maxresdefault

Cauze frecvente ale imbatranirii puturilor forate

 

Chiar daca lucrarea de forare a fost executata corespunzator iar rezultatul final primeste si garantie pentru o durata de timp destul de indelungata, inevitabil apar dupa o perioada efectele trecerii timpului. Fenomenul de “imbatranire” a puturilor forate – dupa cum este denumit – se refera la totalitatea elementelor care duc la o diminuare totala sau partiala a debitului de apa furnizat.

Exista cateva cauze principale care conduc la imbatranirea puturilor forate, pe care le vom exemplifica in randurile urmatoare.

 • Colmatarea puturilor forate

In acest caz este vorba de colmatarea cauzata de elemente fizice. Particulele fine de nisip sau alte substante de granulatie mai mica sau mai mare din stratul acvifer se acumuleaza, blocand partial sau total calea de acces a apei catre filtru.

In majoritatea cazurilor colmatarea are drept cauza executia necorespunzatoare a lucrarii de forare, utilizarea unui pietris margaritar nepotrivit, de o granulatie prea mare sau prea mica, etc. Din nefericire, daca se ajunge la colmatare, debitul este notabil redus, iar putul uneori nu mai poate fi reconditionat.

 • Innisiparea forajelor

Patrunderea nisipului foarte fin regasit in stratul acvifer in interiorul putului este principala cauza aici. Nisipul ajunge sa blocheze filtrele, iar debitul de apa este considerabil redus. Din nou, acest lucru se datoreaza utilizarii unui pietris margaritar prea mare in momentul executiei lucrarii.

Fenomenul de innisipare poate avea drept cauza si o exploatare gresita a putului. Daca debitul de apa exploatat este mult mai mare fata de ceea ce au recomandat executantii lucrarii, viteza foarte mare a apei la trecerea prin filtre poate sa aiba drept rezultat innisiparea. Fenomenul poate avea loc chiar daca la executia lucrarii de forare s-a folosit un pietris margaritar potrivit.

 • Aparitia coroziunii la nivelul coloanei filtrante

Factorii externi cu potential coroziv pot avea o actiune daunatoare, afectand coloana filtranta. Actiunile chimice pot sa apara fie datorita apei, fie datorita solului, asupra acestora avand o influenta si alte elemente exterioare.

Din cauza coroziunii, coloana filtranta poate fi distrusa total sau partial, afectand de asemenea si putul, care se degradeaza si in timp este distrus complet.

Fenomenul coroziunii apare insa tot mai rar in ultima vreme, intrucat in prezent nu se mai realizeaza tubarea cu coloana de otel. De peste 20 de ani nu se mai realizeaza astfel de foraje, in prezent folosindu-se materiale precum PVC-ul pentru tubarea puturilor forate.

 • Incrustarea aparuta la nivelul fantelor filtrelor

Acest fenomen se produce datorita substantelor prezente in apa, care se depun pe filtru si ajung chiar si in interiorul acestuia. Stratul acvifer imediat apropiat este afectat de asemenea, iar consecinta directa este reducerea debitului si in unele cazuri chiar secarea in totalitate a putului forat.

Incrustarea poate avea cauze diverse: poate fi vorba de oxidare, eliberare de gaze, factori biologici, amestecarea apelor din strate acvifere diferite, cu compozitii distincte, dar si exploatarea necorespunzatoare a putului.

Ce poate fi facut pentru a intarzia imbatranirea puturilor forate?

Exista din acest punct de vedere responsabilitati pe care trebuie sa si le asume atat echipa care realizeaza lucrarea de forare a putului, cat si beneficiarul final.

In ceea ce priveste executantul lucrarii, acesta trebuie sa se asigure ca utilizeaza materiale de calitate, de la tubulatura la coloana filtranta, de la filtre la pietrisul margaritar folosit, pentru a obtine un rezultat final pe masura asteptarilor – un put forat care sa poata fi utilizat o perioada cat mai indelungata.

Atunci cand vine vorba de utilizatorul final, acesta trebuie sa respecte recomandarile cu privire la exploatare, in special cele care vizeaza debitul maxim. Acesta nu trebuie depasit, pentru a fi evitate neajunsuri precum innisiparea sau colmatarea putului. De asemenea, tot in sarcina utilizatorului final sta responsabilitatea sa apeleze la o echipa de profesionisti pentru denisipare. Aceasta operatiune, realizata periodic si intr-o maniera eficienta, va garanta o durata extinsa de exploatare a putului forat.

Mai mult
forare-put

Reguli de exploatare a forajului

 Tocmai ai intrat in dreptul de a exploata forajul din dotare, insa avand in vedere costurile pe care le-a implicat executarea lucrarii, nu vrei sa risti o intrebuintare necorespunzatoare? Este ceva normal si foarte obisnuit sa pornesti in cautarea unor informatii care sa te ajute sa te folosesti de foraj, in conditii excelente, pentru un timp cat mai indelungat. Exista in acest sens o serie de reguli pe care trebuie sa le urmezi, reguli pe care ti le vom prezenta in cateva cuvinte in randurile de mai jos.

