velo-boiler-room-insulated-dhw

Mituri combatute – ce e adevarat si ce nu din ce se spune despre pompele de caldura?

Considerate o investie de viitor, pompele de caldura sunt o alternativa de incalzire a locuintei si a spatiilor diverse tot mai frecvent aleasa de publicul roman larg. Chiar daca cheltuielile initiale sunt ceva mai mari decat cele cu care sunteti obisnuiti, pe termen lung beneficiile sunt de neegalat. Odata instalate pompele de caldura, avantajele sunt toate de partea beneficiarilor.

Sunt o solutie de incalzire pe care o recomandam clientilor nostri datorita avantajelor ce o insotesc, indiferent ca alegerea vizeaza pompele de caldura SOL-APA sau cele tip APA-APA. Fiecare prezinta desigur anumite particularitati, dar suntem la dispozitie pentru a va ajuta sa luati o decizie buna cu privire la ele.

Este esential ca pompa de caldura sa fie instalata corespunzator pentru a furniza cantitatea de caldura necesara, pentru a functiona la capacitate maxima. In orice caz, raportat la energia pe unitate, aceasta este mult mai mare decat in cazul sistemelor conventionale. Perioada de timp in care investitia va fi amortizata este una mai scurta raportat la cea pe care o presupun alternativele electrice, de exemplu. Facturile cu mult mai mici la intretinere sunt un indicator vizibil al acestui fapt.

Desigur, ca in cazul oricarui nou concept ce vizeaza incalzirea termica din locuinte, si in legatura cu pompeele de caldura exista tot felul de mituri care circula in randul romanilor. Acestea descurajeaza sau incurajeaza, dupa caz, in ceea ce priveste contactarea unei firme specializate in executia lor. Va invitam sa cititi mai departe despre cateva mituri combatute, vizand exclusiv pompele de caldura.

Mituri demontate, ce e adevarat si ce nu despre pompele de caldura?

Mit: este nevoie de un spatiu destul de compact pentru a realiza sistemul pompelor de caldura, in ideea de a instala colectoarele.

Realitate: Pentru pompele de caldura SOL-APA, se folosesc sonde verticale, deci nu e necesara o arie extinsa de teren pentru ele. Colectoarele orizontale necesita o suprafata mare de teren intrucat pentru fiecare KW termic ce il are pompa de caldura, va fi nevoie de aproximativ 50 ml de furtun colector. 

La o casa de 100 mp, este necesar o pompa de caldura de 5-6 KW si 300 ml de furtun colector ce se baga in pamant la minim 1,2 – 1,5 m. Problema este la ingroparea acestuia deoarece trebuie decopertata toata suprafata, se pune colectorul si apoi se pune pamantul inapoi peste colector.

 

Mit: pentru ca utilizeaza energie electrica, pompele care functioneaza pe principiul SOL-APA nu se incadreaza in categoria de tehnologii regenerabile.

Realitate: aceste pompe nu folosesc decat o unitate de energie electrica, in scopul de a deplasa alte 4 unitati de caldura, din pamant, in cladirea cu pricina. Faceti singuri calculele.

Mit: zgomotele produse de pompele de caldura SOL-APA sunt foarte puternice.

Realitate: modul silentios este cel in care functioneaza un astfel de sistem de incalzire, astfel ca linistea este garantata.

Mit: pompele de caldura sunt supuse uzurii.

Realitate: timpul in care acestea isi dovedesc utilitatea se extinde peste generatii, fiind in deplina siguranta si sub protectie sub pamant.

Mit: astfel de sisteme folosesc cantitati mari de apa.

Realitate: in functionarea pompelor de caldura nu se foloseste apa. Este un lucru cu totul diferit cand se utilizeaza un acvifer pentru a realiza schimbul de caldura, cu toate ca si in acest caz apa se intoarce in acviferul respectiv.

Mit: pompele de caldura nu sunt suficient de puternice pentru a incalzi si casa si apa menajera si o piscina in aceleasi timp.

Realitate: datorita principiului pe baza caruia au fost concepute, pompele de caldura permit gestionarea unor actiuni multiple, in acelasi timp.

Mit: pompa de caldura este o optiune strict pentru a incalzi locuinta.

Realitate: se folosesc sistemele de acest tip nu doar pentru a incalzi casa, ci si pentru a o raci, respectiv pentru a asigura apa calda menajera necesara.

Mai mult
incalzire-in-pardoseala

Cum economisesti daca alegi sistemul de incalzire prin pardoseala – avantaje

Acest sistem de incalzire a fost implementat pentru prima data in tarile nordice – Danemarca, Norvegia, Suedia. Incalzirea prin pardoseala este apreciata, in primul rand, pentru modul in care caldura se propaga uniform prin pardoseala – de jos in sus. Totodata, acest sistem nu tine cont de suprafata – poate fi instalat sub intrega pardoseala a camerelor dintr-o casa.
Cum functioneaza mai exact? In comparatie cu sistemele clasice, incalzirea prin pardoseala foloseste atat agenti termici, cat si electrici – caldura se propaga prin tuburi sau prin cabluri catre sapa de beton a pardoselii.

