Daca ati ajuns la concluzia ca aveti nevoie de un foraj de put de apa, treceti la actiune si cautati firma prestatoare de servicii. Va spunem din start ca este la fel de importanta si locatia, precum este si executia in sine a serviciului. Iata de ce!

O locatie exacta a forajului ne ajuta din start sa facem acele estimari necesare privind adancimea si debitul. De asemenea, vom putea avea in vedere si calitatea apei, tinand cont de comparatia privind forajele din zona. Putem consulta documentatia geologica locala, ceea ce este absolut necesar in cunoasterea litologiei pentru a alege corect de tehnologia, tehnica de forare a putului de apa.

Care este locatia optima pentru foraj?

Este una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le primim, fie ca este vorba de alimentarea cu apa a unei gospodarii existente sau viitoare. Unii tin cont in primul rand de camera tehnica si unde va fi aceasta amplasata, altii aleg ideea de a fi cat mai departe in curte, incat sa nu deranjeze capacul caminului – pentru ca recomandarea este ca acesta sa fie putin mai inaltat fata de terenul din jurul lui, pentru a evita inundarea sa cand ploua torential.

Va recomandam sa tineti cont de anumite aspecte, precum:

  • Conductele trebuie sa fie ingropate, asta la distanta de 80-100 cm de la suprafata.
  • Pompa submersibila montata ulterior in forajul executat de cele mai multe ori este una de 220 V.
  • In cazul pompei aveti nevoie de automatizare pentru porniri si opriri. Tineti cont ca elementele parte din sistemul de pompare nu functioneaza optim in mediu cu umiditate ridicata, in camine vara in mod special este creat condens pe furtunul de refulare. Se va impune asadar aerisirea sau ventilarea sub orice forma.
  • In cazul uni foraj cu debit mic, < 500 l/h, nu se poate asigura alimentarea cand este varf de consum se impune acumularea temporara, un vas de expansiune sau un vas deschis cu hidrofor separat.

Ce trebuie sa stiti despre locul unui foraj si alte detalii corelate

Subiectul este mai complex de atat si despre acesta ar trebui sa stiti de asemenea ca in cazul in care este posibil, este de preferat ca forajul sa fie executat in exteriorul fundatiei casei, in dreptul camerei tehnice. Toate echipamentele vor fi montate in camera tehnica, asadar amplasarea este avantajoasa in acest caz.

Foarte important este de asemenea ca in acest caz echipamentele vor fi montate in mediu uscat. Sa mentionam de asemenea detalii despre camera tehnica, unde pe timp de iarna temperatura va fi mai mare in interior pentru ca aceasta camera este lipita de fundatie. De asemenea, intr-un astfel de caz cu acest loc de amplasare a unui foraj, se poate interveni usor pentru a schimba ceva la pompa, daca va fi cazul. 

Locul de amplasare in gradina

In cazul in care locul unui foraj este in gradina, pe locatia unei viitoare casute spre exemplu, unde veti depozita diverse, echipamentele se vor monta in mediu uscat, nu e nevoie de camin. Si in acest caz interventiile de reparatie, daca va fi cazul, se vor realiza usor. 

O diferenta este cand alegeti locul de amplasare in viitoarea camera tehnica. Accesul este mai greu la schimbarea pompei spre exemplu sau cand va fi necesar de efectuat o denisipare. In acest caz vor fi gandite altfel de solutii de executare.

Locul de amplasare oriunde pe terenul casei

Cand nu este luat in calcul prea minutios unde anume sa fie forajul efectuat, poate fi oriunde pe terenul din jurul casei. In acest caz vor fi luate alte masuri de precautie, cum ar fi faptul ca in jurul forajului sa fie realizat un camin generos, capac suprainaltat, cu doua guri de aerisire sau cu ventilare, pentru ca umezeala ce se produce mai ales vara sa nu fie o problema. De asemenea, alte masuri de precautie trebuie sa fie legate de protectii impotriva rozatoarelor si/sau a gazelor.

Nota de final

In constructia unei case sunt multe aspecte unde puteti face economii, nu ar fi insa cazul sa faceti asta cand vine vorba de executia unui foraj profesional. Multe din cele de pe langa casa le puteti schimba usor, insa un foraj executat gresit inseamna bani aruncati pe fereastra cum spune o vorba din popor. In cazul unor incercari esuate de a fora o veti lua de la zero cu proiectul si investitia.

De asemenea, subliniem cu insistenta ca mereu va fi acel cineva care face mai ieftin. Nu riscati. Sunt mult prea multe aspecte implicate in reusita unui foraj, acest serviciu inseamna mai mult decat a sapa in adancul pamantului. Asadar, bucuria unui pret mai mic va poate aduce mai tarziu regretul de a fi ales tinand cont strict de buget.

Va asteptam in pagina noastra oficiala, ecodrillforaje.ro, cu detalii si recomandari.