pompe-de-caldura-ecodrill-instaltii

Tu ce stii despre pompele de caldura?

In ultimul timp, tot mai multe persoane aleg sa isi incalzeaza locuinta prin pompe de caldura. Au si de ce pentru ca, ca un prim avantaj al acestora, consta intr-o econimie a banilor alocati facturii lunare la curent electric de pana la 70%. Totodata, acestea protejeaza si mediul incojurator. Sistemul de incalzire prin pompa de caldura foloseste energia din sol sau apele subterane pentru functionare.
Stii cum functioneaza acestea? Ei bine, principul de functionare este unul destul de usor de inteles – caldura este extrasa din apa sau din lichidul termic introdus in furtunele ce au rolul de a-l colecta, ce sunt si ele, la randul lor, introduse in foraje.
Apa sau lichidul incep procesul de echilibru termic cu freonul de caldura. Lichidul sau apa vin din foraj cu o temperatura de 12 – 14 ⁰C. Ulterior procesului de echilibru termic freonul trece din stare lichida in stare gazoasa( acest lucru se intampla cand freonul are minim -5⁰C).
Apoi, freonul in stare gazoasa intra intr-un compresor, iar in urma compresiei va avea temperatura de 70 – 75 ⁰C. Pana aici totul clar? Mai departe, freonul cu temperatura destul de ridicata intra intr-un alt schimbator de caldura. Rolul acestui schimbator de caldura este sa transfere lichidul din instalatia interioara ajungand astfel la o temperatura de 50 – 60⁰C.
In final, dupa transferul termic, freonul intra in instalatia de depresiune de unde este trasformat iar in stare lichida – procesul reluandu-se de acum de la capat. Este mult mai economic deoarece singurii consumatori de energie sunt compresorul si pompele de recirculare.
Cele doua tipuri de pompe de caldura
In cele ce urmeaza iti voi detalia putin cele doua sisteme de pompe de caldura, ramane doar ca tu sa ne accesezi site-ul , ecodrillforaje.ro, pentru si mai multe detalii.
 Pompa de caldura APA – APA
Acest sistem are ca principiu extragerea apei dintr-o panza freatica cu o temperatura constanta de 12 – 14⁰C.
Ai nevoie de doua foraje in acest sens – unul pentru extractie iar celalat pentru deversarea apei din pompa de caldura. De ce? Pentru a putea capta energia din panza freatica. In cazul in care in locul in care doresti sa faci forajele exista o cantitate mare de apa, iti recomandam executia a mai multor foraje de mica adancime. In acest fel putem deversa cantitatea de apa folosita de pompa ta de caldura.
 Pompa de caldura SOL – APA
Pentru inceput trebuie sa stii ca acesta este mai sigur decat primul. Ai nevoie de unul sau mai multe foraje pentru captarea energiei din sol. O alta caracteristica de baza a acestui sistem este ca are capacitatea de a raci casa pe timpul verii. Cum? Caldura este preluata de catre sistemele ce distribuie, energia din pereti, pardoseala sau ventiloconvectoare si apoi transferata in pamant.
Costul acestor tipuri de foraje variaza in functie de zona, numarul de foraje de care ai nevoie, adancime, diametrul colectoarelor, sistemul de colectare. Pentru mai multe informatii ne poti vizita site-ul sau poti lua direct legatura cu noi. Iti vom oferi suportul de care ai nevoie dar si cele mai bune sfaturi.

Mai mult
pompa-de-caldura-ecodril

Pompele de caldura – o alternativa economica si de actualitate a incalzirii traditionale

