Ploile de primăvară sunt mană cerească pentru culturile agricole și pot asigura o rezervă bună de umiditate în sol, suficientă cât să compenseze pentru perioadele cu deficiet de precipitații ce ar putea urma în debutul verii. Conform analizei actuale a meteorologilor, se para că seceta deja afectează pământul în profunzime, în mare parte din ţară. Cel mai mult suferă grâul semănat în toamnă.

La culturile de grâu, rezultatele măsurătorilor făcute până la adâncimea de un metru nu sunt bune. Seceta a afectat deja solul în Banat şi Dobrogea, pe suprafeţe extinse din Transilvania, Oltenia, Moldova şi Crişana, vestul, sudul şi izolat în estul Munteniei.

În zonele cu secetă severă ar trebui să cadă între 50 şi 100 de litri de apă pe metru pătrat, astfel încât rezerva de umiditate să ajungă la normal. Dacă avem însă o săptămână fără pic de ploaie, seceta revine. Dar nici să plouă prea mult nu este bine, deoarece culturile pot putrezi.

Până la recoltă însă, nimic nu e sigur. Mai ales că agricultura României este meteodependentă.

Estimările Centrului European pentru prognoze pe medie durată de la Reading, Anglia, le dau speranţe agricultorilor. Luna aceasta, în cea mai mare parte a ţării, va ploua mai mult decât în alţi ani. În aprilie, cantităţile de apă ar putea fi excedentare, mai ales în regiunile nordice şi centrale.

Bun și dacă plouă acum, cum facem să ne bucurăm de apa din stratele acvifere prin varî când avem nevoie, mai mult și mai mult, de ea? Răspunsul în găsiți tot aici. Da, chiar așa, răspunsul este pe site-ul nostru la secțiunea Servicii și soluția este una sigură și promite agricultorilor o recoltă mai bogată ca oricând.