De ce este atat de apreciat in momentul de fata si de publicul roman? In principal pentru ca este un sistem de incalzire insesizabil. El nu ocupa spatiu util si nu incalzeste doar un anumit colt dintr-o incapere.

Avantajele sistemului de incalzire prin pardoseala

In primul rand, s-a dovedit ca sistemul de incalzire prin pardoseala este cu 20 – 30% mai eficient decat orice alt sistem de incalzire clasic.

Sistemul este invizibil – nu exista tevi la vedere. Aerul nu este imprins prin diverse guri de aerisire, deci praful sau alergenii nu vor fi imprastiati in incapere.

In aceeasi ordine de idei, iti ofera un plus de confort pentru ca se pastreaza o temperatura optima in toata incaperea. Avand in vedere ca in cazul sistemelor de incalzire clasice, aerul se ridica, incalzirea prin pardoseala este mult mai eficienta. De ce? Pentru ca si partea de jos a camerei se va mentine calda datorita parsoselii ce emena caldura pe o perioada mai lunga de timp, chiar si dupa ce a fost oprit sistemul.

Un alt avantaj al acestui sistem se refera la resursa de alimentare. Incalzire prin padoseala foloseste ca resursa apa, consuma mai putina energie electrica pentru functionare. Mai pe scurt, factura ta lunara nu va avea un consumator insemnat in plus.

Daca intretii corespunzator un astfel de sistem, acesta poate functiona la capacitate maxima chiar si zeci de ani. In principal, el este rezistent si nu necesita inlocuirea pieselor la anumite intervale de timp.

Cum iti stimuleaza acesta sanatatea

Sistemul de incalzire prin pardoseala are numeroase beneficii asupra corpului uman. De exemplu, caldura radiata prin pardoseala va stimula circulatia sangelui celor ce sufera de hipotensiune. Este extrem de neplacut aerul uscat asa ca, pentru a-ti spori sanatatea, incalzirea prin pardoseala ofera garantia unui aer la umiditatea optima.

Nu in ultimul rand, avand in vedere ca toate componentele sale se afla sub pardoseala, praful sau alti alergeni nu vor exista. In plus, datorita faptul ca aerul se propaga prin pardoseala, se va reduce semnificativ numarul bacteriilor, ciupercilor si al acarienilor din camera.

Avand in vedere ca poti controla temperatura dupa bunul plac, te vei bucura de o circulatie a sangelui mai buna si un impact direct benefic asupra oaselor.

Cate avantaje de ordin estetic ale sistemului de incalzire prin pardoseala

In primul rand, dispui de tot spatiul din incapere – nu e la fel in cazul sobelor de exemplu, cand trebuie sa le rezervi un loc anume doar al lor. Ai de facut un sigur lucru – sa alegi din timp cum iti vei aranja mobila. De ce? Astfel vei evita supra incalzirea pardoselii in acele zone si posibila defectarea a sistemului.

Pentru astfel de servicii, echipa noastra iti sta la dispozitie. Pe ecodrillforaje.ro gasesti datele noastre de contact, dar si calitatiile ce ne recomanda ca fiind ajutorul perfect pentru tine. Totodata, daca ai nelamuriri privind acest sistem de incalzire sau alte servicii pe care le oferim, ne poti contacta pentru a clarifica totalitatea aspectelor.

Mai mult
pompe-de-caldura-ecodrill-instaltii

Tu ce stii despre pompele de caldura?