Resursele energetice traditionale sunt limitate, din acest motiv preturile cresc de la un an la altul. Pentru cei interesati care isi doresc o schimbare in acest sens sunt concepute sisteme alternative pentru utilitatile principale necesare intr-o locuinta. Un avantaj economic ce se resimte in costurile facturilor, in timp este redat de dispozitivele ce consuma energie regenerabila.
Este deja cunoscuta utilizarea energiei solare pentru incalzirea apei menajere sau alimentarea cu energie electrica a electrocasnicelor sau altor aparate. Incalzirea locuintei se poate realiza mai nou prin valorificarea caldurii geotermale.
Aceste sisteme erau utilizate inca din trecut si se utiliza caldura apelor calde de mare adancime, in special in cultura romana. Pentru a functiona un astfel de principiu este necesara stabilirea adancimii optime ce conduce la rezultatul unui randament eficient. Daca sunteti interesati de aceasta metoda inovativa, echipa noastra de la Ecodrill, specializata in realizarea forajelor de mica si mare adancime, dispune si de serviciul de instalare a pompelor de caldura.
Principiul de functionare al pompelor de caldura Ecodrill
Utilizarea inteligenta a energiei din sol, respectiv din apele subterane reprezinta o metoda alternativa vizata de majoritatea persoanelor ce doresc fie sa isi manifeste respectul fata de natura sau pur si simplu din motive financiare.
Agentul termic, respectiv apa provenita dintr-un foraj, permite extragerea caldurii prin pompe special sistematizate. Temperatura, in momentul extragerii ajunge undeva intre 12 si 14 grade. Freonul este cel care modifica temperatura, functionarea realizandu-se la fel ca in cazul aparatelor de aer conditionat.
Freonul cand ajunge in compresor atinge o temperatura de 70 – 75 grade, pentru ca ulterior prin alt schimbator de caldura este dispus in instalatia interioara a locuintei. Economia din buget o puteti observa in timp, deoarece doar pompa de caldura si compresorul consuma energie.
Echipa noastra executa lucrari in acest sens, ce sunt orientate spre asamblarea a doua tipuri de pompe – de tipul APA – APA si SOL – APA. Acestea sunt solutii ce iau locul sistemelor traditionale, iar pentru cei interesati dispunem de echipamente specializate pentru efectuarea forajelor pentru pompe de caldura.
• Pompa de caldura apa – apa
Principiul de functionare al acestor pompe este cel al extragerii apei din panza freatica ce cuprinde temperaturi de 12, 14 grade. Va recomandam executarea a cel putin doua foraje pentru captarea apei din adancime. Unul este destinat extragerii apei, iar al doilea se valorifica prin deversarea ei din pompa. In cazul in care nivelul apei este prea ridicat pot sa intervina probleme la evacuare, de aceea, pentru un plus de siguranta se mai executa cateva foraje, dar de adancime mai mica.
• Pompa sol – apa
Va sfatuim sa va orientati atentia spre acest sistem, deoarece asigura confortul termic indiferent de anotimp. Mai cu seama ofera si racoare pe timpul verii. Montarea acestuia presupune efectuarea mai multor foraje. Principiul de functionare este de recirculare a agentului termic, prin circuite ce pompeaza apa prin traseul de tevi din sol. Un lucru important atunci cand optati pentru aceasta forma de reglare a temperaturii din locuinta este si specificatia dimensiunii spatiului ce urmeaza a dispune de aceste utilitati.
In cadrul paginii noastre special vizata pentru aceasta alternativa de incalzire, https://ecodrillforaje.ro/servicii/pompe-de-caldura/, se regasesc informatii referitoare la detaliile tehnice si pasii ce trebuie urmariti pentru ca rezultatele randamentului sa fie multumitoare.
In ceea ce priveste costurile, acestea difera in functie de numarul forajelor, adancimea necesara de executare, numarul sistemelor de colectare si altele. Pentru mai multe informatii va stam la dispozitie si va putem asigura lucrarile de montare, cat si materialele aferente. Gasiti aici domeniile noastre de interes si pentru alte sisteme eco – alternative ale resurselor limitate traditionale.

Mai mult
panouri solare termice Ecodrill

Avantajele panourilor solare

Energia solara termica a pierdut in ultimii ani mult in detrimentul energiei fotovoltaice solare, care se confrunta cu o crestere uriasa a cererii in mijlocul preturilor foarte scazute. Unele dintre cele mai importante proiecte de energie termica solara de pe glob au fost transformate in instalatii fotovoltaice solare datorita costurilor mai mici.

Te-ai gandit vreodata la o instalatie solara pe acoperis? Indiferent daca incerci sa reduci facturile de energie sau daca doresti sa ai o locuinta ecologica, puterea termica solara este o solutie excelenta pentru tine!

Tehnologia termica solara utilizeaza mai degraba energia solara, decat combustibilii fosili, pentru a genera energie termica scazuta si ecologica. Aceasta energie este utilizata pentru incalzirea apei calde sanitare.

Sistemele termice solare sunt diferite de sistemele solare fotovoltaice, care genereaza mai degraba energie electrica decat caldura.

