Cu ajutorul pompelor de caldura se poate realiza o economie de pana la 75% fata de sistemele clasice de incalzire ( gaz, lemn , pellets , etc ). Acestea promoveaza utilizarea inteligenta a energiei din sol sau apele subterane, pentru un confort maxim si pentru o calitate a vietii cu respect fata de mediul inconjurator.

 

Principiu de functionare
Caldura este extrasa din apa obtinuta dintr-un foraj sau din lichidul termic introdus in furtunele colectoare care sunt introduse in foraje. Apa sau lichidul respectiv intra intr-un schimbator de caldura, acestea venind din foraj cu o temperatura de 12-14 grade care mai apoi intra in contact cu freonul din pompa de caldura, unde freonul se transforma din stare lichida in stare gazoasa.
Freonului ii trebuie minim -5 grade pentru a trece din stare lichida in stare gazoasa. Freonul in stare gazoasa intra intr-un compresor iar in urma compresiei acesta ajunge la o temperatura de 70 – 75 grade dupa care intra intr-un alt schimbator de caldura care transfera caldura in lichidul din instalatia interioara ajungand asfel sa aiba o temperatura de 55-60 grade. Dupa transferul termic, freonul, aflat in stare gazoasa, intra intr-o instalatie de depresurizare unde este transformat din stare gazoasa in stare lichida reluand procesul. Singurii consumatori de energie sunt pompele de recirculare si compresorul.
Pompa de caldura APA-APA are ca principiu extragerea apei dintr-o panza freatica de regula cu temperatura constanta 12-14 grade.
Pentru captarea energiei din panza freatica sunt necesare cel putin 2 foraje, unul pentru extractie iar celalalt pentru deversarea apei din pompa de caldura. Avand o vasta experienta in domeniu, am constatat ca acolo unde gasim cantitate mare de apa, apar probleme cu deversarea ei din cauza nivelului ridicat a apei. In acest caz se recomanda executarea mai multor foraje de mica adancime pentru a se putea deversa cantitatea de apa folosita de pompa de caldura. Este foarte important ca debitul sa se mentina tot timpul anului!
Pompa de caldura SOL-APA este de fapt sistemul cel mai fiabil din cele 2 sisteme de colectare a caldurii.
Pentru captarea energiei din sol se fac unul sau mai multe foraje in functie de necesarul de caldura (kw termici) pentru constructia in cauza, distanta intre foraje fiind de minim 10 ml. Dupa executia forajelor se introduce un colector din polietilena prin care va fi recirculat un agent termic. Acest lichid se pompeaza in sol prin aceste circuite, la o temperatura de 4-5 grade, apoi lichidul parcurge traseul de tevi dispuse in sol astfel incalzindu-se la circa 12-14 grade, agentul recirculat transportand energia captata catre schimbatorul de caldura .
O alta proprietate importanta a acestui tip de pompe este aceea ca au capacitatea de a raci casa pe timpul verii. In cazul racirii, caldura este preluata din incapere de catre sistemele de distributie a energiei din pereti, pardoseala sau ventiloconvectoare si transferata in pamant.
Costul unor astfel de foraje variza in functie de sistemul de colectare, zona, numarul de foraje, adancime, diametrul colectoarelor. In pret este inclus executia forajului, furtunele colectoare cat si introducerea acestora in foraje, sudurile electrofuzibile, introducere geosolid, teste de presiune.
Pana in prezent avem executate astfel de lucrari pentru Primarii , Blocuri ANL, Spitale, Pensiuni, Hoteluri, etc.
0749.861.105
office@ecodrillforaje.ro
Messenger