In ultimul timp, tot mai multe persoane aleg sa isi incalzeaza locuinta prin pompe de caldura. Au si de ce pentru ca, ca un prim avantaj al acestora, consta intr-o econimie a banilor alocati facturii lunare la curent electric de pana la 70%. Totodata, acestea protejeaza si mediul incojurator. Sistemul de incalzire prin pompa de caldura foloseste energia din sol sau apele subterane pentru functionare.
Stii cum functioneaza acestea? Ei bine, principul de functionare este unul destul de usor de inteles – caldura este extrasa din apa sau din lichidul termic introdus in furtunele ce au rolul de a-l colecta, ce sunt si ele, la randul lor, introduse in foraje.
Apa sau lichidul incep procesul de echilibru termic cu freonul de caldura. Lichidul sau apa vin din foraj cu o temperatura de 12 – 14 ⁰C. Ulterior procesului de echilibru termic freonul trece din stare lichida in stare gazoasa( acest lucru se intampla cand freonul are minim -5⁰C).
Apoi, freonul in stare gazoasa intra intr-un compresor, iar in urma compresiei va avea temperatura de 70 – 75 ⁰C. Pana aici totul clar? Mai departe, freonul cu temperatura destul de ridicata intra intr-un alt schimbator de caldura. Rolul acestui schimbator de caldura este sa transfere lichidul din instalatia interioara ajungand astfel la o temperatura de 50 – 60⁰C.
In final, dupa transferul termic, freonul intra in instalatia de depresiune de unde este trasformat iar in stare lichida – procesul reluandu-se de acum de la capat. Este mult mai economic deoarece singurii consumatori de energie sunt compresorul si pompele de recirculare.
Cele doua tipuri de pompe de caldura
In cele ce urmeaza iti voi detalia putin cele doua sisteme de pompe de caldura, ramane doar ca tu sa ne accesezi site-ul , ecodrillforaje.ro, pentru si mai multe detalii.
 Pompa de caldura APA – APA
Acest sistem are ca principiu extragerea apei dintr-o panza freatica cu o temperatura constanta de 12 – 14⁰C.
Ai nevoie de doua foraje in acest sens – unul pentru extractie iar celalat pentru deversarea apei din pompa de caldura. De ce? Pentru a putea capta energia din panza freatica. In cazul in care in locul in care doresti sa faci forajele exista o cantitate mare de apa, iti recomandam executia a mai multor foraje de mica adancime. In acest fel putem deversa cantitatea de apa folosita de pompa ta de caldura.
 Pompa de caldura SOL – APA
Pentru inceput trebuie sa stii ca acesta este mai sigur decat primul. Ai nevoie de unul sau mai multe foraje pentru captarea energiei din sol. O alta caracteristica de baza a acestui sistem este ca are capacitatea de a raci casa pe timpul verii. Cum? Caldura este preluata de catre sistemele ce distribuie, energia din pereti, pardoseala sau ventiloconvectoare si apoi transferata in pamant.
Costul acestor tipuri de foraje variaza in functie de zona, numarul de foraje de care ai nevoie, adancime, diametrul colectoarelor, sistemul de colectare. Pentru mai multe informatii ne poti vizita site-ul sau poti lua direct legatura cu noi. Iti vom oferi suportul de care ai nevoie dar si cele mai bune sfaturi.

Mai mult
pompa-de-caldura-ecodril

Pompele de caldura – o alternativa economica si de actualitate a incalzirii traditionale

Resursele energetice traditionale sunt limitate, din acest motiv preturile cresc de la un an la altul. Pentru cei interesati care isi doresc o schimbare in acest sens sunt concepute sisteme alternative pentru utilitatile principale necesare intr-o locuinta. Un avantaj economic ce se resimte in costurile facturilor, in timp este redat de dispozitivele ce consuma energie regenerabila.
Este deja cunoscuta utilizarea energiei solare pentru incalzirea apei menajere sau alimentarea cu energie electrica a electrocasnicelor sau altor aparate. Incalzirea locuintei se poate realiza mai nou prin valorificarea caldurii geotermale.
Aceste sisteme erau utilizate inca din trecut si se utiliza caldura apelor calde de mare adancime, in special in cultura romana. Pentru a functiona un astfel de principiu este necesara stabilirea adancimii optime ce conduce la rezultatul unui randament eficient. Daca sunteti interesati de aceasta metoda inovativa, echipa noastra de la Ecodrill, specializata in realizarea forajelor de mica si mare adancime, dispune si de serviciul de instalare a pompelor de caldura.
Principiul de functionare al pompelor de caldura Ecodrill
Utilizarea inteligenta a energiei din sol, respectiv din apele subterane reprezinta o metoda alternativa vizata de majoritatea persoanelor ce doresc fie sa isi manifeste respectul fata de natura sau pur si simplu din motive financiare.
Agentul termic, respectiv apa provenita dintr-un foraj, permite extragerea caldurii prin pompe special sistematizate. Temperatura, in momentul extragerii ajunge undeva intre 12 si 14 grade. Freonul este cel care modifica temperatura, functionarea realizandu-se la fel ca in cazul aparatelor de aer conditionat.
Freonul cand ajunge in compresor atinge o temperatura de 70 – 75 grade, pentru ca ulterior prin alt schimbator de caldura este dispus in instalatia interioara a locuintei. Economia din buget o puteti observa in timp, deoarece doar pompa de caldura si compresorul consuma energie.
Echipa noastra executa lucrari in acest sens, ce sunt orientate spre asamblarea a doua tipuri de pompe – de tipul APA – APA si SOL – APA. Acestea sunt solutii ce iau locul sistemelor traditionale, iar pentru cei interesati dispunem de echipamente specializate pentru efectuarea forajelor pentru pompe de caldura.
• Pompa de caldura apa – apa
Principiul de functionare al acestor pompe este cel al extragerii apei din panza freatica ce cuprinde temperaturi de 12, 14 grade. Va recomandam executarea a cel putin doua foraje pentru captarea apei din adancime. Unul este destinat extragerii apei, iar al doilea se valorifica prin deversarea ei din pompa. In cazul in care nivelul apei este prea ridicat pot sa intervina probleme la evacuare, de aceea, pentru un plus de siguranta se mai executa cateva foraje, dar de adancime mai mica.
• Pompa sol – apa
Va sfatuim sa va orientati atentia spre acest sistem, deoarece asigura confortul termic indiferent de anotimp. Mai cu seama ofera si racoare pe timpul verii. Montarea acestuia presupune efectuarea mai multor foraje. Principiul de functionare este de recirculare a agentului termic, prin circuite ce pompeaza apa prin traseul de tevi din sol. Un lucru important atunci cand optati pentru aceasta forma de reglare a temperaturii din locuinta este si specificatia dimensiunii spatiului ce urmeaza a dispune de aceste utilitati.
In cadrul paginii noastre special vizata pentru aceasta alternativa de incalzire, https://ecodrillforaje.ro/servicii/pompe-de-caldura/, se regasesc informatii referitoare la detaliile tehnice si pasii ce trebuie urmariti pentru ca rezultatele randamentului sa fie multumitoare.
In ceea ce priveste costurile, acestea difera in functie de numarul forajelor, adancimea necesara de executare, numarul sistemelor de colectare si altele. Pentru mai multe informatii va stam la dispozitie si va putem asigura lucrarile de montare, cat si materialele aferente. Gasiti aici domeniile noastre de interes si pentru alte sisteme eco – alternative ale resurselor limitate traditionale.

