Mituri combatute – ce e adevarat si ce nu din ce se spune despre pompele de caldura?

Considerate o investie de viitor, pompele de caldura sunt o alternativa de incalzire a locuintei si a spatiilor diverse tot mai frecvent aleasa de publicul roman larg. Chiar daca cheltuielile initiale sunt ceva mai mari decat cele cu care sunteti obisnuiti, pe termen lung beneficiile sunt de neegalat. Odata instalate pompele de caldura, avantajele sunt toate de partea beneficiarilor.

Sunt o solutie de incalzire pe care o recomandam clientilor nostri datorita avantajelor ce o insotesc, indiferent ca alegerea vizeaza pompele de caldura SOL-APA sau cele tip APA-APA. Fiecare prezinta desigur anumite particularitati, dar suntem la dispozitie pentru a va ajuta sa luati o decizie buna cu privire la ele.

Este esential ca pompa de caldura sa fie instalata corespunzator pentru a furniza cantitatea de caldura necesara, pentru a functiona la capacitate maxima. In orice caz, raportat la energia pe unitate, aceasta este mult mai mare decat in cazul sistemelor conventionale. Perioada de timp in care investitia va fi amortizata este una mai scurta raportat la cea pe care o presupun alternativele electrice, de exemplu. Facturile cu mult mai mici la intretinere sunt un indicator vizibil al acestui fapt.

Desigur, ca in cazul oricarui nou concept ce vizeaza incalzirea termica din locuinte, si in legatura cu pompeele de caldura exista tot felul de mituri care circula in randul romanilor. Acestea descurajeaza sau incurajeaza, dupa caz, in ceea ce priveste contactarea unei firme specializate in executia lor. Va invitam sa cititi mai departe despre cateva mituri combatute, vizand exclusiv pompele de caldura.

Mituri demontate, ce e adevarat si ce nu despre pompele de caldura?

Mit: este nevoie de un spatiu destul de compact pentru a realiza sistemul pompelor de caldura, in ideea de a instala colectoarele.

Realitate: Pentru pompele de caldura SOL-APA, se folosesc sonde verticale, deci nu e necesara o arie extinsa de teren pentru ele. Colectoarele orizontale necesita o suprafata mare de teren intrucat pentru fiecare KW termic ce il are pompa de caldura, va fi nevoie de aproximativ 50 ml de furtun colector. 

La o casa de 100 mp, este necesar o pompa de caldura de 5-6 KW si 300 ml de furtun colector ce se baga in pamant la minim 1,2 – 1,5 m. Problema este la ingroparea acestuia deoarece trebuie decopertata toata suprafata, se pune colectorul si apoi se pune pamantul inapoi peste colector.

 

Mit: pentru ca utilizeaza energie electrica, pompele care functioneaza pe principiul SOL-APA nu se incadreaza in categoria de tehnologii regenerabile.

Realitate: aceste pompe nu folosesc decat o unitate de energie electrica, in scopul de a deplasa alte 4 unitati de caldura, din pamant, in cladirea cu pricina. Faceti singuri calculele.

Mit: zgomotele produse de pompele de caldura SOL-APA sunt foarte puternice.

Realitate: modul silentios este cel in care functioneaza un astfel de sistem de incalzire, astfel ca linistea este garantata.

Mit: pompele de caldura sunt supuse uzurii.

Realitate: timpul in care acestea isi dovedesc utilitatea se extinde peste generatii, fiind in deplina siguranta si sub protectie sub pamant.

Mit: astfel de sisteme folosesc cantitati mari de apa.

Realitate: in functionarea pompelor de caldura nu se foloseste apa. Este un lucru cu totul diferit cand se utilizeaza un acvifer pentru a realiza schimbul de caldura, cu toate ca si in acest caz apa se intoarce in acviferul respectiv.

Mit: pompele de caldura nu sunt suficient de puternice pentru a incalzi si casa si apa menajera si o piscina in aceleasi timp.

Realitate: datorita principiului pe baza caruia au fost concepute, pompele de caldura permit gestionarea unor actiuni multiple, in acelasi timp.

Mit: pompa de caldura este o optiune strict pentru a incalzi locuinta.

Realitate: se folosesc sistemele de acest tip nu doar pentru a incalzi casa, ci si pentru a o raci, respectiv pentru a asigura apa calda menajera necesara.