Abia asteptati sa inceapa lucrarile si sa fie inceput santierul. Ar fi bine de mentionat ca va fi un santier, ca a sapa adanc in pamant nu se face peste noapte. Toate insa cu un scop bine definit, cel de a realiza un foraj ca la carte, cel care va deveni sursa de apa potabila.

Daca asta va doriti, sa aveti un put pe proprietatea voastra, ar fi bine ca inainte sa cunoasteti cateva detalii. Noi le-am numi chiar esentiale, mai ales daca aveti pretentia ca lucrarea sa fie una multumitoare.

Lucrati numai cu profesionisti, daca va doriti rezultate pe masura  

Am discutat si cu alte ocazii aici pe blog despre ce inseamna sa nu lucrati cu profesionisti. Riscurile asumate sunt destul de mari, in conditiile in care acestea implica spre exemplu si ca apa sa nu fie potabila, sa nu fie de ajuns, adica sa nu aiba debitul suficient. Alte riscuri pot implica afectarea mediului sau amestecarea straturilor acvifere intre ele. 

Profesionistii din domeniu vor sapa in adanc pana cand vor ajunge la adancime medie sau mare, la stratul acvifer. Apa va fi filtrata de impuritati si astfel, cand ajunge la sursa, sa fie numai buna de consum. 

Firma cu experienta este un prim criteriu de avut in vedere, de altfel baza pentru ca si rezultatele sa fie cele asteptate. Realizarea unui foraj implica multa tehnica, cunostinte, dar si decizii practice, luate la fata locului. Aici nu e loc de amatori, pentru ca in unele cazuri nici nu se ajunge la finalizarea unei lucrari, probleme la foraj put de apa apar pe parcurs si uite asa unii raman in mijlocul unei probleme, fara rezolvare.

Firma cu experienta are si echipament adecvat, beneficiezi de consiliere si suport pe toata durata executiei. Important de mentionat este faptul ca echipa noastra detine cunostintele necesare – inclusiv in ceea ce priveste geologia si hidrogeologia – , dar si echipamentul necesar. Acesta nu este subinchiriat, cheltuieli care sa ajunga in seama clientului.

Apa fara impuritati – exista o posibila garantie in acest sens? 

Toata lumea vorbeste despre necesarul de apa, insa prea putini merg mai departe cu discutia despre calitatea apei. Exista o garantie a apei fara impuritati? Primul factor important aici – asa va puteti da seama si daca discutati cu amatori in domeniu – este recomandarea de a fora la adancimi mici. De fapt, specialistii vor sti sa recomande forarea la adancimi medii sau mari, ajungand la stratul acvifer. 

Un alt aspect care determina calitatea apei post forare se refera la folosirea materialului filtrant si anume pietrisul margaritar. Acesta il foloseste si echipa noastra. Are rol de filtru si va fi ales dupa o analiza granulometrica a stratului acvifer. Asadar, alegerea corecta a pietrisului margaritar va insemna ca apa obtinuta va fi limpede, curata. 

Stiati ca…

Conteaza implicit daca acest produs nu este bine ales. Spre exemplu cel de 4-8 mm de la balastiera va rezulta in foraj inundat de nisip.

Toate acestea nu exclud faptul ca testarea apei este necesara. In acest sens o proba de apa va fi analizata. 

Sa discutam si despre debitul de apa  

In principiu, scopul de baza este de a fora in adanc pentru a crea sursa de apa, un put, pentru consumul zilnic al clientului. Problema este cand nu este luat in calcul care este acest necesar al clientului. Vorbim si aici de o planificare atenta. Vor fi luate in considerare aspecte precum numarul de persoane consumatoare, numarul de puncte de consum sau care sunt perioadele de varf – in unele cazuri vorbim de un necesar mai mare de apa in perioada de varf sau intr-un anumit sezon. Nu in cele din urma, daca apa este folosita implicit pentru treburi gospodaresti, la irigat. 

Dupa calcule realizate, tinand cont si de surplusul necesar, specialistii in foraje vor recomanda un debit de exploatare si adancimea la care trebuie montat sistemul de pompare. Atentie! Este de preferat ca acele indicatii de exploatare sa fie oferite in scris. Altfel, nu pompa submersibila va fi fortata, va extrage mai mult decat debitul optim calculat conform tipului de put. Concluzia este ca va face ca nisipul din stratul acvifer sa fie purtat in foraj, asta pentru ca viteza de curgere a apei va fi prea mare. 

Intretinerea unui foraj

Comparati investitia intr-un foraj cu orice alta metoda si va veti da seama ca este rentabil. Este o investitie pe viata. Presupune insa minima intretinere, o rutina care poate implica utilizarea unei solutii pe baza de clor pentru a curata apa din cand in cand, de toate bacteriile. 

Daca un foraj este executat bine atunci nu aveti de ce sa va preocupati de servicii adiacente, de intretinere costisitoare.

Pana cand santierul din curtea voastra incepe sa prinda contur si pana cand efectiv semnati contract de prestari servicii va recomandam sa va informati si sa stiti detalii precum cele expuse  in aceste randuri.