Avantajele energiei termice solare

1) Niciun cost de combustibil – energia termica solara nu necesita combustibil ca cele mai multe alte surse de energie regenerabila. Acesta este un avantaj urias fata de alti combustibili fosili ale caror costuri cresc cu o rata drastica in fiecare an. Preturile la electricitate sunt din ce in ce mai ridicate in majoritatea partilor lumii si cresc mult mai rapid decat inflatia generala. Socurile de pret din cauza costurilor ridicate ale combustibilului reprezinta un mare risc pentru energia combustibililor fosili in aceste zile.

2) Putere 24/7 – energia solara poate genera energie 24 de ore pe zi. Acest lucru este posibil deoarece centralele termoelectrice termice stocheaza energia sub forma de saruri topite, etc. Alte forme de energie regenerabila, cum ar fi PV fotovoltaica si energia eoliana, sunt intermitente. Alimentarea cu energie electrica este mult mai uniforma si mai sigura.

3) Nu exista efecte de poluare si incalzire globala – energia termica solara nu cauzeaza poluare. Acesta este cel mai mare avantaj al sau. Retine totusi ca exista costuri asociate cu echipamentele utilizate pentru a construi si a transporta echipament pentru energie termica solara.

4) Baza industriala existenta – energia termica solara utilizeaza echipamente cum ar fi oglinzile solare termice si turbine, care sunt realizate la scara larga la costuri reduse si nu necesita schimbari majore in echipamente si materiale, spre deosebire de noile tehnologii, cum ar fi panourile CIGs.

Utilizeaza energia solara pentru incalzire

In afara de faptul ca asigura productia de apa calda menajera, lichidul incalzit in colectoare se poate folosi de asemenea pentru sustinerea incalzirii casei. Aceasta metoda ofera un sprijin insemnat in ceea ce priveste functionarea unitatii de incalzire, totodata asigurand un potential semnificativ de a face economii. Astfel, chiar si cand temperaturile prezinta valori moderate, unitatea de incalzire poate ramane oprita, datorita suportului pentru incalzirea solara.

Panorurile solare termice reprezinta o solutie optima pentru toti cei care doresc sa profite de caldura la costuri cat mai mici. Utilizate pentru incalzirea apei menajere, panourile termice solare asigura in jur de 60-80% din necesarul de apa calda iarna, iar vara asigura necesarul de 100%. Redu costul facturilor tale trecand pe varianta panourilor solare! Iti stam la dispozitie cu solutii in acest sens!

Mai mult
ecodrillforaje

Invata despre puturile de mare adancime

Controlul apei subterane este o parte fundamentala a multor proiecte de constructie sau de exploatare a apei, in care sapaturile trebuie sa fie facute sub nivelul apei subterane. Controlul apelor subterane poate fi realizat prim pompare (in cazul in care nivelurile apei subterane sunt coborate temporar pentru a permite sapaturile) sau prin metode de excludere (in situatia in care peretii de izolare cu permeabilitate redusa sunt utilizati pentru a mentine apa din sapaturi).

Mai multe metode pot fi utilizate pentru controlul apelor subterane prin pompare (cunoscut sub numele de deshidratare). Cele mai obisnuite tipuri de control al apelor subterane prin pompare sunt – in ordinea sofisticarii:

-pomparea bazinului;

-adanciturile;

-eductorul.

Sunt disponibile si alte metode, inclusiv electro-osmoza, puturile orizontale si puturile de relief, dar acestea sunt mult mai putin utilizate frecvent.

Mai jos sunt descrieri ale componentelor de baza gasite intr-un put de apa de mare adancime:

1.Podeaua este structura tubulara plasata in put pentru a mentine deschiderea sondei din apele subterane tinta la suprafata. Alaturi de ciment, carcasa pastreaza murdaria si excesul de apa din put. Acest lucru ajuta la prevenirea patrunderii contaminantilor din apele subterane.  Cele mai obisnuite materiale pentru carcasa sunt carcasa din otel carbon, plastic si otel inoxidabil. Geologia locala dicteaza adesea ce tip de carcasa poate fi folosit.