Mai mult
panouri solare termice Ecodrill

Avantajele panourilor solare

Energia solara termica a pierdut in ultimii ani mult in detrimentul energiei fotovoltaice solare, care se confrunta cu o crestere uriasa a cererii in mijlocul preturilor foarte scazute. Unele dintre cele mai importante proiecte de energie termica solara de pe glob au fost transformate in instalatii fotovoltaice solare datorita costurilor mai mici.

Te-ai gandit vreodata la o instalatie solara pe acoperis? Indiferent daca incerci sa reduci facturile de energie sau daca doresti sa ai o locuinta ecologica, puterea termica solara este o solutie excelenta pentru tine!

Tehnologia termica solara utilizeaza mai degraba energia solara, decat combustibilii fosili, pentru a genera energie termica scazuta si ecologica. Aceasta energie este utilizata pentru incalzirea apei calde sanitare.

Sistemele termice solare sunt diferite de sistemele solare fotovoltaice, care genereaza mai degraba energie electrica decat caldura.

Avantajele energiei termice solare

1) Niciun cost de combustibil – energia termica solara nu necesita combustibil ca cele mai multe alte surse de energie regenerabila. Acesta este un avantaj urias fata de alti combustibili fosili ale caror costuri cresc cu o rata drastica in fiecare an. Preturile la electricitate sunt din ce in ce mai ridicate in majoritatea partilor lumii si cresc mult mai rapid decat inflatia generala. Socurile de pret din cauza costurilor ridicate ale combustibilului reprezinta un mare risc pentru energia combustibililor fosili in aceste zile.

2) Putere 24/7 – energia solara poate genera energie 24 de ore pe zi. Acest lucru este posibil deoarece centralele termoelectrice termice stocheaza energia sub forma de saruri topite, etc. Alte forme de energie regenerabila, cum ar fi PV fotovoltaica si energia eoliana, sunt intermitente. Alimentarea cu energie electrica este mult mai uniforma si mai sigura.

3) Nu exista efecte de poluare si incalzire globala – energia termica solara nu cauzeaza poluare. Acesta este cel mai mare avantaj al sau. Retine totusi ca exista costuri asociate cu echipamentele utilizate pentru a construi si a transporta echipament pentru energie termica solara.

4) Baza industriala existenta – energia termica solara utilizeaza echipamente cum ar fi oglinzile solare termice si turbine, care sunt realizate la scara larga la costuri reduse si nu necesita schimbari majore in echipamente si materiale, spre deosebire de noile tehnologii, cum ar fi panourile CIGs.

Utilizeaza energia solara pentru incalzire

In afara de faptul ca asigura productia de apa calda menajera, lichidul incalzit in colectoare se poate folosi de asemenea pentru sustinerea incalzirii casei. Aceasta metoda ofera un sprijin insemnat in ceea ce priveste functionarea unitatii de incalzire, totodata asigurand un potential semnificativ de a face economii. Astfel, chiar si cand temperaturile prezinta valori moderate, unitatea de incalzire poate ramane oprita, datorita suportului pentru incalzirea solara.

Panorurile solare termice reprezinta o solutie optima pentru toti cei care doresc sa profite de caldura la costuri cat mai mici. Utilizate pentru incalzirea apei menajere, panourile termice solare asigura in jur de 60-80% din necesarul de apa calda iarna, iar vara asigura necesarul de 100%. Redu costul facturilor tale trecand pe varianta panourilor solare! Iti stam la dispozitie cu solutii in acest sens!