Reguli de urmat in exploatarea unui foraj

Numai tinand cont de cele mentionate si vizand anumite particularitati, vei reusi sa duci planul de a utiliza, exploata forajul la bun sfarsit. Asadar, iata care sunt acele reguli de urmat.

Prima regula – incepe exploatarea imediat dupa finalizarea lucrarilor

Unii tind sa amane punerea in functionare a forajului un timp dupa ce echipa specializata a terminat lucrarile. Este contra indicatiilor pe care le oferim clientilor nostri. Timpul pana la punerea sa in functiune trebuie sa fie cat mai scurt. In legatura stransa cu viata forajului sunt debitul si captarea apei din put. Astfel, durata de viata a acestuia va fi mai mare cu cat il exploatezi intre anumite limite de debit. Vizeaza si o intensitate, un ritm de intretinere corespunzator.

Cand a trecut un timp prea mare pana la exploatare ai in vedere cateva operatii. Intai verifica calitatea apei (din punct de vedere chimic si fizic), realizeaza pompari prin care sa verifici debitul, respectiv realizeaza o denisipare.

Regula de aur – ai in vedere debitul din puturi

Aceasta este o operatiune de baza vizavi de intretinerea de foraje puturi. Este esential sa stabilesti un debit exact al acestuia, iar apoi nicidecum sa nu il depasesti. De asemenea important este sa urmaresti in permanenta caracteristicile hidrologice ale forajului. Iti vei da seama daca este supus riscului de imbatranire sau nu. In cazul in care raspunsul este unul pozitiv, vei putea sa iei masurile care se cuvin, respectiv sa aduci asta la cunostinta echipei ce a executat forajul. Este posibil in anumite situatii sa iti fie recomandata abandonarea unui anumit strat acvifer, atunci cand se afla intr-o stare reprosabila, cand apa nu mai este calitativa.

O alta regula – ai in vedere reviziile constante ale forajului

Tine cont de faptul ca se poate sa fie necesar a realiza o completare a necesarului de pietris margaritar, acolo unde exista aceasta posibilitate constructiva. Vorbim despre un elemente cu rol important in sistemul de filtrare a putului.

Pe cat posibil, cauta sa eviti crearea unui soc de debit in exploatare, mai ales in conditiile in care este vorba despre unul cu nivel artezian.

Intotdeauna sa tii in evidenta orice lucrari ulterioare realizate la nivelul forajului. Vei sti cum sa intretii pe mai departe lucrarea, respectiv ce sa le spui specialistilor, vizand astfel deservirea cu personal calificat.

Ideal este a opta pentru serviciile unei firme specializate, respectiv una care ofera si mai departe consultanta necesara, respectiv care este dispusa sa intervina acolo unde este cazul.

Mai mult
foraje-piloti-fundatii-e1490240876426

Diametrul de tubare in cazul forajelor – factori ce dicteaza o alegere responsabila

Atunci cand iei decizia de a realiza un foraj, o multitudine de intrebari pe care le ai vor avea nevoie de raspunsuri pentru a putea continua cu acesta initiativa. Va trebui sa cauti o informare corecta pentru a evita orice neplacere mai tarziu. Exista in cazul diametrului de tubare al forajelor o serie de aspecte la care va trebui sa te raportezi.

Pasii de realizati nu sunt atat de complicati si cu ajutorul pe care ti-l oferim in acest sens vei ajunge la rezultatele dorite. Unul dintre acestia va necesita o atentia sporita din partea ta – este vorba despre alegerea diametrul de tubare. Suntem executanti de foraje, astfel ca va stam la dispozitie cu rapunsurile de care ai nevoie pentru a lua cele mai inspirate decizii. Te invitam sa citesti mai departe pentru a cunoaste lista detaliilor ce vor face obiectul atentiei atunci cand vei trece la treaba.

 Trebuie sa stii ca a realiza un foraj este mai mult decat a plati in schimbul unor servicii. Calitatea fiecarui detaliu si o dimensiune optima a tubulaturii este cruciala. Cand este mai mare decat necesaraul traducem asta prin bani investiti inutil.

Identificarea diametrului de tubare potrivit si recomandarile noastre

Solicitarea ar trebui facuta numai dupa ce te-ai consultat cu un expert in domeniu, care ti-a facut recomandarea potrivita in ceea ce priveste diametrul de forare care ar contribui la realizarea unei lucrari durabile.

Nu trece nepasator pe langa etapa ce vizeaza analiza hartii geologice, respectiv a celei hidrologice a zonei in care doresti lucrarea. Trebuie sa faci asta, respectiv sa te asiguri ca firma de forare va face asta, pentru a avea siguranta ca exista resurse subterane suficiente pentru alimentarea putului cu apa. In raport cu asta se va stabili si un diametrul potrivit pentru foraj.

Pentru o functionare fara probleme, pe langa toate detaliile la care trebuie sa te raportezi, recomandam o tubulatura de cel putin 90 mm. Cand mizezi pe una care are, spre exemplu, 125 mm, poti folosi pompe de 4 toli – care sunt mai accesibile decat cele de 3 toli.

In conditiile in care doresti sa obtii debite industriale, va trebui sa te orientezi dupa tubulaturi ale forajelor care sa aiba macar 200 m. De obicei li se asociaza acestora pompe de 6 toli.

