Unul dintre cele mai provocatoare domenii de pe piata locurilor de munca existente in acest moment este cel al forajelor profesionale unde se incumeta doar firmele cu experienta care si-au castigat un renume facand acest lucru.

Noi executam foraje profesionale în orice tip de sol, în orice duritate, pe tot teritoriul Romaniei pentru puturi de apa de medie si mare adancime. Forajele pot avea ca scop si montarea pompelor de caldura (sistem de colectare apa-apa sau sol-apa), micropiloni, prospectiuni, consolidari, prelevare de sol, monitorizarea apei etc.

Firma noastra nu se limiteaza la aria forajelor și ofera montare, service si mentenanta pentru sisteme de pompare profesionale si sisteme de energie neconventionala (pompe de caldura, panouri solare, incalzire in pardoseala)

Haideti sa intelegem ce sunt pompele de caldura

Pompele de caldura sunt acele dispozitive necesare in orice gospodarie pentru incalzirea acesteia in anotimpul rece, pentru racirea casei in anotimpul calduros precum si pentru incalzirea apei necesare activitatilor gospodaresti.

Dar cand vine vorba de un anumit tip de pompa pentru caldura sunt mai multi factori de care trebuie sa se tina cont pentru alegerea tipului de pompa potrivita pentru o locuinta.

Cum functioneaza o pompa de caldura

Pompele de caldura sunt acele dispozitive care folosesc transferul termic cu ajutorul curentului frigorific, pe care il va trece prin diferite procese de stare, de vaporizare sau compresare, prin intermediul unui compresor. Acestea este practic considerat astfel inima instalatiei. 

Agentul frigorific circula prin tevile dintre vaporizator si condensator, permitind astfel transferul eficient de energie termic. Este important ca agentul frigorific sa atinga o temperatura suficient de mare atunci cand ajunge in compresor, pentru a putea elibera caldura.

Vaporii care sunt incalziti devin lichizi si elibereaza energie stocata in interior, sub forma de caldura, catre sistemul de incalzire.

Caldura produsa este eliberata in locuinta, fie ca e vorba de incalzire prin pardoseala sau pereti, fie calorifere ori alte sisteme disponibile.

Sursele din care poate fi transferata caldura sunt aerul, apa si solul. Caldura este colectata din aceste surse si apoi este concentrată pentru  a putea fi folosita in interiorul locuintei.

Pompele de caldura pot fi folosite atat pentru incalzirea cat si pentru racirea locuintei, de exemplu in anotimpul calduros. 

De asemenea, trebuie spus ca pompele de caldura pot fi folosite pentru prepararea apei calde care poate fi folosita apoi pentru bucatarie sau baie.

Spre deosebire de alte metode traditionale de incalzire sau racire, pompele de caldura sunt mult mai eficiente din punctul de vedere al energiei consumate.  

Tipuri de pompe de caldura – ce trebuie sa stiti despre asta

Pompa de caldura apa-apa

Pompa de caldura apa-apa foloseste apa subterana din pinza de apa ca  sursa initiala pentru producerea caldurii. Se poate folosi si apa din lac sau apa curgatoare ca alternativa pentru sursa de incalzire.

Pompa de caldura apa-apa necesita foraje de puturi verticale pentru pompare si pentru restitutie. Pentru instalarea acesteia este necesar forajul solului, in caz contrar se poate intampla ca apa restituita sa se intoarca in barajul de pompare.

E nevoie de doua foraje, unul pentru extractie, iar celalalt pentru deversarea apei din pompa de caldura.

Se poate intampla ca acolo unde se gaseste o cantitate mare de apa apar probleme cu deversarea ei din cauza nivelului ridicat al apei.

In cazul acesta se vor executa mai multe foraje la mica adancime pentru deversarea apei folosita de pompa de caldura. Sigur, debitul de apa este important sa fie constant.

Avantajele folosirii pompei apa-apa

Folosirea acestei pompe-de-caldura prezinta o serie de avantaje cum ar fi:

  • consumul redus de energie electrică.
  • eficienta sporita indiferent de temperatura exterioara.
  • este silentioasa.
  • compatibila cu alte sisteme de incalzire prezente deja in locuinta.

Singurul dezavantaj ar fi acela ca necesita prezenta unei surse de apa constanta.

Pompa de caldura sol-apa

Pompa de caldura este sistemul mai fiabil dintre cele doua sisteme de colectare a caldurii. Ea foloseste energia solului pentru a produce caldura sau pentru racirea locuintei.

Acaesta pompa functioneaza pe baza unui circuit inchis format din trei elemente: pompa propriu-zisa, foraj geotermal si sistemul de incalzire din locuinta

Pentru captarea energiei din sol se fac unul sau mai multe foraje, in functie de necesarul de caldura solicitat de constructia in cauza.

Avantajele pompei de caldura sol-apa

Printre avantajele instalarii acestei pompe se pot enumera faptul ca mentine temperatura constanta a sursei. Poate fi, de asemenea, conectata la diverse sisteme de incalzire din locuinta. Este silentioasa si poate raci temperatura din locuinta pe timpul verii. In cazul acesta caldura este preluata din incapere de catre sistemele de distributiei a energiei din pereti, pardoseala sau din ventilocolectoare  si transferata in pamant.

Pe ce criterii se alege o pompa de caldura  

In alegerea unei pompe de caldura se tine cont de coeficientul de performanta, dar si de coeficientul de performanta sezonier. Cu cat coeficientul de performanta este mai mare, cu atat pompa de caldura este mai eficienta si mai rentabila in ceea ce priveste costurile de operare.

Cat costa un foraj? Costul forajelor executate de firma noastra variaza in functie de sistemul de colectare, zona, numarul de foraje, adincimea si diametrul colectoarelor.