Mai mult
ecodrillforaje

Invata despre puturile de mare adancime

Controlul apei subterane este o parte fundamentala a multor proiecte de constructie sau de exploatare a apei, in care sapaturile trebuie sa fie facute sub nivelul apei subterane. Controlul apelor subterane poate fi realizat prim pompare (in cazul in care nivelurile apei subterane sunt coborate temporar pentru a permite sapaturile) sau prin metode de excludere (in situatia in care peretii de izolare cu permeabilitate redusa sunt utilizati pentru a mentine apa din sapaturi).

Mai multe metode pot fi utilizate pentru controlul apelor subterane prin pompare (cunoscut sub numele de deshidratare). Cele mai obisnuite tipuri de control al apelor subterane prin pompare sunt – in ordinea sofisticarii:

-pomparea bazinului;

-adanciturile;

-eductorul.

Sunt disponibile si alte metode, inclusiv electro-osmoza, puturile orizontale si puturile de relief, dar acestea sunt mult mai putin utilizate frecvent.

Mai jos sunt descrieri ale componentelor de baza gasite intr-un put de apa de mare adancime:

1.Podeaua este structura tubulara plasata in put pentru a mentine deschiderea sondei din apele subterane tinta la suprafata. Alaturi de ciment, carcasa pastreaza murdaria si excesul de apa din put. Acest lucru ajuta la prevenirea patrunderii contaminantilor din apele subterane.  Cele mai obisnuite materiale pentru carcasa sunt carcasa din otel carbon, plastic si otel inoxidabil. Geologia locala dicteaza adesea ce tip de carcasa poate fi folosit.

  1. Capacele sunt asezate pe partea superioara a carcasei pentru a preveni prabusirea resturilor, insectelor sau animalelor mici in put. Capacele sunt, de obicei, fabricate din aluminiu sau plastic. Acestea includ un canal de ventilatie pentru a controla presiunea in timpul pomparii de put.
  2. Exploatarile de sarma sunt atasate in partea inferioara a carcasei pentru a preveni intrarea in put a multor sedimente. Cele mai comune ecrane de sonde sunt slotul continuu, teava cu fanta si teava perforata.
  3. Adaptorul fara adancime este un conector care permite conductei care transporta apa la suprafata sa ramana sub linia de inghet. Se asigura ca se mentine un sigiliu sanitar si anti inghet.
  4. Pompele Jet sunt cele mai frecvent utilizate pompe pentru puturi de mica adancime (adancime de 25 de metri sau mai putin). Pompele cu jet sunt montate deasupra solului si utilizeaza aspiratia pentru a extrage apa din put.
  5. Pompele submersibile sunt cele mai frecvent utilizate pompe pentru puturi adanci. Unitatea de pompare este plasata in interiorul carcasei si este conectata la o sursa de alimentare pe suprafata.

In mod normal, puturile sunt formate prin forare, utilizand fie foraje rotative, fie metode de percutie. Odata ce puturile sunt forate, se instaleaza un sant de sonde perforate si este inconjurat de pietris filtrant. Pentru majoritatea sistemelor de deshidratare, diametrul interior al unui put adanc este cuprins intre 125 si 350 mm. Diametrul interior al puturilor controleaza dimensiunea maxima a pompei care poate fi instalata.

Cel mai obisnuit tip de pompa utilizata in sistemele de adancime de deshidratare este pompa submersibila cu put de sonda electrica. Acestea sunt pompe speciale submersibile electrice, care sunt proiectate pentru a avea un mic diametru exterior astfel incat sa se poata potrivi in interiorul ecranului sondei. Aceste pompe sunt alimentate in mod obisnuit de electricitate trifazata, iar energia este furnizata pompei prin intermediul unui “cablu de picatura” alimentat in jos. Apa din pompa este transportata la suprafata printr-o “conducta ascendenta” care poate fi otel sectionat, plastic sectionat sau furtun flexibil.

Mai mult
adancirea unui foraj de apa

Continuarea sau adancirea unui foraj de apa

Multi dintre cei care sunt deja beneficiari ai forajelor poate chiar de ani buni sunt la ora actuala interesati de adancirea acestora, respectiv de continuarea lor. Fiecare in parte are motivele sale vizavi de o astfel de cerinta, atunci cand contacteaza echipa de specialisti. Poate fi vorba despre faptul ca cel curent nu le asigura un debit suficient, spre exemplu, poate calitatea apei nu mai este cea dorita, mirosul specific forajului, problema nisipului si a impuritatilor din apa, dar si alte astfel de aspecte pot constitui cauza unei astfel de nevoi.

Inainte de a face o astfel de solicitare insa, recomandarea noastra este de a va informa legat de problemele ce le poate genera o astfel de masura. Este intr-adevar o operatiune posibila, cu toate ca nu trebuie trecute cu vederea neajunsurile ce pot aparea.

Ce riscuri poate presupune adancirea forajului?

Depinde si ce materiale au fost folosite in realizarea initiala a acestuia, insa acolo unde mana nu este experta, sunt sanse ca piesa de fund sa fie penetrata, fapt ce atrage dupa sine consecinte. Dintre acestea, frecvente sunt distrugerea tubajului, agatarea sapei si alte dificultati la nivelul tubulaturii.

