor. Plantele s-au uscat si nu au mai dat roade, iar animalele au avut nevoie de cateva tratamente medicamentoase. Situatia s-a complicat atunci cand nici oamenii nu au mai putut sa o mai consume si au mers la vecinul care avea un foraj de mare adancime pentru a lua apa.

De ce totusi s-a ajuns la aceasta problema? O spunem cu asumare ca s-a ajuns aici din cauza oamenilor. Si spunem si de ce: deversarea dejectiilor umane si animale din fermele agricole cat si din fosele septice construite langa fantani, reprezinta unii dintre factorii importanti de poluare a apei. Solul tratat in exces cu ingrasaminte chimice reprezintă un alt factor care duce la efecte negative dezastruoase.

“Un foraj de mare adancime este foarte scump!”

Aceste probleme relatate de catre oamenii care nu mai puteau consuma apa din fantani s-au transformat in niste discutii serioase. Insa problema lor nu era neaparat apa contaminata, ci costul unui foraj de mare adancime.

Persoana care avea in gospodarie un foraj de mare adancime le-a recomandat si vecinilor sa apeleze la o firma specializata in foraje pentru a-si construi unul. Raspunsul? “Un foraj de mare adancime este foarte scump!” Atunci, care ar fi solutia? Vecinul cu un foraj deja construit?

Noi credem ca este mult mai scump un tratament pentru oamenii care au consumat apa contaminata, pentru animalele cat si unul pentru solul afectat, decat un foraj.

Spunem ca sanatatea este cea mai importanta pentru noi, insa nu facem nimic in acest sens. Ori calitatea apei pe care o consumam este vitala. Cu atat mai mult atunci cand nu avem o sursa sigura trebuie sa ne gandim sa construim una. Sau cel putin sa oprim poluarea si contaminarea fantanilor.

De ce totusi un foraj de mare adancime?

Daca intrebarea este de ce un foraj de mare adancime este atat de benefic in gospodaria omului, raspunsul este unul logic, am putea spune chiar stiintific.

Poate ca pentru unele persoane acesta este inca o notiune neclara. Acesta se construieste la adancimi mari tocmai pentru ca poluarea unui strat acvifer de adancime este foarte greu de realizat. Acest strat se afla sub panza freatica, iar intre aceste 2 straturi exista un alt strat de roci izolatoare. Deci, apa este mai sigura.

Unii carcotasi ar spune ca si aceasta apa ar putea fi contaminata. DA! Se poate, insa doar in cazul unor catastrofe, a unor accidente geologice sau chiar de mana omului. Doar ca vorbim despre situatii rare in acest context. Nu putem sa renuntam la un foraj de mare adancime doar pentru ca exista probabilitatea de a se intampla o catastrofa.

Prin acest articol dorim ca tot mai multi oameni sa constientizeze cat de IMPORTANTA este APA pentru sanatatea si viata noastra si care sunt efectele negative daca nu gasim solutii eficiente. Totodata un foraj de mare adancime nu este scump atat timp cat unele firme au preturi negociabile, dar si daca ne gandim la beneficiile lui pe termen lung.