De ce conteaza atat de mult ca diametrul de tubare sa fie unul optim? Este un detaliu important indiferent de unghiul din care privesti lucrurile. Daca ai nevoie de un debit mare, atunci cu atat mai selectiv trebuie sa fii. Pentru unul de la 2 l/sec la 10 l/sec, respectiv 20 l/sec vor fi necesare diametre destul de mari pentru foraje. Intra acestea in categoria celor industriale. Este cazul celor in care diametrul de tubare la forare va fi de la 160 mm si va creste pana la 350 mm. Exista diametre standardizate de tubulatura in acest sens.

Noi iti recomandam sa nu luieiati decizii pripite vizavi de acest aspect. In conditiile in care doriti doresti sa obtii debite industriale, va trebui sa te asiguri ca modul de executie este unul profesional, intocmai cu regulile si aspectele de aplicat, dar si ca materialele intrebuintate nu prezinta o calitate indoielnica. Totodata raporteaza-te la fantele filtrelor intrucat si acestea indeplinesc un rol important si vor dicta intr-o oarecare masura rezultatele.

Ori de cate ori ne sunt solicitate serviciile de forare, tinem sa ne punem clientii in tema legat de fiecare detaliu, deci inclusiv asupra diametrului de tubare si rolului acestuia. Te asteptam de asemenea in cadrul site-ului nostru EcoDrillForaje.ro pentru a te pune la curent legat de tot ce tine de aceste lucrari si de deciziile pe care le ai de luat.

Mai mult
foraje

Totul despre procesul de denisipare a forajului

Popularitatea pe care au castigat-o in ultimii ani forajele si in tara noastra este una remarcabila. Tot mai multi se orienteaza spre o astfel de optiune vizavi de asigurarea necesarului de apa atat in locuinte, cat si pentru irigare.

Fara ingrijirea corespunzatoare a acestora insa, sansele de a beneficia de o intrebuintare fara probleme si de durata sunt destul de scazute. Astfel, la sfarsitul lucrarii, dupa cum se cere, va fi necesara aplicarea operatiunii de denisipare a putului.

Procesul de denisipare si ce presupune acesta

Prin acesta operatiune se elimina nisipul din put, care afecteaza calitatea apei, si totodata se realizeaza colmatarea. Sunt proceduri pe care echipa noastra le efectueaza dupa finalizarea forajului. Vizam o denisipare atenta si corecta pentru a evita consecintele negative pe care o lucrare neglijenta le-ar putea atrage dupa sine.

O denisipare necorespunzatoare prezinta riscul de a afecta pompa submersibila in care va patrunde nisip fin ce o va infunda. O atentie deosebita trebuie acordata functionarii acesteia. Atunci cand se manifesta prin vibratii si ii scade capacitatea de a trage apa, in fapt este vorba despre acumularea de nisip, care conduce spre colmatarea putului.

In efectuarea lucrarii de forare este important un element cu rol esential in functionarea optima a acesteia – tubul decantor. Utilizam in acest sens tuburi PVC, pentru tubarea putului forat. Mai departe vom folosi filtre pentru a tuba in dreptul stratelor acvifere. Sunt aspecte ce implica precizie si atentie pentru rezultate corespunzatoare. Spre exemplu, pozitionarea pompei submersibile trebuie sa fie facuta imediat sub filtrele prezente in capatul decantorului. In aceasta maniera, ne asiguram ca pompa nu va fi afectata de nisip, acesta decantandu-se la baza tubajului.

Prin denisipare urmarim introducerea unor pompe puternice in interiorul putului. Operatiunea este urmata de extragerea repetata a apei, aplicand debite mari. Intentia este de a elimina orice posibilitate de infundare a izvoarelor de apa freatica, responsabile de alimentarea forajelor cu apa. Procesul se refera asadar la extragerea nisipului, respectiv a noroiului ce blocheaza accesul apei la put. Vizeaza de asemeea izvoarele de apa si traseul pe care il urmeaza filtrele.

In cazul unui put ce a fost utilizat, denisiparea are in vedere introducerea de pompe mamut ce indeplinesc rolul de a extrage nisipul fin care s-a depus in timp ce putul a fost exploatat. Exista totodata posibilitatea de a folosi in acest sens pompe manuale, care au fost special concepute pentru a evacua apa, acestea prezentandu-se identic cu cele care se utilizeaza la denisiparea unui put nou.

Nu este neobisnuit ca in exploatarea forajului sa patrunda in put o cantitate redusa de nisip fin. Acesta se va decanta la fund. Cu toate acestea, cand creste mult, exista riscul de a astupa filtrele din tubulatura. Pentru ca rolul acestora este de filtrare, la apa va scadea debitul daca nu se efectueaza denisiparea. Filtrele vor forta procesul de alimentare cu apa, aceasta prezentand infiltratii si o curgere turbulenta.

Un indiciu ca forajul nu mai prezinta aceeasi functionare ca la inceput si ca apa nu mai prezinta aceeasi calitate este continutul de nisip. Acesta din urma capata un aspect abraziv, un factor de risc vizavi de foraj pentru ca il poate distruge in timp. Pe scurt, denisiparea elimina nisipul in sistemul de aer prin pomparea lui cu pompa mamut.