Daca piesa de fund a scapat neafectata si nu au aparut probleme nici in ceea ce priveste tubulatura din dotare, atentia trebuie acordata pietrisului filtrant intrucat exista pericolul ca acesta sa se surpe.

Din neatentie, este foarte usor a afecta tubulatura existenta, inclusa fiind zona filtrelor, odata cu bataie prajinilor de foraj. Numai cei care stiu ca tubulatura are la baza un material foarte calitativ, ce prezinta o inalta clasa de rezistenta pot avea in vedere continuarea sau adancirea unui foraj. In caz contrar, spargerea este o posibilitate, consecinta reprezentand-o scurgerea pietrisului margaritar, dar si altele, cum ar fi prinderea prajinilor, a sapei etc.

Conteaza si cum se realizeaza saparea. De aceasta data treubie sa se realizeze la o apropiere incredibil de mare – de 1 mm, decat diametrul pe care il prezinta interiorul forajului deja din dotare. Orice depaseste aceasta valoare se traduce prin depuneri periculoase pentru cel ce executa forajul, dar si schimbari ale fluidului de foraj.

Intrucat este vorba despre o lucrare in interiorul pamantului, deci ascunsa, continuarea lui poate fi impiedicata sau cel putin cu probleme atunci cand in timpul lucrarilor se intalnesc diverse piese metalice sau role, ramase din lucrarea anterioara.

Nu in cele din urma,  fieacare trebuie sa fie constient de faptul ca exista o limita in ceea ce priveste saparea, stabilita de diametrul interior pe care il are putul. In acest caz, diametrele de tubare terminale vor fi deosebit de mici. Si celelalte aspecte sunt influentate din aceasta cauza – pompele necesare vor fi scumpe, petrisul margaritar filtrant cuartos nu va avea suficient spatiu pentru a fi introdus si lipsa de neajunsuri poate continua.

Date fiind toate aceste aspecte mai sus mentionate, recomandarea noastra este de a opta pentru un nou foraj atunci cand cel prezent nu mai ofera randamentul dorit sau cand intentia este de a cauta o solutie pentru o calitate mai inalta a apei.

In orice caz, adancirea sau continuarea forajului reprezinta o practica deosebit de riscanta, care poate atrage dupa sine defectarea completa a celui care inca mai poate fi utilizat in starea curenta.

Va asteptam de altfel cu un portofoliu complex de servicii de forare dintre care puteti alege. Va stam la dispozitie cu informatiile de care aveti nevoie pentru a lua o decizie privind realizarea unei astfel de lucrari, a proportiilor potrivite in functie de nevoi si posibilitatea financiara. Gasiti si in sectiunea noastra de stiri informatii relevante si curiozitati cu privire la foraje!

Mai mult
maxresdefault

Cauze frecvente ale imbatranirii puturilor forate

 

Chiar daca lucrarea de forare a fost executata corespunzator iar rezultatul final primeste si garantie pentru o durata de timp destul de indelungata, inevitabil apar dupa o perioada efectele trecerii timpului. Fenomenul de “imbatranire” a puturilor forate – dupa cum este denumit – se refera la totalitatea elementelor care duc la o diminuare totala sau partiala a debitului de apa furnizat.

Exista cateva cauze principale care conduc la imbatranirea puturilor forate, pe care le vom exemplifica in randurile urmatoare.

  • Colmatarea puturilor forate

In acest caz este vorba de colmatarea cauzata de elemente fizice. Particulele fine de nisip sau alte substante de granulatie mai mica sau mai mare din stratul acvifer se acumuleaza, blocand partial sau total calea de acces a apei catre filtru.

In majoritatea cazurilor colmatarea are drept cauza executia necorespunzatoare a lucrarii de forare, utilizarea unui pietris margaritar nepotrivit, de o granulatie prea mare sau prea mica, etc. Din nefericire, daca se ajunge la colmatare, debitul este notabil redus, iar putul uneori nu mai poate fi reconditionat.

  • Innisiparea forajelor

Patrunderea nisipului foarte fin regasit in stratul acvifer in interiorul putului este principala cauza aici. Nisipul ajunge sa blocheze filtrele, iar debitul de apa este considerabil redus. Din nou, acest lucru se datoreaza utilizarii unui pietris margaritar prea mare in momentul executiei lucrarii.

Fenomenul de innisipare poate avea drept cauza si o exploatare gresita a putului. Daca debitul de apa exploatat este mult mai mare fata de ceea ce au recomandat executantii lucrarii, viteza foarte mare a apei la trecerea prin filtre poate sa aiba drept rezultat innisiparea. Fenomenul poate avea loc chiar daca la executia lucrarii de forare s-a folosit un pietris margaritar potrivit.

