Acum ceva timp in urma, am vorbit tot aici pe blog despre profilul de sol si orizonturile genetice. Speram ca a fost de interes pentru voi si ca va doriti sa continuam in cele ce urmeaza lectia de pedologie.

Astazi ne-am propus sa vorbim despre repartitia geografica a solurilor pe teritoriul Romaniei, un subiect strans legat de serviciul nostru de foraje puturi de apa.

Ce termina raspandirea solurilor in Romania?

In primul rand vorbim despre relief si pozitiile bioclimatice de pe teritoriul Romaniei. Acestea determina trasaturile latitudinale, longitudinale si altitudinale, dar si cele intrazonale ale invelisului de sol. Clima si vegetatia contribuie de asemenea la determinarea zonalitatii latitudinale si altitudinale a invelisului de sol.

Mai pe scurt, in zonele de campie lege fac cernisolurile, in zona de podis si deal vom intalni constant luvisoluri, iar in zonele montane avem de-a face cu cambisolurile si spodisolurile.

Alti factori care determina si diferentiaza procesele pedologice sunt tipologia vegetatiei, variatiile hidrogeologice si litologice, interventia antropica, dar si mezo si microclimatele.

Solurile din zonele de campie si deal ale Romaniei

Dupa cum am enuntat si anterior, in cazul zonelor de campie predomina cernisolurile, in timp ce in zona de deal ne vom intalni cu luvisolurile. Bineinteles, acestea sunt principalele clase de sol, iar, in functie de zona tarii, vor regasi un tip de sol sau altul. De exemplu, in Campia Romana predomina cernoziomurile si faeoziomurile.

Cernoziomurile fac parte din clasa cernisolurilor si sunt soluri foarte fertile, inchise la culoare, formate sub vegetatiile ierboase. Faeoziomurile sunt soluri de padure, cenusii inchis sau brune.

Mai pe scurt, solurile din zona de campie si deal se caracterizeaza prin fertilitate ridicata, dar si prin structura moale sau semi dura, astfel ca permit o forare mult mai simpla din punct de vedere al profunzimii solului.

Solurile din zona unitatilor deluroase si de podis

In cazul unitatilor deluroase si de podis din tara noastra vorbim de luvisoluri in principal. Lucrurile difera in functie de pozitia in jurul lantului carpatic.

Clasa luvisolurilor este formata din soluri care s-au dezvoltat pe roci sedimentare sau de pe urma procesului de alterare al rocilor magmatice si metamorfice. De exemplu, in cazul preluvisolurilor predomina leoss-ul, lutul, dar si depozitele de nisipuri si argile. In mare parte toate solurile componente ale acestei clase sunt caracterizate de nisipuri, pietrisuri, argile si lut.

De exemplu, in Dealul Poganisului si Tirolului, luvisolurile sunt inlocuite de rendzine, avand in vedere ca vorbim de o zona in care predomina calcarul. Vaile largi, insotite deseori de terase sunt specifice zonelor deluroase si de podis, dar in special luvisolurilor.

Solurile montane

Aici lucrurile se complica putin deoarece vorbim despre soluri dure, din roci ce poate n-au fost de mii de ani alternate sau dezagregate. Relieful si substratul geologic au cel mai important rol aici, fiind cele ce sustin lanturile montane si tot ce tine de vegetatie.

Eutricambiosolurile si districambiolosurile predomina in cazul domeniului montan inferior. Eutricambiosolurile prezinta de cele mai multe ori grad de eroziune ridicat, astfel ca de obicei se iau masuri antierozionale specifice.

In ceea ce priveste districambiosolurile, acestea sunt formate din granite, granodiorite, sisturi cristaline si nu numai.

Vorbim de soluri de munte, districambiosolul fiind o clasa ce se regaseste in partea superioara a padurilor, la o latitudine de 1000-1200 de metri in Carpatii Orientali. Nu ne confruntam intotdeuna cu ele, avand in vedere ca vorbim de zone montane in care predomina asezarile rurale de tipul catunelor.

Multe ar mai fi de spus despre fiecare unitate specifica Romaniei, despre cum influenteaza clima si vegetatia intreg lantul de asezari. Indiferent de tipul de sol cu care ne confruntam, respectiv zona in care suntem solicitati pentru a presta servicii, cele doua modalitati de forare pe care le folosim ne ajuta sa ne descurcam in orice situatie, fie mai prietenoasa sau mai putin prietenoasa.

Mai multe detalii despre serviciul nostru de foraje puturi regasesti aici.