Mijloacele prin care o astfel de procedura trebuie sa fie efectuata vor determina eficienta forajului mai departe. Denisiparea trebuie avuta in vedere atat in cazul puturilor mici, cat si a celor medii sau mari, indiferent de diametre, adancimi si alte astfel de caracteristici.

Va punem la dispozitie servicii de forare, ce vizeaza denisiparea si colmatarea – proceduri necesare pentru o functionare optima a acestor sisteme, respectiv pentru a acoperi necesarul de apa intr-o locuinta si nu numai. Mai multe informatii cu privire la foraje gasiti pe site-ul nostru ecodrillforaje.ro.

Mai mult
foraje

Recomandari pentru exploatarea si intretinerea forajelor de alimentare cu apa

Atat in cazul celor care deja folosesc foraje de ani buni, cat si a celor care au optat recent pentru o astfel de lucrare, trebuie de stiut ca exploatarea si utilizarea forajelor trebuie sa se faca in anumite conditii. Acestea vor dicta durata de viata si calitatea acestora.

Mai departe va prezentam o serie de recomandari cu privire la exploatarea si intretinerea forajelor de alimentare cu apa, la care va puteti raporta mai departe in ceea ce le priveste. Sunt situatii specifice si perioade de timp la care trebuie solicitate servicii ce presupun operatiuni ca schimbarea pompei, denisiparea, perierea filtrelor din dotare, decolmatarea si altele asemenea.

Dupa ce forajul este pus in functiune trebuie pompata o cantitate cat mai mare de apa pentru un timp indelungat

In cadrul forajului se transporta apa, iar filtrele forajului prezinta o anumita latime in care se introduce si un anumit tip de pietris. Circulatia apei, alaturi de particule fine prin foraj favorizeaza depunerile, respectiv decantarea si uneori cimentarea. Pentru a evita umplerea forajului, respectiv blocarea filtrelor, este ideal a consuma o cantitate de apa cat mai mare.

Care este debitul la care trebuie pompata apa? Prin raportare la informatiile ce vizeaza denisiparea cu aer si la masuratorile de cand a fost pus in productie forajul se stabileste debitul maxim al acestuia. Exista doua cai de a-l determina. Poate fi stabilit atunci cand vine o cantitate masiva de nisip cand debitul este crescut treptat – asta inseamna ca se realizeaza o curgere turbulenta, motiv pentru care e necesar a avea in vedere denivelarea forajului.

Mai departe poate fi determinat si atunci cand scaderea nivelului este una lenta. Este momentul in care nivelul dinamic al debitului scade pana devine constant.

Ulterior pomparii, se realizeaza filtrul invers intre strat si pietrisul cuartos. Astfel nu vor mai patrunde particulele prin foraj.

Se executa instalatia de alimentare cu apa, urmarind minimizarea numarului de cicluri pornire – oprire specifice pompei

Ofera garantie pompei ciclurile respective, nu asa cum cred multi ca tine, de orele de functionare. De fiecare data cand se opreste pompa particulele decantate se depun in decantor. In timp, se obtureaza filtrele si asta priveaza forajul de apa.

Referitor la debitul potrivit al pompei, trebuie sa va raportati la nevoile casnice. De obicei, un vas de 0,5 l ar trebui sa fie suficient, alaturi de unul de expansiune mai usor. Ideal este insa a nu depasi nevoile. In niciun caz nu sunt indicate cicluri mai mari de 20 de litri zilnic.

Se monteaza o pompa care are diametrul apropiat de al tubulaturii

In mod normal se pleaca de la debitul necesar in stabilirea diametrului pentru pompa si ulterior diametrul de tubare. Cu toate acestea de multe ori e mai mare decat e necesar.

Pentru o racire optima si pentru o viteza de circulatie in jurul motorului ideala e optim a alege montarea unui diametru al forajului raportat la cel al pompei.

Se alege un furtun de refulare pentru pompa submersibila intr-un diametru potrivit cu debitul

Pompele nu pot fi adaptate in functie de fiecare debit. Din acest motiv exista un diametru de refulare ce favorizeaza transporarea unui debit maxim.

Nici in cazul furtunului nu trebuie facute compromisuri. Cand are un diametru peste cel indicat se va putea scoate apoi mai greu. Particulele transportate in cazul lor se aduna deasupra pompei si impiedica refularea. Unul mai mic in schimb nu are efecte atat de grave. Doar ca debitul este mai mic si se consuma inutil energie electrica. Cu toate acestea, nu se vor produce efecte negatve nici asupra pompei ori a forajului.

Mai mult
foraje

5 aspecte despre foraje pe care le-ai putea gasi interesante

Poate ca pentru publicul larg nu este un subiect de interes major, insa pentru cei care vizeaza o astfel de lucrare – de executare foraje puturi, cu siguranta ca este interesant a descoperi aspecte noi ce le vizeaza. Daca esti deja initiat legat de cum ar trebui sa alegi firma cu care sa colaborezi in acest sens, vom cauta sa iti captam atentia axandu-ne pe un subiect ce urmareste mai mult sa iti satisfaca curiozitati legate de foraje.