  • Aparitia coroziunii la nivelul coloanei filtrante

Factorii externi cu potential coroziv pot avea o actiune daunatoare, afectand coloana filtranta. Actiunile chimice pot sa apara fie datorita apei, fie datorita solului, asupra acestora avand o influenta si alte elemente exterioare.

Din cauza coroziunii, coloana filtranta poate fi distrusa total sau partial, afectand de asemenea si putul, care se degradeaza si in timp este distrus complet.

Fenomenul coroziunii apare insa tot mai rar in ultima vreme, intrucat in prezent nu se mai realizeaza tubarea cu coloana de otel. De peste 20 de ani nu se mai realizeaza astfel de foraje, in prezent folosindu-se materiale precum PVC-ul pentru tubarea puturilor forate.

  • Incrustarea aparuta la nivelul fantelor filtrelor

Acest fenomen se produce datorita substantelor prezente in apa, care se depun pe filtru si ajung chiar si in interiorul acestuia. Stratul acvifer imediat apropiat este afectat de asemenea, iar consecinta directa este reducerea debitului si in unele cazuri chiar secarea in totalitate a putului forat.

Incrustarea poate avea cauze diverse: poate fi vorba de oxidare, eliberare de gaze, factori biologici, amestecarea apelor din strate acvifere diferite, cu compozitii distincte, dar si exploatarea necorespunzatoare a putului.

Ce poate fi facut pentru a intarzia imbatranirea puturilor forate?

Exista din acest punct de vedere responsabilitati pe care trebuie sa si le asume atat echipa care realizeaza lucrarea de forare a putului, cat si beneficiarul final.

In ceea ce priveste executantul lucrarii, acesta trebuie sa se asigure ca utilizeaza materiale de calitate, de la tubulatura la coloana filtranta, de la filtre la pietrisul margaritar folosit, pentru a obtine un rezultat final pe masura asteptarilor – un put forat care sa poata fi utilizat o perioada cat mai indelungata.

Atunci cand vine vorba de utilizatorul final, acesta trebuie sa respecte recomandarile cu privire la exploatare, in special cele care vizeaza debitul maxim. Acesta nu trebuie depasit, pentru a fi evitate neajunsuri precum innisiparea sau colmatarea putului. De asemenea, tot in sarcina utilizatorului final sta responsabilitatea sa apeleze la o echipa de profesionisti pentru denisipare. Aceasta operatiune, realizata periodic si intr-o maniera eficienta, va garanta o durata extinsa de exploatare a putului forat.

Mai mult
forare-put

Reguli de exploatare a forajului

 Tocmai ai intrat in dreptul de a exploata forajul din dotare, insa avand in vedere costurile pe care le-a implicat executarea lucrarii, nu vrei sa risti o intrebuintare necorespunzatoare? Este ceva normal si foarte obisnuit sa pornesti in cautarea unor informatii care sa te ajute sa te folosesti de foraj, in conditii excelente, pentru un timp cat mai indelungat. Exista in acest sens o serie de reguli pe care trebuie sa le urmezi, reguli pe care ti le vom prezenta in cateva cuvinte in randurile de mai jos.

Reguli de urmat in exploatarea unui foraj

Numai tinand cont de cele mentionate si vizand anumite particularitati, vei reusi sa duci planul de a utiliza, exploata forajul la bun sfarsit. Asadar, iata care sunt acele reguli de urmat.

Prima regula – incepe exploatarea imediat dupa finalizarea lucrarilor

Unii tind sa amane punerea in functionare a forajului un timp dupa ce echipa specializata a terminat lucrarile. Este contra indicatiilor pe care le oferim clientilor nostri. Timpul pana la punerea sa in functiune trebuie sa fie cat mai scurt. In legatura stransa cu viata forajului sunt debitul si captarea apei din put. Astfel, durata de viata a acestuia va fi mai mare cu cat il exploatezi intre anumite limite de debit. Vizeaza si o intensitate, un ritm de intretinere corespunzator.

Cand a trecut un timp prea mare pana la exploatare ai in vedere cateva operatii. Intai verifica calitatea apei (din punct de vedere chimic si fizic), realizeaza pompari prin care sa verifici debitul, respectiv realizeaza o denisipare.

Regula de aur – ai in vedere debitul din puturi

Aceasta este o operatiune de baza vizavi de intretinerea de foraje puturi. Este esential sa stabilesti un debit exact al acestuia, iar apoi nicidecum sa nu il depasesti. De asemenea important este sa urmaresti in permanenta caracteristicile hidrologice ale forajului. Iti vei da seama daca este supus riscului de imbatranire sau nu. In cazul in care raspunsul este unul pozitiv, vei putea sa iei masurile care se cuvin, respectiv sa aduci asta la cunostinta echipei ce a executat forajul. Este posibil in anumite situatii sa iti fie recomandata abandonarea unui anumit strat acvifer, atunci cand se afla intr-o stare reprosabila, cand apa nu mai este calitativa.