  1. Capacele sunt asezate pe partea superioara a carcasei pentru a preveni prabusirea resturilor, insectelor sau animalelor mici in put. Capacele sunt, de obicei, fabricate din aluminiu sau plastic. Acestea includ un canal de ventilatie pentru a controla presiunea in timpul pomparii de put.
  2. Exploatarile de sarma sunt atasate in partea inferioara a carcasei pentru a preveni intrarea in put a multor sedimente. Cele mai comune ecrane de sonde sunt slotul continuu, teava cu fanta si teava perforata.
  3. Adaptorul fara adancime este un conector care permite conductei care transporta apa la suprafata sa ramana sub linia de inghet. Se asigura ca se mentine un sigiliu sanitar si anti inghet.
  4. Pompele Jet sunt cele mai frecvent utilizate pompe pentru puturi de mica adancime (adancime de 25 de metri sau mai putin). Pompele cu jet sunt montate deasupra solului si utilizeaza aspiratia pentru a extrage apa din put.
  5. Pompele submersibile sunt cele mai frecvent utilizate pompe pentru puturi adanci. Unitatea de pompare este plasata in interiorul carcasei si este conectata la o sursa de alimentare pe suprafata.

In mod normal, puturile sunt formate prin forare, utilizand fie foraje rotative, fie metode de percutie. Odata ce puturile sunt forate, se instaleaza un sant de sonde perforate si este inconjurat de pietris filtrant. Pentru majoritatea sistemelor de deshidratare, diametrul interior al unui put adanc este cuprins intre 125 si 350 mm. Diametrul interior al puturilor controleaza dimensiunea maxima a pompei care poate fi instalata.

Cel mai obisnuit tip de pompa utilizata in sistemele de adancime de deshidratare este pompa submersibila cu put de sonda electrica. Acestea sunt pompe speciale submersibile electrice, care sunt proiectate pentru a avea un mic diametru exterior astfel incat sa se poata potrivi in interiorul ecranului sondei. Aceste pompe sunt alimentate in mod obisnuit de electricitate trifazata, iar energia este furnizata pompei prin intermediul unui “cablu de picatura” alimentat in jos. Apa din pompa este transportata la suprafata printr-o “conducta ascendenta” care poate fi otel sectionat, plastic sectionat sau furtun flexibil.

Mai mult
adancirea unui foraj de apa

Continuarea sau adancirea unui foraj de apa

Multi dintre cei care sunt deja beneficiari ai forajelor poate chiar de ani buni sunt la ora actuala interesati de adancirea acestora, respectiv de continuarea lor. Fiecare in parte are motivele sale vizavi de o astfel de cerinta, atunci cand contacteaza echipa de specialisti. Poate fi vorba despre faptul ca cel curent nu le asigura un debit suficient, spre exemplu, poate calitatea apei nu mai este cea dorita, mirosul specific forajului, problema nisipului si a impuritatilor din apa, dar si alte astfel de aspecte pot constitui cauza unei astfel de nevoi.

Inainte de a face o astfel de solicitare insa, recomandarea noastra este de a va informa legat de problemele ce le poate genera o astfel de masura. Este intr-adevar o operatiune posibila, cu toate ca nu trebuie trecute cu vederea neajunsurile ce pot aparea.

Ce riscuri poate presupune adancirea forajului?

Depinde si ce materiale au fost folosite in realizarea initiala a acestuia, insa acolo unde mana nu este experta, sunt sanse ca piesa de fund sa fie penetrata, fapt ce atrage dupa sine consecinte. Dintre acestea, frecvente sunt distrugerea tubajului, agatarea sapei si alte dificultati la nivelul tubulaturii.

Daca piesa de fund a scapat neafectata si nu au aparut probleme nici in ceea ce priveste tubulatura din dotare, atentia trebuie acordata pietrisului filtrant intrucat exista pericolul ca acesta sa se surpe.

Din neatentie, este foarte usor a afecta tubulatura existenta, inclusa fiind zona filtrelor, odata cu bataie prajinilor de foraj. Numai cei care stiu ca tubulatura are la baza un material foarte calitativ, ce prezinta o inalta clasa de rezistenta pot avea in vedere continuarea sau adancirea unui foraj. In caz contrar, spargerea este o posibilitate, consecinta reprezentand-o scurgerea pietrisului margaritar, dar si altele, cum ar fi prinderea prajinilor, a sapei etc.

Conteaza si cum se realizeaza saparea. De aceasta data treubie sa se realizeze la o apropiere incredibil de mare – de 1 mm, decat diametrul pe care il prezinta interiorul forajului deja din dotare. Orice depaseste aceasta valoare se traduce prin depuneri periculoase pentru cel ce executa forajul, dar si schimbari ale fluidului de foraj.

Intrucat este vorba despre o lucrare in interiorul pamantului, deci ascunsa, continuarea lui poate fi impiedicata sau cel putin cu probleme atunci cand in timpul lucrarilor se intalnesc diverse piese metalice sau role, ramase din lucrarea anterioara.