Iata cateva aspecte pe care le-ai putea gasi interesante cu privire la foraje, altele decat cele pe care deja le cunosti referitor la acestea.

 1. Executarea lor presupune dibacie, insa sunt tot mai comune

Vorbim despre un sector de activitate ce a inceput sa cunoasca o dezvoltare insemnata si pe teritoriul tarii noastre. In continuare insa conteaza dibacia, priceperea cu care sunt executate forajele. Unii traiesc cu impresia ca forajele private sunt o raritate la nivel de tara, insa ai ramane suprins sa afli amploarea cu care astfel de lucrari se realizeaza in prezent. Acolo unde o gospodarie medie este locuita de mai mult de 2 persoane, forajul devine o optiune de bifat. Reprezinta o sursa calitativa si sigura pentru alimentarea cu apa.

 1. Alimentarea se face din ape subterane

Care este avantajul in acest caz? Ai oportunitatea de a consuma apa potabila, pura si mai calitativa decat cea de la robinet. Procesul prin care trece lichidul este de aceasta data organic, ceea ce dicteaza si calitatea lui. Apa este filtrata de stratul dens de roca subteran care o pastreaza pura.

 1. Forajul nu functioneaza in dependenta de reteaua de apa

Spre deosebire de alte surse de apa, forajele nu se afla sub reglementarea sistemului municipal de apa. Asta inseamna ca tu, cel care soliciti si realizezi forajul, esti responsabil de asigurarea unei ape calitative, la anumite standarde. Iata si unul dintre motivele pentru care este foarte important sa optezi numai pentru o colaborare cu profesionisti, care realizeaza inspectiile necesare in acest sens. Trebuie deci sa ti se ofere si analiza apei ulterior executarii forajului, prin care sa fii asigurat ca aceasta este potabila si sigura.

 1. Se da o lupta care vizeaza reducerea riscurilor de poluare

Pot exista mai multe surse care sa reprezinte un pericol de poluare pentru apele subterane. Pentru asta este necesar a elimina asa cum se cuvine reziduurile si deseurile care pot contamina mediul inconjurator. Este ideal pentru a evita consecintele pe care le pot avea asupra apelor subterane. Cauze ale unor astfel de probleme sunt deseori ingrasamintele, rezervoarele subterane de combustibil, deseurile, pesticidele etc. Iata inca un motiv pentru care e ideal a contacta o echipa de profesionisti.

 1. Viata forajului depinde de o multitudine de factori

Durata de viata a forajului ajunge in jurul a 20 de ani. Pentru asta desigur trebuie ca realizarea lui sa includa materiale inalt calitative, rezistente, precum si o mana de lucru experta. Nu doar solul si zona in care este efectuat forajul sunt factori care influenteaza durata de viata a acestuia asadar, ci si cele mai sus mentionate. Frecventa cu care se realizeaza reparatii si este necesara intretinerea de asemenea isi aduc partea de contributie in acest sens.

Desigur ca acestea sunt numai cateva dintre acele aspecte ce vizeaza forajele despre care poate nu stiai. Daca doresti sa fii in tema legat de tot ce presupun acestea sau daca ai orice alte curiozitati, ne poti contacta. De asemenea iti stam la dispozitie si in cazul in care doresti sa realizezi un foraj, insa nu detii cunostintele sau ajutorul necesar pentru asta.

Mai mult
ecodrillforaje.ro

De stiut despre incalzirea in pardoseala

Atunci cand vine vorba de dotarile din locuinta, totul se rezuma la confortul pe care acestea il ofera proprietarilor. Surprinzator sau nu, atunci cand vine vorba de incalzire a inceput sa castige popularitate tot mai mare un sistem de incalzire ale carui origini se regasesc in Roma Antica. Este vorba despre sistemele de incalzire prin pardoseala, care au ajuns sa fie tot mai apreciate in ultima vreme si in Romania.

Decizia de a utiliza un astfel de sistem este in totalitate responsabilitatea proprietarului, insa pentru a o lua, acesta trebuie sa fie si informat. In randurile urmatoare va vom prezenta cateva avantaje pe care le poate aduce si de ce in unele cazuri este mai indicata incalzirea prin pardoseala decat alternativa clasica, prin radiatoare.

Ofera confort termic sporit

Probabil acesta este si cel mai important argument, plusul de confort cantarind destul de mult atunci cand vorbim despre tot ceea ce tine de locuinta. In cazul incalzirii prin pardoseala, avantajul este faptul ca la nivelul spatiului incalzit, caldura se propaga de jos in sus. In acest fel sunt incalzite prima data picioarele, o idee atractiva pentru foarte multi – cine nu si-ar dori sa scape de acel disconfort al unei gresii reci?

Spre deosebire de radiatoare, care incalzesc intai obiectele si aerul din apropierea lor, la incalzirea prin pardoseala aceasta din urma nu mai ajunge in plan secund ci este prima care se incalzeste, oferind confort termic sporit picioarelor – extremitati sensibile din acest punct de vedere.

