Este necesara mentenanta la foraje? Atunci cand va informati despre tot ce inseamna foraje stiti ca se spune despre aceste proiecte ca sunt durabile, ca vor rezista o viata. Conditia este ca cei cu care lucrati in acest sens sa fie profesionisti.

 

Nu se poate spune ca exista o asa-zisa intretinere propriu-zisa in ceea ce priveste forajele. Mai cu seama in primii ani, in medie in primii 5 ani de la realizarea acestuia, nu are ce sa fie trecut pe lista de mentenanta. Mai tine insa si de exploatarea corespunzatoare, desigur. Dupa ce proiectul este finalizat si sunt trecuti toti parametri, toate detaliile tehnice ale unui put, clientul trebuie sa stie ca sunt si ceva conditii privind exploatarea forajului.

 

Verificari periodice

 

Pe principiul preventiei inainte de toate, pentru a evita asadar ca unele probleme sa apara, este bine sa mizati pe mentenanta. Totul porneste mai degraba de la simtul observator al celui care exploateaza putul.

 

  • Modificari ale nivelului apei si alte detalii

 

Sunt de urmarit aspecte precum nivelul de apa, atat nivelul static, cat si cel dinamic, puritatea apei, precum si compozitia sa fizica si chimica. Adica, nivelul de apa static al forajului este nivelul la care se afla oglinda de apa cand pompa este pornita, in timp ce nivelul de apa dinamic este cel cand pompa este setata la debit maxim.

 

Ce situatii pot sa apara?

 

Daca nivelul static de apa este mai mare de 10 cm cauza poate fi o bresa la inelul de cimentare al forajului. Asta inseamna ca apa comunica cu straturile de la suprafata. Problema este una destul de severa si vine la pachet cu riscul ca si apa sa fie contaminata.

 

Daca nivelul de apa static este mai scazut cu 10 cm avem iarasi o problema. De data aceasta ar putea fi vorba despre depuneri de nisip pe filtre, despre ceva ce a blocat patrunderea apei si astfel intrerupe debitul normal al apei. In aceste situatii una din recomandari este cea de denisipare. 

 

Ce se intampla insa cand nivelul dinamic creste si cel static ramane la fel? Aici situatia poate anunta ca este o uzura a dispozitivului de pompare. De regula recomandarea este de a schimba pompa, forajul in sine nefiind afectat.

 

Nu ignoram nici ce tine de compozitia apei. Aici nu se poate estima ceva cu ochiul liber, poate eventual gustul este diferit si asta ridica semne de intrebare. O analiza specifica determina calitatea apei. Doar ca din pacate in astfel de cazuri solutii sunt putine.

Nu totul se poate pune in seama prestatorului de servicii, insa de cele mai multe ori asa este. Ceea ce putini stiu este ca inca din faza de asumare a unui proiect de forare sunt asumate si anumite riscuri. De la defectarea unor materiale si pana la accidentele legate de manipularea materialelor, in decursul unui foraj pot sa apara diverse situatii. Iata cateva dintre acestea: se rupe o bucata din sapa de foraj, in gaura de forare sunt scapate diverse unelte.

 

Alte situatii apar in cazurile mai complicate, cand forajul executat are loc in strate acvifere seci sau cand nisipurile sunt foarte fine.

 

Asadar, profesionalismul firmei care executa un foraj vorbeste de la sine. Suntem aici sa va ajutam. Avem si servicii conexe, cum este cel ce tine de implementarea unui sistem de pompare. Astfel veti evita sa aveti parte de diverse conflicte intre prestatorii de servicii. Garantam lucrarile pe care le facem. Putem spune de asemenea din experienta ca putine sunt cazurile in care suntem solicitati pentru probleme corelate cu forajul si cu modul in care acesta a fost realizat.