Iata cateva sfaturi importante pentru a intretine corect un foraj de alimentare cu apa

Dupa cum bine stim, apa este o necesitate. Insa nu orice fel de apa, ci una cat mai limpede si mai curata.

Daca ati obtinut apa prin realizarea unui foraj, atunci trebuie sa stiti ca acesta trebuie intretinut pentru a fi cat mai rezistent in timp. Odata ce veti tine cont de anumite aspecte importante, denisiparea, schimbarea pompei, perierea filtrelor sau decolmatarea vor avea loc odata la 10 ani, ceea ce este un avantaj foarte mare. In acest articol de pe blog ne-am gandit sa discutam si despre aceste aspecte care sunt de altfel, atat de importante. Asadar, iata cateva sfaturi pentru a intretine corect un foraj.

Pompati cat mai multa apa

Imediat dupa ce forajul a fost executat de catre echipa de profesionisti, este recomandat sa pompati cat mai multa apa pentru o perioada mai lunga de timp. Venim si cu explicatia. Acest lucru este necesar pentru a evita blocarea filtrelor si nu numai.

Filtrele forajului au o anumita latime specifica ce nu permite reziduurilor sa se depuna. Insa, exista niste particule foarte fine care, pot trece prin filtre, fapt pentru care va duce la depunere. In acest context, in cateva luni forajul va deveni plin pana la nivelul acviferului, prin urmare filtrele se vor bloca.

Daca va intrebati cu ce debit, ei bine, este recomandat cu debitul maxim care s-a calculat de echipa ce s-a ocupat de executarea forajului.

In ceea ce priveste timpul de pompare, acesta difera in functie de mai multi factori. Mai indicat insa este sa intrebati proiectantii pentru ca vor sti ce sa va raspunda. Timpul de pompare poate dura de la 2 saptamani pana la 2 zile cu cateva intreruperi zilnice.

Minimizati numarul de cicluri oprire/pornire a pompei submersibile

Ceea ce multe persoane nu stiu este faptul ca garantia unei pompe submersibile sau a unui hidrofor nu consta in numarul de ore de functionare, ci in ciclul de oprire/pornire.

De fiecare data cand pompa este oprita o cantitate mica de particule se depune in decantor. Odata ce decantorul se umple, acesta va obtura filtrele, iar in scurt timp forajul va ramane fara apa.

Ca si debit, este recomandat sa folositi o pompa nu foarte mare, ci mai degraba potrivita nevoilor dumneavoastra. Poate fi o pompa de 0,5 l/s cu un vas de expansiune mai mare. Odata ce a-ti ales o pompa si un vas de expansiune potrivit treburilor casnice, veti proteja pompa, instalatia electrica, cat si forajul.

In functie de tubulatura forajului, puteti alege si pompa potrivita

La fel ca si producatorii de pompe, noi recomandam ca montarea in foraje sa fie cu diametrul cat mai apropiat de cel al pompei submersibile. Explicatia vine din faptul ca apa care circula in jurul pompei trebuie sa aiba o viteza corespunzatoare pentru a asigura o racire corespunzatoare.

De asemenea, furtunul de refulare al pompei submersibile trebuie sa aiba un diametru potrivit debitului. Asta pentru ca marimea pompelor nu pot fi modificate pentru fiecare debit in parte.

Cand este necesara denisiparea puturilor forate

Denisiparea nu se face la un interval prestabilit, ci atunci cand depunerile de nisip din decantor sunt foarte multe, iar acestea ajung in dreptul filtrelor, fapt pentru care va duce la o scadere a debitului. Totodata denisiparea depinde si de regimul de exploatare al forajului adica de numarul de cicluri. Un foraj care a fost executat de o firma de profesionisti poate fi denisipat odata la 10 ani.

Daca forajul are nevoie de o denisipare in fiecare an, atunci exista o deficienta privind executia. Denisiparea ajuta foarte mult la eliminarea depunerilor de nisip, cat si la curatarea filtrelor.

Va recomandam sa apelati la o firma specializata in domeniu pentru denisipare. Vor sti exact ce trebuie sa faca pas cu pas. Inainte ca echipa sa se prezinte la fata locului, va avea nevoie de cateva date importante si anume:

  • fisa forajului.
  • fotografii cu accesul la foraj.
  • informatii cu privire la foraj (adancimea de montare, ce fel de pompa submersibila s-a folosit, diametrul coloanei de refulare).

Daca va intrebati cat costa o denisipare, la fel ca si in cazul executiei unui foraj, nu exista un pret standard. Asta pentru ca denisiparea difera de la un foraj la altul.

Aspectele enumerate mai sus vor ajuta foarte mult la intretinerea unui foraj de alimentare cu apa. Cu siguranta va doriti sa functioneze cat mai mult timp, sa va puteti bucura in permanenta de o apa de calitate fie pentru consum, fie pentru uz casnic. Dupa cum bine stiti, un foraj vine cu avantaje pentru orice locuinta. Doar ca la fel de importanta este si intretinerea acestuia pe parcursul anilor.

Echipa noastra Eco Drill se poate ocupa atat de executia forajului, cat si de denisiparea acestuia. Ne puteti contacta oricand pentru orice informatie.