Eficientizeaza spatiul

Odata instalate, sistemele de incalzire prin pardoseala ofera un plus de spatiu proprietarilor. Acest lucru se intampla datorita absentei caloriferelor, spatiul care ar fi fost ocupat de acestea putand fi fructificat intr-un mod mai eficient.

Schimba estetica incaperii

In multe cazuri, mascarea caloriferelor, a tevilor si robinetilor este o problema cu care se confrunta proprietarii de locuinte care vor sa aiba in casa un spatiu care sa nu contina asemenea elemente inestetice. Cu ajutorul incalzirii prin pardoseala se rezolva insa o astfel de problema – incalzirea prin pardoseala nu presupune existenta tevilor, robinetilor si a caloriferelor, montate in spatii aflate la vedere.

Sunt versatile

Atunci cand vorbim de incalzire in pardoseala, discutam despre sisteme de incalzire care pot fi utilizate in cadrul unor spatii din cele mai diverse. Astfel, poate fi vorba in egala masura despre hale si sali de sport cu o suprafata mare, dar si de holuri, camere de zi sau o intreaga locuinta. Inclusiv in spatiile in care au loc expozitii sau chiar in magazine se poate opta pentru incalzirea prin pardoseala.

Sisteme de incalzire avantajoase, in special pentru familii cu copii mici

O grija frecventa a parintilor este ca cei mici sa nu aiba de suferit atunci cand in mersul lor “de-a busilea” intra in contact cu pardoseala rece. Distributia uniforma a caldurii la nivel de podea inlatura insa aceasta grija, iar astfel copiii vor putea explora intreaga locuinta in deplina siguranta.

Economie la facturile cu incalzirea

Merita mentionat si acest avantaj al sistemelor de incalzire prin pardoseala: sunt economice si pot reduce considerabil valoarea facturilor lunare la incalzire. Acest lucru este datorat faptului ca astfel de sisteme necesita o temperatura mai scazuta a agentului termic, comparativ cu cele clasice care utilizeaza radiatoare pentru propagarea caldurii in locuinta.

Exista si doua potentiale neajunsuri ale sistemelor de incalzire prin pardoseala. Este vorba despre lucrarile de intretinere, intrucat fisura unei conducte poate duce la deteriorarea intregii locuinte. Un alt neajuns – dupa cum considera unii – se refera la faptul ca este necesara o investitie destul de consistenta pentru instalarea unui asemenea sistem. Analizand insa lucrurile pe termen lung, avand in vedere economiile pe care le pot aduce si avantajele mentionate anterior, sistemele de incalzire prin pardoseala se dovedesc a fi o alegere inspirata.

Pentru mai multe informatii legate de incalzirea prin pardoseala, puteti sa contactati oricand unul din reprezentantii Eco Drill.

Mai mult
14352326_1107660205991916_6629059540738038978_o

Forajele pentru alimentarea cu apa – o misiune complexa indeplinita cu succes de echipa noastra

Forajele reprezinta o optiune destul de populara in prezent, care presupune alimentarea cu apa, la nivele de adancime diverse. Executarea acestora trebuie sa tina cont de o serie de factori – tipul solului, materialele utilizate, operatiile efectuate, tipul pietrisului, dar si nevoile pe care le are utilizatorul. Se doreste ca rezultatele sa vizeze apa perfect limpede, respectiv care sa nu prezinte depuneri sau impuritati. Se doreste de asemenea un debit maxim permis de fiecare acvifer in parte, dar si de adancimea specifica.

Dicteaza rezultatele oferite de foraj si aspecte precum fisa acestuia si constructia in sine, parametrii (intra aici temperatura, debitul, nivelul, conductivitatea si altii).

Executarea forajului si ce presupune acest proces

Este esential ca procesul in sine sa fie supervizat de un inginer expert, care cunoaste toate aspectele de indeplinit si care are capacitatea de a lua decizii potrivite atunci cand sunt necesare. Intra in sarcina expertului responsabilitati precum: stabilitarea succesiunii straturilor – litologia, observarea acviferelor, stoparea saparii la momentul potrivit, granulometria acviferelor, stabilirea diametrului de sablonare, realizarea de masuratori geofizice daca este necesar, determinarea latimii fantelor filtrelor si a pozitiei acestora.

De asemenea, tine de specializarea echipei de foraje, respectiv a expertului inginer sa stabileasca pozitia optima a centrorilor, granulatia pietrisului margaritar filtrant si cantitatea optima in acest sens. Va trebui totodata sa masoare nivelul granulatiei pentru a putea sa realizeze o izolare optima, avand in vedere adancimea dorita de client. Nu in cele din urma, acesta trebuie sa stabileasca in detaliu operatiile de efectuat pana cand rezultatele constau intr-o apa perfect limpede.

Avem in vedere toate acestea, aspecte care de altfel ne si recomanda cand vine vorba despre efectuarea de foraje puturi. Realizam masuratori de denivelare, de debit si celelalte sarcini necesare pentru a definitiva forajul. In consecinta, utilizatorii vor putea exploata cu incredere forajul, beneficiind de apa limpede, curata, la o presiune optima.