Nu in cele din urma,  fieacare trebuie sa fie constient de faptul ca exista o limita in ceea ce priveste saparea, stabilita de diametrul interior pe care il are putul. In acest caz, diametrele de tubare terminale vor fi deosebit de mici. Si celelalte aspecte sunt influentate din aceasta cauza – pompele necesare vor fi scumpe, petrisul margaritar filtrant cuartos nu va avea suficient spatiu pentru a fi introdus si lipsa de neajunsuri poate continua.

Date fiind toate aceste aspecte mai sus mentionate, recomandarea noastra este de a opta pentru un nou foraj atunci cand cel prezent nu mai ofera randamentul dorit sau cand intentia este de a cauta o solutie pentru o calitate mai inalta a apei.

In orice caz, adancirea sau continuarea forajului reprezinta o practica deosebit de riscanta, care poate atrage dupa sine defectarea completa a celui care inca mai poate fi utilizat in starea curenta.

Va asteptam de altfel cu un portofoliu complex de servicii de forare dintre care puteti alege. Va stam la dispozitie cu informatiile de care aveti nevoie pentru a lua o decizie privind realizarea unei astfel de lucrari, a proportiilor potrivite in functie de nevoi si posibilitatea financiara. Gasiti si in sectiunea noastra de stiri informatii relevante si curiozitati cu privire la foraje!

Mai mult
maxresdefault

Cauze frecvente ale imbatranirii puturilor forate

 

Chiar daca lucrarea de forare a fost executata corespunzator iar rezultatul final primeste si garantie pentru o durata de timp destul de indelungata, inevitabil apar dupa o perioada efectele trecerii timpului. Fenomenul de “imbatranire” a puturilor forate – dupa cum este denumit – se refera la totalitatea elementelor care duc la o diminuare totala sau partiala a debitului de apa furnizat.

Exista cateva cauze principale care conduc la imbatranirea puturilor forate, pe care le vom exemplifica in randurile urmatoare.

  • Colmatarea puturilor forate

In acest caz este vorba de colmatarea cauzata de elemente fizice. Particulele fine de nisip sau alte substante de granulatie mai mica sau mai mare din stratul acvifer se acumuleaza, blocand partial sau total calea de acces a apei catre filtru.

In majoritatea cazurilor colmatarea are drept cauza executia necorespunzatoare a lucrarii de forare, utilizarea unui pietris margaritar nepotrivit, de o granulatie prea mare sau prea mica, etc. Din nefericire, daca se ajunge la colmatare, debitul este notabil redus, iar putul uneori nu mai poate fi reconditionat.

  • Innisiparea forajelor

Patrunderea nisipului foarte fin regasit in stratul acvifer in interiorul putului este principala cauza aici. Nisipul ajunge sa blocheze filtrele, iar debitul de apa este considerabil redus. Din nou, acest lucru se datoreaza utilizarii unui pietris margaritar prea mare in momentul executiei lucrarii.

Fenomenul de innisipare poate avea drept cauza si o exploatare gresita a putului. Daca debitul de apa exploatat este mult mai mare fata de ceea ce au recomandat executantii lucrarii, viteza foarte mare a apei la trecerea prin filtre poate sa aiba drept rezultat innisiparea. Fenomenul poate avea loc chiar daca la executia lucrarii de forare s-a folosit un pietris margaritar potrivit.

  • Aparitia coroziunii la nivelul coloanei filtrante

Factorii externi cu potential coroziv pot avea o actiune daunatoare, afectand coloana filtranta. Actiunile chimice pot sa apara fie datorita apei, fie datorita solului, asupra acestora avand o influenta si alte elemente exterioare.

Din cauza coroziunii, coloana filtranta poate fi distrusa total sau partial, afectand de asemenea si putul, care se degradeaza si in timp este distrus complet.

Fenomenul coroziunii apare insa tot mai rar in ultima vreme, intrucat in prezent nu se mai realizeaza tubarea cu coloana de otel. De peste 20 de ani nu se mai realizeaza astfel de foraje, in prezent folosindu-se materiale precum PVC-ul pentru tubarea puturilor forate.

  • Incrustarea aparuta la nivelul fantelor filtrelor

Acest fenomen se produce datorita substantelor prezente in apa, care se depun pe filtru si ajung chiar si in interiorul acestuia. Stratul acvifer imediat apropiat este afectat de asemenea, iar consecinta directa este reducerea debitului si in unele cazuri chiar secarea in totalitate a putului forat.

