Atat in cazul celor care deja folosesc foraje de ani buni, cat si a celor care au optat recent pentru o astfel de lucrare, trebuie de stiut ca exploatarea si utilizarea forajelor trebuie sa se faca in anumite conditii. Acestea vor dicta durata de viata si calitatea acestora.

Mai departe va prezentam o serie de recomandari cu privire la exploatarea si intretinerea forajelor de alimentare cu apa, la care va puteti raporta mai departe in ceea ce le priveste. Sunt situatii specifice si perioade de timp la care trebuie solicitate servicii ce presupun operatiuni ca schimbarea pompei, denisiparea, perierea filtrelor din dotare, decolmatarea si altele asemenea.

Dupa ce forajul este pus in functiune trebuie pompata o cantitate cat mai mare de apa pentru un timp indelungat

In cadrul forajului se transporta apa, iar filtrele forajului prezinta o anumita latime in care se introduce si un anumit tip de pietris. Circulatia apei, alaturi de particule fine prin foraj favorizeaza depunerile, respectiv decantarea si uneori cimentarea. Pentru a evita umplerea forajului, respectiv blocarea filtrelor, este ideal a consuma o cantitate de apa cat mai mare.

Care este debitul la care trebuie pompata apa? Prin raportare la informatiile ce vizeaza denisiparea cu aer si la masuratorile de cand a fost pus in productie forajul se stabileste debitul maxim al acestuia. Exista doua cai de a-l determina. Poate fi stabilit atunci cand vine o cantitate masiva de nisip cand debitul este crescut treptat – asta inseamna ca se realizeaza o curgere turbulenta, motiv pentru care e necesar a avea in vedere denivelarea forajului.

Mai departe poate fi determinat si atunci cand scaderea nivelului este una lenta. Este momentul in care nivelul dinamic al debitului scade pana devine constant.

Ulterior pomparii, se realizeaza filtrul invers intre strat si pietrisul cuartos. Astfel nu vor mai patrunde particulele prin foraj.

Se executa instalatia de alimentare cu apa, urmarind minimizarea numarului de cicluri pornire – oprire specifice pompei

Ofera garantie pompei ciclurile respective, nu asa cum cred multi ca tine, de orele de functionare. De fiecare data cand se opreste pompa particulele decantate se depun in decantor. In timp, se obtureaza filtrele si asta priveaza forajul de apa.

Referitor la debitul potrivit al pompei, trebuie sa va raportati la nevoile casnice. De obicei, un vas de 0,5 l ar trebui sa fie suficient, alaturi de unul de expansiune mai usor. Ideal este insa a nu depasi nevoile. In niciun caz nu sunt indicate cicluri mai mari de 20 de litri zilnic.

Se monteaza o pompa care are diametrul apropiat de al tubulaturii

In mod normal se pleaca de la debitul necesar in stabilirea diametrului pentru pompa si ulterior diametrul de tubare. Cu toate acestea de multe ori e mai mare decat e necesar.

Pentru o racire optima si pentru o viteza de circulatie in jurul motorului ideala e optim a alege montarea unui diametru al forajului raportat la cel al pompei.

Se alege un furtun de refulare pentru pompa submersibila intr-un diametru potrivit cu debitul

Pompele nu pot fi adaptate in functie de fiecare debit. Din acest motiv exista un diametru de refulare ce favorizeaza transporarea unui debit maxim.

Nici in cazul furtunului nu trebuie facute compromisuri. Cand are un diametru peste cel indicat se va putea scoate apoi mai greu. Particulele transportate in cazul lor se aduna deasupra pompei si impiedica refularea. Unul mai mic in schimb nu are efecte atat de grave. Doar ca debitul este mai mic si se consuma inutil energie electrica. Cu toate acestea, nu se vor produce efecte negatve nici asupra pompei ori a forajului.