Forajul de alimentare cu apa si curiozitati

Este vorba despre un proces care presupune mai mult decat o simpla gaura forata. Cei care angajeaza echipe de profesionisti nu cunosc detalii in acest sens. Partea nevazuta a lucrurilor, respectiv forajul in sine reprezinta o lucrare inginereasca ce aduce publicului larg beneficii numeroase.

In SUA spre exemplu, exista la ora actuala peste 15 milioane de foraje. Este adevarat ca acestea au inceput a fi realizate cu mult inainte de a fi practice si in Romania. Este numarul locuintelor care dispun de propriul foraj de apa. Iata deci ca in jur de jumatate din populatie consuma apa din foraje proprii, respectiv din cele publice.

Exista doua metode principale de foraj. Prima se refera la forajul hidraulic cu circulatie de fluid,. Utilizeaza noroi de foraj, care trebuie sa fie fezabil in solurii medii, respectiv moi ca argilele, nisipurile, pietrisurile si alte astfel de soluri. Cealalta metoda vizeaza forajul cu ciocan de fund. Aceasta utilizeaza aerul, fiind deosebit de eficienta in ceea ce priveste solurile dure sau cele extra dure – calcare, cisturi, marne, dar si roci de diverse tipuri din aceleasi categorii.

Gama de servicii Eco Drill

Din dorinta de a oferi publicului larg posibilitatea sa beneficieze de propriile foraje puturi, am diversificat lista de servicii, incluzand optiuni cu caracteristici diverse, pliate pe fiecare nevoie. Desigur ca lista nu se opreste la acestea. De asemenea, punem la dispozitia utilizatorilor servicii de montare, mentenanta, service, ce vizeaza sistemele de pompare profesionale, precum si sisteme de energie neconventionala – panouri solare, pompe de caldura, incalzire in pardoseala, etc.

Principiul dupa care ne ghidam este calitatea, astfel ca indiferent de lucrarile pe care echipa noastra le realizeaza sau de tipul serviciului prestat, aceasta primeaza de fiecare data. Te asteptam pe ecodrillforaje.ro cu solutii complete, pliate pe nevoile tale.

Mai mult
14352326_1107660205991916_6629059540738038978_o

Cum alegi firma cu care vei realiza forajul pentru alimentare cu apa potabila?

Probabil oricine e de acord cu faptul ca in zilele noastre este foarte greu sa iei decizii. Ai la dispozitie o multitudine de oferte, indiferent daca este vorba despre produse sau servicii pe care le cauti, si pur si simplu nu stii dupa ce criterii sa te ghidezi sau ce aspecte sa analizezi pentru a lua o decizie inspirata si avantajoasa.

Regula de mai sus se aplica inclusiv atunci cand trebuie sa alegi firma cu care vei realiza forajul pentru a alimenta locuinta cu apa. In cazul in care vei alege tinand cont exclusiv de pret, afla ca faci o mare greseala. Despre aspectul pretului vom vorbi mai detaliat la finalul articolului – iata insa alte cateva detalii care conteaza atunci cand alegi firma cu care vei realiza forajul.

Cate lucrari a executat firma pe care o alegi?

Ar trebui sa iti adresezi aceasta intrebare, pentru a mai filtra din lista parca nesfarsita a furnizorilor de asemenea servicii.

De preferat ar fi sa te informezi corespunzator si sa alegi o firma care a realizat un numar ridicat de lucrari, de diverse complexitati. Intr-o maniera ideala, cel putin o parte dintre lucrari ar putea fi prezentate in portofoliul online. De regula, la asemenea firme apeleaza tot persoane juridice, care nu isi permit sa iroseasca bani cu societati care nu pot duce lucrarile la bun sfarsit.

Experienta isi spune cuvantul

Acest dicton se aplica oricand, oriunde, indiferent de tipul de colaborare avuta cu orice firma. Atunci cand iti doresti servicii profesionale, apelezi la o firma cu experienta in domeniu.

Poate ca unii ar fi tentati sa sune atunci cand vad intamplator un afis pe un stalp, pe care scrie “Executam foraje puturi apa”. Exista sanse destul de mari ca asemenea “firme” sa fie de fapt niste amatori care nu vor reusi sa duca lucrarea la bun sfarsit, fie din cauza ca personalul nu este suficient de bine instruit, fie datorita lipsei utilajelor si echipamentelor specializate.

Ceea ce oricine ar trebui sa caute in acest caz se refera la o firma cu experienta, care are si specialisti in domenii precum geologia si/sau hidrogeologia, pe langa utilajele si echipamentele adecvate pentru realizarea de foraje in orice conditii.

Garantia oferita

De regula cei care realizeaza foraje ofera si o garantie referitoare la puritatea apei. De asemenea, ar trebui sa ofere si o garantie de minim 2-3 ani a lucrarii, ca apa va fi furnizata pe aceasta perioada fara probleme. Sunt de evitat acele firme care ofera garantie de 5 ani sau mai mult pentru acest lucru, intrucat dupa o asemenea perioada poate sa dispara, spre exemplu, panza freatica din care se extrage apa.

Garantia se mai refera, dupa cum mentionam, la apa fara impuritati. O firma care se respecta va oferi si o analiza a calitatii apei, ulterior finalizarii lucrarii.