Incrustarea poate avea cauze diverse: poate fi vorba de oxidare, eliberare de gaze, factori biologici, amestecarea apelor din strate acvifere diferite, cu compozitii distincte, dar si exploatarea necorespunzatoare a putului.

Ce poate fi facut pentru a intarzia imbatranirea puturilor forate?

Exista din acest punct de vedere responsabilitati pe care trebuie sa si le asume atat echipa care realizeaza lucrarea de forare a putului, cat si beneficiarul final.

In ceea ce priveste executantul lucrarii, acesta trebuie sa se asigure ca utilizeaza materiale de calitate, de la tubulatura la coloana filtranta, de la filtre la pietrisul margaritar folosit, pentru a obtine un rezultat final pe masura asteptarilor – un put forat care sa poata fi utilizat o perioada cat mai indelungata.

Atunci cand vine vorba de utilizatorul final, acesta trebuie sa respecte recomandarile cu privire la exploatare, in special cele care vizeaza debitul maxim. Acesta nu trebuie depasit, pentru a fi evitate neajunsuri precum innisiparea sau colmatarea putului. De asemenea, tot in sarcina utilizatorului final sta responsabilitatea sa apeleze la o echipa de profesionisti pentru denisipare. Aceasta operatiune, realizata periodic si intr-o maniera eficienta, va garanta o durata extinsa de exploatare a putului forat.

Mai mult
forare-put

Reguli de exploatare a forajului

 Tocmai ai intrat in dreptul de a exploata forajul din dotare, insa avand in vedere costurile pe care le-a implicat executarea lucrarii, nu vrei sa risti o intrebuintare necorespunzatoare? Este ceva normal si foarte obisnuit sa pornesti in cautarea unor informatii care sa te ajute sa te folosesti de foraj, in conditii excelente, pentru un timp cat mai indelungat. Exista in acest sens o serie de reguli pe care trebuie sa le urmezi, reguli pe care ti le vom prezenta in cateva cuvinte in randurile de mai jos.

Reguli de urmat in exploatarea unui foraj

Numai tinand cont de cele mentionate si vizand anumite particularitati, vei reusi sa duci planul de a utiliza, exploata forajul la bun sfarsit. Asadar, iata care sunt acele reguli de urmat.

Prima regula – incepe exploatarea imediat dupa finalizarea lucrarilor

Unii tind sa amane punerea in functionare a forajului un timp dupa ce echipa specializata a terminat lucrarile. Este contra indicatiilor pe care le oferim clientilor nostri. Timpul pana la punerea sa in functiune trebuie sa fie cat mai scurt. In legatura stransa cu viata forajului sunt debitul si captarea apei din put. Astfel, durata de viata a acestuia va fi mai mare cu cat il exploatezi intre anumite limite de debit. Vizeaza si o intensitate, un ritm de intretinere corespunzator.

Cand a trecut un timp prea mare pana la exploatare ai in vedere cateva operatii. Intai verifica calitatea apei (din punct de vedere chimic si fizic), realizeaza pompari prin care sa verifici debitul, respectiv realizeaza o denisipare.

Regula de aur – ai in vedere debitul din puturi

Aceasta este o operatiune de baza vizavi de intretinerea de foraje puturi. Este esential sa stabilesti un debit exact al acestuia, iar apoi nicidecum sa nu il depasesti. De asemenea important este sa urmaresti in permanenta caracteristicile hidrologice ale forajului. Iti vei da seama daca este supus riscului de imbatranire sau nu. In cazul in care raspunsul este unul pozitiv, vei putea sa iei masurile care se cuvin, respectiv sa aduci asta la cunostinta echipei ce a executat forajul. Este posibil in anumite situatii sa iti fie recomandata abandonarea unui anumit strat acvifer, atunci cand se afla intr-o stare reprosabila, cand apa nu mai este calitativa.

O alta regula – ai in vedere reviziile constante ale forajului

Tine cont de faptul ca se poate sa fie necesar a realiza o completare a necesarului de pietris margaritar, acolo unde exista aceasta posibilitate constructiva. Vorbim despre un elemente cu rol important in sistemul de filtrare a putului.

Pe cat posibil, cauta sa eviti crearea unui soc de debit in exploatare, mai ales in conditiile in care este vorba despre unul cu nivel artezian.

Intotdeauna sa tii in evidenta orice lucrari ulterioare realizate la nivelul forajului. Vei sti cum sa intretii pe mai departe lucrarea, respectiv ce sa le spui specialistilor, vizand astfel deservirea cu personal calificat.

