Tocmai ai intrat in dreptul de a exploata forajul din dotare, insa avand in vedere costurile pe care le-a implicat executarea lucrarii, nu vrei sa risti o intrebuintare necorespunzatoare? Este ceva normal si foarte obisnuit sa pornesti in cautarea unor informatii care sa te ajute sa te folosesti de foraj, in conditii excelente, pentru un timp cat mai indelungat. Exista in acest sens o serie de reguli pe care trebuie sa le urmezi, reguli pe care ti le vom prezenta in cateva cuvinte in randurile de mai jos.

Reguli de urmat in exploatarea unui foraj

Numai tinand cont de cele mentionate si vizand anumite particularitati, vei reusi sa duci planul de a utiliza, exploata forajul la bun sfarsit. Asadar, iata care sunt acele reguli de urmat.

Prima regula – incepe exploatarea imediat dupa finalizarea lucrarilor

Unii tind sa amane punerea in functionare a forajului un timp dupa ce echipa specializata a terminat lucrarile. Este contra indicatiilor pe care le oferim clientilor nostri. Timpul pana la punerea sa in functiune trebuie sa fie cat mai scurt. In legatura stransa cu viata forajului sunt debitul si captarea apei din put. Astfel, durata de viata a acestuia va fi mai mare cu cat il exploatezi intre anumite limite de debit. Vizeaza si o intensitate, un ritm de intretinere corespunzator.

Cand a trecut un timp prea mare pana la exploatare ai in vedere cateva operatii. Intai verifica calitatea apei (din punct de vedere chimic si fizic), realizeaza pompari prin care sa verifici debitul, respectiv realizeaza o denisipare.

Regula de aur – ai in vedere debitul din puturi

Aceasta este o operatiune de baza vizavi de intretinerea de foraje puturi. Este esential sa stabilesti un debit exact al acestuia, iar apoi nicidecum sa nu il depasesti. De asemenea important este sa urmaresti in permanenta caracteristicile hidrologice ale forajului. Iti vei da seama daca este supus riscului de imbatranire sau nu. In cazul in care raspunsul este unul pozitiv, vei putea sa iei masurile care se cuvin, respectiv sa aduci asta la cunostinta echipei ce a executat forajul. Este posibil in anumite situatii sa iti fie recomandata abandonarea unui anumit strat acvifer, atunci cand se afla intr-o stare reprosabila, cand apa nu mai este calitativa.

O alta regula – ai in vedere reviziile constante ale forajului

Tine cont de faptul ca se poate sa fie necesar a realiza o completare a necesarului de pietris margaritar, acolo unde exista aceasta posibilitate constructiva. Vorbim despre un elemente cu rol important in sistemul de filtrare a putului.

Pe cat posibil, cauta sa eviti crearea unui soc de debit in exploatare, mai ales in conditiile in care este vorba despre unul cu nivel artezian.

Intotdeauna sa tii in evidenta orice lucrari ulterioare realizate la nivelul forajului. Vei sti cum sa intretii pe mai departe lucrarea, respectiv ce sa le spui specialistilor, vizand astfel deservirea cu personal calificat.

Ideal este a opta pentru serviciile unei firme specializate, respectiv una care ofera si mai departe consultanta necesara, respectiv care este dispusa sa intervina acolo unde este cazul.