Tine cont de necesarul de debit

Un alt aspect important este comunicarea si informarea cu privire la necesarul de debit. Profesionistii care vor realiza forajul vor trebui sa iti ofere o lucrare care sa se potriveasca necesarului din acest punct de vedere, tinand cont de orice elemente precum:

 • numarul punctelor de consum;
 • numarul de persoane din locuinta;
 • perioade de varf ale consumului;
 • eventualitatea nevoii de irigare, etc.

In urma unor calcule precise, echipa de profesionisti a firmei de foraje pe care ai ales-o te va informa cu privire la debitul optim de exploatare si adancimea de la care acesta va putea fi extras fara probleme, oricand.

In ceea ce priveste pretul lucrarilor, acesta este probabil ultimul dintre criteriile de care trebuie tinut cont cand se alege firma care va realiza forajul pentru alimentarea cu apa potabila. Un put forat la un pret infim este de obicei realizat incorect si nu genereaza decat cheltuieli si frustrari ulterioare. Recomandarea in acest caz este sa se aleaga firma de foraje tinand cont de elementele enumerate anterior, care sa aiba si preturile corecte pentru serviciile pe care le presteaza.

Mai mult
forari-puturi-bucuresti_xchg

Ce trebuie sa stii inainte de a incepe foraje in cautare de apa

In cazul in care ai luat decizia de a renunta la viata agitata de oras si te-ai hotarat sa te muti intr-o zona extravilana, va trebui sa tii cont de cateva aspecte deosebit de importante. La urma urmei, oricine cauta confort, iar asta implica, desigur, si disponibilitatea apei curente.

Atunci cand casa va fi construita in regiune proprie, in majoritatea cazurilor nu exista acces la apa potabila. Intr-o asemenea situatie apare necesitatea realizarii de foraje, in cautare de apa, cu ajutorul unei firme specializate. Inainte de a ajunge insa in aceasta situatie, trebuie sa stii cateva lucruri.

Informeaza-te corespunzator cu privire la zona in care va urma sa locuiesti

Chiar daca ai gasit o oferta tentanta, un teren situat intr-o zona pe care o consideri convenabila, inainte de a semna actul de vanzare-cumparare cauta sa obtii informatii de la fata locului. Proprietarul iti va prezenta, desigur, toate lucrurile intr-o lumina cat mai buna, insa incearca sa afli cateva lucruri si de la vecini. Va trebui sa verifici daca sunt fantani de suprafata in zona, va trebui sa te interesezi cat de aproape se afla respectivul teren de valea unui rau si eventual sa incerci sa afli la ce adancime se gasesc sursele de apa.
Un alt lucru foarte important pe care va trebui sa il identifici este tipul de sol din respectiva zona. In cazul in care nu ai timp suficient pentru toate acestea, poti sa apelezi la un expert in studii geotehnice, care iti va putea oferi lamuriri in acest sens.

Alege doar firme autorizate atunci cand vine vorba de foraje

Cel mai probabil vei gasi zeci sau chiar sute de oferte pe piata, care mai de care mai tentante si atractive. Nu trebuie sa te lasi insa dominat de primul impuls, care este de obicei sa alegi pretul cel mai avantajos pentru tine – tine cont de faptul ca o lucrare de calitate are si costuri, iar daca pretul iti pare suspicios de mic la o firma, prin comparatie cu alte oferte, de preferat este sa eviti.
Alege sa colaborezi doar cu firme autorizate atunci cand vine vorba de foraje. In cazul in care vei primi o oferta „de nerefuzat”, incearca sa afli si ce poate sa iti ofere firma respectiva pentru acei bani. Daca vei intalni restrictii precum „nu putem fora la adancimi mai mari de 10 metri” sau „nu putem fora intr-un anume tip de sol”, din nou e de preferat sa eviti o asemenea firma. Explicatia e simpla: majoritatea panzelor de apa stabile, atat din punct de vedere al compozitiei chimice, cat si ca volum, se afla la adancimi mult mai mari de 10 metri.
Nu poti lasa forajul unui put de apa in seama oricui – aceasta este concluzia la care ajungem. Chiar daca ai auzit de cineva care executa foraje (un „particular”), exista motive care iti recomanda sa te orientezi catre o firma specializata:

 • Acea persoana nu iti va putea garanta calitatea apei
 • Nu ai garantia ca vei avea intr-adevar apa
 • Risti sa platesti mai mult decat valoreaza lucrarea

Daca vei apela la o firma specializata in foraje, vei avea parte la finalul lucrarii si de o analiza a apei. In al doilea rand, odata ce alegi o firma specializata ai parte de contract, ceea ce iti da si garantia ca vei putea trage la raspundere pe cineva daca nu vei avea apa cand lucrarea este finalizata. In ceea ce priveste valoarea lucrarii, „particularii” pot sa profite la un moment dat de faptul ca in imprejurimi nu se mai ocupa nimeni cu asemenea lucruri si sa ceara sume exagerate.
Evident, daca vei alege informandu-te corespunzator vei evita asemenea riscuri. Afla mai multe detalii despre foraje si alte lucrari pe care le putem indeplini din site-ul ecodrillforaje.ro.

Mai mult