Ideal este a opta pentru serviciile unei firme specializate, respectiv una care ofera si mai departe consultanta necesara, respectiv care este dispusa sa intervina acolo unde este cazul.

Mai mult
foraje-piloti-fundatii-e1490240876426

Diametrul de tubare in cazul forajelor – factori ce dicteaza o alegere responsabila

Atunci cand iei decizia de a realiza un foraj, o multitudine de intrebari pe care le ai vor avea nevoie de raspunsuri pentru a putea continua cu acesta initiativa. Va trebui sa cauti o informare corecta pentru a evita orice neplacere mai tarziu. Exista in cazul diametrului de tubare al forajelor o serie de aspecte la care va trebui sa te raportezi.

Pasii de realizati nu sunt atat de complicati si cu ajutorul pe care ti-l oferim in acest sens vei ajunge la rezultatele dorite. Unul dintre acestia va necesita o atentia sporita din partea ta – este vorba despre alegerea diametrul de tubare. Suntem executanti de foraje, astfel ca va stam la dispozitie cu rapunsurile de care ai nevoie pentru a lua cele mai inspirate decizii. Te invitam sa citesti mai departe pentru a cunoaste lista detaliilor ce vor face obiectul atentiei atunci cand vei trece la treaba.

 Trebuie sa stii ca a realiza un foraj este mai mult decat a plati in schimbul unor servicii. Calitatea fiecarui detaliu si o dimensiune optima a tubulaturii este cruciala. Cand este mai mare decat necesaraul traducem asta prin bani investiti inutil.

Identificarea diametrului de tubare potrivit si recomandarile noastre

Solicitarea ar trebui facuta numai dupa ce te-ai consultat cu un expert in domeniu, care ti-a facut recomandarea potrivita in ceea ce priveste diametrul de forare care ar contribui la realizarea unei lucrari durabile.

Nu trece nepasator pe langa etapa ce vizeaza analiza hartii geologice, respectiv a celei hidrologice a zonei in care doresti lucrarea. Trebuie sa faci asta, respectiv sa te asiguri ca firma de forare va face asta, pentru a avea siguranta ca exista resurse subterane suficiente pentru alimentarea putului cu apa. In raport cu asta se va stabili si un diametrul potrivit pentru foraj.

Pentru o functionare fara probleme, pe langa toate detaliile la care trebuie sa te raportezi, recomandam o tubulatura de cel putin 90 mm. Cand mizezi pe una care are, spre exemplu, 125 mm, poti folosi pompe de 4 toli – care sunt mai accesibile decat cele de 3 toli.

In conditiile in care doresti sa obtii debite industriale, va trebui sa te orientezi dupa tubulaturi ale forajelor care sa aiba macar 200 m. De obicei li se asociaza acestora pompe de 6 toli.

De ce conteaza atat de mult ca diametrul de tubare sa fie unul optim? Este un detaliu important indiferent de unghiul din care privesti lucrurile. Daca ai nevoie de un debit mare, atunci cu atat mai selectiv trebuie sa fii. Pentru unul de la 2 l/sec la 10 l/sec, respectiv 20 l/sec vor fi necesare diametre destul de mari pentru foraje. Intra acestea in categoria celor industriale. Este cazul celor in care diametrul de tubare la forare va fi de la 160 mm si va creste pana la 350 mm. Exista diametre standardizate de tubulatura in acest sens.

Noi iti recomandam sa nu luieiati decizii pripite vizavi de acest aspect. In conditiile in care doriti doresti sa obtii debite industriale, va trebui sa te asiguri ca modul de executie este unul profesional, intocmai cu regulile si aspectele de aplicat, dar si ca materialele intrebuintate nu prezinta o calitate indoielnica. Totodata raporteaza-te la fantele filtrelor intrucat si acestea indeplinesc un rol important si vor dicta intr-o oarecare masura rezultatele.

Ori de cate ori ne sunt solicitate serviciile de forare, tinem sa ne punem clientii in tema legat de fiecare detaliu, deci inclusiv asupra diametrului de tubare si rolului acestuia. Te asteptam de asemenea in cadrul site-ului nostru EcoDrillForaje.ro pentru a te pune la curent legat de tot ce tine de aceste lucrari si de deciziile pe care le ai de luat.