O alta regula – ai in vedere reviziile constante ale forajului

Tine cont de faptul ca se poate sa fie necesar a realiza o completare a necesarului de pietris margaritar, acolo unde exista aceasta posibilitate constructiva. Vorbim despre un elemente cu rol important in sistemul de filtrare a putului.

Pe cat posibil, cauta sa eviti crearea unui soc de debit in exploatare, mai ales in conditiile in care este vorba despre unul cu nivel artezian.

Intotdeauna sa tii in evidenta orice lucrari ulterioare realizate la nivelul forajului. Vei sti cum sa intretii pe mai departe lucrarea, respectiv ce sa le spui specialistilor, vizand astfel deservirea cu personal calificat.

Ideal este a opta pentru serviciile unei firme specializate, respectiv una care ofera si mai departe consultanta necesara, respectiv care este dispusa sa intervina acolo unde este cazul.

Mai mult
foraje-piloti-fundatii-e1490240876426

Diametrul de tubare in cazul forajelor – factori ce dicteaza o alegere responsabila

Atunci cand iei decizia de a realiza un foraj, o multitudine de intrebari pe care le ai vor avea nevoie de raspunsuri pentru a putea continua cu acesta initiativa. Va trebui sa cauti o informare corecta pentru a evita orice neplacere mai tarziu. Exista in cazul diametrului de tubare al forajelor o serie de aspecte la care va trebui sa te raportezi.

Pasii de realizati nu sunt atat de complicati si cu ajutorul pe care ti-l oferim in acest sens vei ajunge la rezultatele dorite. Unul dintre acestia va necesita o atentia sporita din partea ta – este vorba despre alegerea diametrul de tubare. Suntem executanti de foraje, astfel ca va stam la dispozitie cu rapunsurile de care ai nevoie pentru a lua cele mai inspirate decizii. Te invitam sa citesti mai departe pentru a cunoaste lista detaliilor ce vor face obiectul atentiei atunci cand vei trece la treaba.

 Trebuie sa stii ca a realiza un foraj este mai mult decat a plati in schimbul unor servicii. Calitatea fiecarui detaliu si o dimensiune optima a tubulaturii este cruciala. Cand este mai mare decat necesaraul traducem asta prin bani investiti inutil.

Identificarea diametrului de tubare potrivit si recomandarile noastre

Solicitarea ar trebui facuta numai dupa ce te-ai consultat cu un expert in domeniu, care ti-a facut recomandarea potrivita in ceea ce priveste diametrul de forare care ar contribui la realizarea unei lucrari durabile.

Nu trece nepasator pe langa etapa ce vizeaza analiza hartii geologice, respectiv a celei hidrologice a zonei in care doresti lucrarea. Trebuie sa faci asta, respectiv sa te asiguri ca firma de forare va face asta, pentru a avea siguranta ca exista resurse subterane suficiente pentru alimentarea putului cu apa. In raport cu asta se va stabili si un diametrul potrivit pentru foraj.

Pentru o functionare fara probleme, pe langa toate detaliile la care trebuie sa te raportezi, recomandam o tubulatura de cel putin 90 mm. Cand mizezi pe una care are, spre exemplu, 125 mm, poti folosi pompe de 4 toli – care sunt mai accesibile decat cele de 3 toli.

In conditiile in care doresti sa obtii debite industriale, va trebui sa te orientezi dupa tubulaturi ale forajelor care sa aiba macar 200 m. De obicei li se asociaza acestora pompe de 6 toli.

De ce conteaza atat de mult ca diametrul de tubare sa fie unul optim? Este un detaliu important indiferent de unghiul din care privesti lucrurile. Daca ai nevoie de un debit mare, atunci cu atat mai selectiv trebuie sa fii. Pentru unul de la 2 l/sec la 10 l/sec, respectiv 20 l/sec vor fi necesare diametre destul de mari pentru foraje. Intra acestea in categoria celor industriale. Este cazul celor in care diametrul de tubare la forare va fi de la 160 mm si va creste pana la 350 mm. Exista diametre standardizate de tubulatura in acest sens.

Noi iti recomandam sa nu luieiati decizii pripite vizavi de acest aspect. In conditiile in care doriti doresti sa obtii debite industriale, va trebui sa te asiguri ca modul de executie este unul profesional, intocmai cu regulile si aspectele de aplicat, dar si ca materialele intrebuintate nu prezinta o calitate indoielnica. Totodata raporteaza-te la fantele filtrelor intrucat si acestea indeplinesc un rol important si vor dicta intr-o oarecare masura rezultatele.

Ori de cate ori ne sunt solicitate serviciile de forare, tinem sa ne punem clientii in tema legat de fiecare detaliu, deci inclusiv asupra diametrului de tubare si rolului acestuia. Te asteptam de asemenea in cadrul site-ului nostru EcoDrillForaje.ro pentru a te pune la curent legat de tot ce tine de aceste lucrari si de deciziile pe care le ai de luat.

Mai mult