Nu degeaba se spune ca atunci cand aveti nevoie de servicii de forare sa mizati pe firmele de specialisti in domeniu, pe echipe recomandate mai ales pentru experienta. Un foraj are toate sansele sa fie durabil o viata intreaga, insa sunt si aspecte ce tin de intretinerea pe termen lung pe care sa le luati in considerare.

 

Buna functionare a putului de apa tine cont de:

 

Diametrul forajului

 

Este important ca aici sa vorbim despre dimensiuni de 5 pana la 10 centimetri. In spatiul dintre tubulatura si peretele gaurii va fi introdus material filtrant, despre acest aspect am discutat si cu alte ocazii. Materialul in cauza trebuie sa ajunga pana la nivelul de strat acvifer, introdus in amestec de ciment cu bentonita, izoland straturile acvifere intre ele, pe verticala.

 

Concret, in timpul executarii unui foraj de put de apa, ca este de mare sau medie adancime, fluidul de foraj este din amestec de bentonita si apa si va consolida peretii gaurii realizate.

 

Filtrul

 

Existenta unui filtru inseamna si calitatea apei. Acesta are rolul de a impiedica micile particule mecanice sa patrunda din stratul acvifer in put. De regula este folosit nisipul cuartos. Desi implica costuri  mai  mari, are si eficienta mult asteptata.

 

Decantorul

 

Ceea ce probabil se intelege si din denumirea sa, aici se vor sedimenta acele particule de nisip, din stratul acvifer.

 

Coloana filtrata

 

Face parte din aceasta filtrul de otel sau PVC, cu fantele taiate ori gaurite.

 

Dupa executarea unui foraj

 

Dupa ce un foraj este finalizat, dupa ce vi se preda si fisa tehnica a lucrarii si incepeti sa exploatati forajul, este indicat sa pompati cat mai multa apa. Astfel, intre pietrisul cuartos si strat se va crea un filtru.

 

Tineti cont de asemenea ca vi se ofera garantie pentru pompa, insa tinand cont de ciclurile de pornire si oprire, nu tinand cont de numarul de ore de functionare. De aceea, subliniem importanta de a proiecta instalatia de pompare a apei astfel incat ciclul acesta de porniri si opriri sa fie minimizat. Despre serviciile noastre complete, ce includ si instalarea pompei de apa, aflati aici.

 

Pe termen lung, tineti cont:

 

  • Protectia capacelor forajelor

 

Chiar daca exista strat de sol, nisip si pietris iar acestea protejeaza acviferul, nu este de ajuns. Contaminarea este din diverse surse si numai daca ne gandim la activitatile umane, ne dam seama cata poluare pot insemna acestea pentru apa. Insa cu o buna gestionare si alegeri bune puteti minimaliza acest risc.

 

Protejati apa de nitrati si bacterii. Nitratii pot proveni de la surse precum sistemele de tratare ale apelor reziduale sau daca in zona sunt ferme, terenuri agricole fertilizate, parcuri, peluze etc.

 

  • Exploatati corect puturile de apa

 

Implicit excesul de umiditate duce la contaminarea sursei de apa din subteran. Deci aveti suficiente motive sa credeti ca este buna recomandarea de a opta pentru foraj de medie adancime, oricand in defavoarea celui de mica adancime. Puteti face si teste spre sfarsit de primavara sau la inceput de vara. Evitati in orice caz testarea apei cand vremea este uscata, solul inghetat de asemenea.

 

Cat despre proba de apa, preferati sa o obtineti de la robinetul pe care il folositi mai adesea pentru apa menajera necesara. Daca rezulta contaminati, inspectati sistemul de apa daca are defecte. Insa si proba in sine conteaza cum este manevrata, caci ati putea contamina singuri proba de apa pana sa ajungeti cu ea la laborator.

 

  • Durata de viata a unui foraj depinde mai intai de toate de cine il executa

 

Un foraj executat ca la carte, are toate sansele sa fie durabil. Nu, nu trebuie sa va feriti sa il folositi. Am regasit si noi foraje care au ani vechime. Ce-i drept conteaza si pe ce tehnologii se bazau in anii trecuti specialistii in forari, plus calitatea materialelor.

 

Puturile de apa pot dura si o viata de om pentru ca tehnologiile actuale ne permit sa lucram mai eficient. De asemenea tehnicile de forare sunt complexe si impiedica un foraj sa se prabuseasca.

 

Daca luam in calcul modul nostru de forare, tehnicile pe care le folosim, echipamentele si oamenii pregatiti, deci aceste aspecte tehnice si economice cumulate, putem spune ca un foraj are sanse sa fie o lucrare trainica, de pana la 50 de ani.

 

In final…

 

Consideram practic faptul ca serviciile noastre sunt complete. Atat timp cat veti colabora cu o echipa competenta care va ofera atat serviciul de baza, de forare, cat si cel care duce la finalizarea proiectului – montarea unui sistem de pompare. Nu uitati ca si brandul pompelor disponibile sunt unele dintre cele mai bune din nisa.

 

Va asteptam in pagina oficiala cu detalii si cu indicatii, cu estimari de pret care sa va ajute sa va puneti la punct cateva referinte despre ce ar implica un astfel de plan.