Orizonul de sol/orizontul pedogenetic este acel strat aproximativ paralel cu suprafata terenulul, incarcat cu o multime de proprietati ce au rezultat de pe urma procesului de pedogeneza. Toate aceste proprietati sunt diferite de cele ale stratelor supra si subiacente, iar aici putem aminti de culoare, structura, textura, consisenta si asa mai departe.

In prezent, trebuie sa stii ca se folosesc urmatoarele litere pentru notarea principalelor orizonturi: T, O, A, E, B, C si R. Ultimul orizont, orizontul R, nu este orizont pedogenetic, ci doar un strat de sol format din roca, deoarece caracteristicile sale nu au rezultat de pe urma procesului pedogenetic. Cat despre O si C, exista numeroase cazuri in care nici ele nu sunt orizonturi pedogenetice.

Orizonturile de sol si principalele strate

Dupa cum prea bine stii, cele doua tehnici de foraj pe care noi ne utilizam sunt recomandate pentru zone diferite ale tarii. De ce se intampla acest lucru? De ce nu putem aplica tehnica de foraj hidraului rotativ cu circulatie de fluid in acelasi loc in care aplicam si forajul uscat cu ciocan de fund? Ei bine, totul tine de stratele principale si orizonturile de sol, mai exact de rocile si mineralele ce le compun.

Pedologia este o stiinta ce nu doarme niciodata – mereu examineaza si investigheaza tot ce tine de minerale, roci, sol si proprietatile lor. In cele ce urmeaza vom vorbi mai pe larg despre cateva dintre orizonturile de sol pentru a intelege cat sunt de diferite si cum influenteaza tehnicile de foraj pe care noi le folosim.

  • Orizontul organic O

Aceasta se imparte in 3 sub categorii: orizont organic nehidromorf, orizont de litiera si orizont de fermentatie.

Primul timp, orizontul organic nehidromorf, apare de cele mai multe ori sub vegetatie forestiera. Acesta se formeaza prin acumulare la material organic, humus, la suprafata solului, reprezentant astfel orizontul de suprafata.

Materia organica, humusul, din care este format acest tip de orizont se gaseste in statii diferite de descompunere, fiind si principala caracteristica de diferentiere a acelor 3 tipuri de orizont O.

  • Orizontul T

Denumit orizont turbos, T este un orizont organic hidromorf, compus din resturile organice ale plantelor hidrofile aflate in diverse statii de decompunere: slab descompuse, moderat descompuse si puternic descompuse.

  • Orizontul E

Orizontul eluvial este cel gasit mai in interiorul solului. Se deosebeste de celelalte prin continutul imbogatit puternic in cuart datorita eluvierii de argila, de sescvioxizi si humus. Bineintelessi el se imparte in alte sub categorii ce se diferentiaza in functie de culoare, stare (uscat sau umed), valori crome, structura, textura si grosime.

  • Orizontul B

Denumit orizont mineral de alterare, de structura sau de iluviere, aceasta este format de cele mai multe ori sub orizontul A sau E. La randul sau, el se descompune in: orizont B cambic, orizont B argic, orizont B argic natric si orizont B spodic sau B humico-spodic.

Acest tip de orizont se afla mai in adancimea solului. De exemplu, primul tip si anume orizontul B cambic este format prin alterarea materialului parental, expunand urmatoarele caracteristici: culoare inchisa sau crome mai mari, in nuante mai rosii decat materialul parental. De obicei, structura sa este poliedrica, textura fina, fiind incarcat de argila rezultata din alterarea materialelor primare. Cat despre grosime, aceasta este de cel putin 15 cm, avand loc la nivelul sau spalarea totala a sarurilor solubile si a carbonatilor.

  • Orizontul C

Strat mineral sau orizont, C este situat in partea inferioara a profilului si este construit din materiale neconsolidate sau foarte putin consolidate, dar asta nu inseamna ca nu poate fi penetrat de radacinile arborilor.

  • Orizontul R

Acest orizont este de fapt o roca subiacenta compacta, fiind stratul mineral situat la baza profilului. El este construit din roci consolidate compacte. Atunci cand este nefisurat si impermeabil, acest orizont se noteaza cu Rn.

Va invitam acum sa reveniti la sectiunea servicii pentru obtine un plus de informatii si despre tehnicile de foraj pe care noi le utilizam.