Subiectele ce au in centrul atentiei pompele de caldura sunt tot mai frecvent dezbatute, reprezentand nimic altceva decat dovada faptului ca romanii prezinta interes pentru aceste sisteme care incalzesc locuintele.

Sunt un ultim trend in materie de incalzire, iar faptul ca folosesc energie regenerabila este si motivul pentru care sunt atat de discutate astazi. Acest mare avantaj este specific pompelor de caldura geotermale (sol-apa), motiv pentru care incurajam astfel de lucrari. Se folosesc de caldura pamantului, care este inepuizabila, deci este o alternativa ecologica privind incalzirea, pe care o recomandam atat pentru case, cat si pentru zonele comerciale, respectiv pentru spatiile de birouri.

Este o tehnologie destul de raspandita, care incepe sa castige tot mai multa recunoastere si pe teritoriul tarii. Oricine detine toate informatiile importante care privesc acest sistem de incalzire poate conclude ca este unul avantajos cu adevarat. Este un subiect tot mai frecvent vehiculat, despre care puteti citi mai multe si pe blogul nostru.

Dupa cum mentionam si in postarile anterioare, costurile din ce in ce mai piperate specifice sistemelor traditionale de incalzire sunt o incurajare pentru romani de a se orienta si spre alte posibilitati privind asigurarea necesarului termic din camine si alte spatii. In acest sens, diferenta intre o pompa de caldura geotermala si alternative este ca investitia majora este realizata initial, pentru ca apoi costurile si confortul sa fie optime.

Energia geotermala utilizata de pompa de caldura

Aceasta consta in energia pe care pamantul o stocheaza, provenind de la soare. Este vorba de o valoare de aproximativ 1 kw/m2, care devine caldura. Vorbim despre o temperatura constanta numai de la 10 -12 m adancime. La suprafata, respectiv primii metri, vor avea valori variabile in fiecare anotimp. Cu cat adancimea e mai mare, cu atat si numarul gradelor pozitive va fi unul mai mare. Ne vor interesa in realizarea acestui sistem functional primii 120 m.

Functionarea pompei de caldura geotermale

Prin pompa este transferat in spatiul dorit, prin instalatiile termice corespunzatoare, caldura din pamant. Prin sonda geotermala, avand o adancime de 100 m si debitul 0.5 l/sec, solutia introdusa (etilenglicol si apa) va prelua caldura din pamant si o va aduce la suprafata, unde va prezenta deja pana la 5 grade in plus.

Caldura este preluata si transferata intr-un vas tampon, unde va atinge o valoare cuprinsa intre 45 si 55 grade. Este vorba de pufferul, care prin serpentina, vehiculeaza apa prin sustinerea pompei de circulatie, lichidul care va incalzi spatiile dorite dotate cu ventiloconvectoare sau incalzire in pardoseala. Altfel spus, temperatura din puffer va fi transferata in casa la o valoare de 30 – 35 grade, dupa care revine in puffer, avand intre 28 – 30 grade. Iata cum functioneaza pompa de caldura geotermala, prin care oricine poate beneficia de apa calda menajera si caldura cu valori de 21 – 22 grade.

Unde poate fi realizata lucrarea pentru pompa de caldura geotermala?

Este o intrebare pe care am primit-o frecvent din partea clientilor nostri. Acestea se pot realiza indiferent de teren si deci zona din tara, atunci cand se pliaza pe o serie de conditii pe care trebuie sa le indeplineasca. Trebuie sa existe o sursa de electricitate, in principiu vorbim despre reteaua de 380 V.

Locatia si specificul solului sunt factori care vor influenta executia lucrarii de forare. Acolo unde terenul este stancos, dificultatea realizarii lor se va reflecta in costuri. Este motivul pentru care exista aceasta diferenta intre zonele de munte si cele de campie vizavi de cheltuieli.

Daca sunteti din randul celor interesati de astfel de sisteme, dat fiind ca in cazul lor coeficientul de performanta atinge parametri foarte ridicati, va stam la dispozitie cu servicii profesionale, la costuri echilibrate.