Mai mult
foraje

Totul despre procesul de denisipare a forajului

Popularitatea pe care au castigat-o in ultimii ani forajele si in tara noastra este una remarcabila. Tot mai multi se orienteaza spre o astfel de optiune vizavi de asigurarea necesarului de apa atat in locuinte, cat si pentru irigare.

Fara ingrijirea corespunzatoare a acestora insa, sansele de a beneficia de o intrebuintare fara probleme si de durata sunt destul de scazute. Astfel, la sfarsitul lucrarii, dupa cum se cere, va fi necesara aplicarea operatiunii de denisipare a putului.

Procesul de denisipare si ce presupune acesta

Prin acesta operatiune se elimina nisipul din put, care afecteaza calitatea apei, si totodata se realizeaza colmatarea. Sunt proceduri pe care echipa noastra le efectueaza dupa finalizarea forajului. Vizam o denisipare atenta si corecta pentru a evita consecintele negative pe care o lucrare neglijenta le-ar putea atrage dupa sine.

O denisipare necorespunzatoare prezinta riscul de a afecta pompa submersibila in care va patrunde nisip fin ce o va infunda. O atentie deosebita trebuie acordata functionarii acesteia. Atunci cand se manifesta prin vibratii si ii scade capacitatea de a trage apa, in fapt este vorba despre acumularea de nisip, care conduce spre colmatarea putului.

In efectuarea lucrarii de forare este important un element cu rol esential in functionarea optima a acesteia – tubul decantor. Utilizam in acest sens tuburi PVC, pentru tubarea putului forat. Mai departe vom folosi filtre pentru a tuba in dreptul stratelor acvifere. Sunt aspecte ce implica precizie si atentie pentru rezultate corespunzatoare. Spre exemplu, pozitionarea pompei submersibile trebuie sa fie facuta imediat sub filtrele prezente in capatul decantorului. In aceasta maniera, ne asiguram ca pompa nu va fi afectata de nisip, acesta decantandu-se la baza tubajului.

Prin denisipare urmarim introducerea unor pompe puternice in interiorul putului. Operatiunea este urmata de extragerea repetata a apei, aplicand debite mari. Intentia este de a elimina orice posibilitate de infundare a izvoarelor de apa freatica, responsabile de alimentarea forajelor cu apa. Procesul se refera asadar la extragerea nisipului, respectiv a noroiului ce blocheaza accesul apei la put. Vizeaza de asemeea izvoarele de apa si traseul pe care il urmeaza filtrele.

In cazul unui put ce a fost utilizat, denisiparea are in vedere introducerea de pompe mamut ce indeplinesc rolul de a extrage nisipul fin care s-a depus in timp ce putul a fost exploatat. Exista totodata posibilitatea de a folosi in acest sens pompe manuale, care au fost special concepute pentru a evacua apa, acestea prezentandu-se identic cu cele care se utilizeaza la denisiparea unui put nou.

Nu este neobisnuit ca in exploatarea forajului sa patrunda in put o cantitate redusa de nisip fin. Acesta se va decanta la fund. Cu toate acestea, cand creste mult, exista riscul de a astupa filtrele din tubulatura. Pentru ca rolul acestora este de filtrare, la apa va scadea debitul daca nu se efectueaza denisiparea. Filtrele vor forta procesul de alimentare cu apa, aceasta prezentand infiltratii si o curgere turbulenta.

Un indiciu ca forajul nu mai prezinta aceeasi functionare ca la inceput si ca apa nu mai prezinta aceeasi calitate este continutul de nisip. Acesta din urma capata un aspect abraziv, un factor de risc vizavi de foraj pentru ca il poate distruge in timp. Pe scurt, denisiparea elimina nisipul in sistemul de aer prin pomparea lui cu pompa mamut.

Mijloacele prin care o astfel de procedura trebuie sa fie efectuata vor determina eficienta forajului mai departe. Denisiparea trebuie avuta in vedere atat in cazul puturilor mici, cat si a celor medii sau mari, indiferent de diametre, adancimi si alte astfel de caracteristici.

Va punem la dispozitie servicii de forare, ce vizeaza denisiparea si colmatarea – proceduri necesare pentru o functionare optima a acestor sisteme, respectiv pentru a acoperi necesarul de apa intr-o locuinta si nu numai. Mai multe informatii cu privire la foraje gasiti pe site-ul nostru ecodrillforaje.ro.

Mai mult
foraje

Recomandari pentru exploatarea si intretinerea forajelor de alimentare cu apa

Atat in cazul celor care deja folosesc foraje de ani buni, cat si a celor care au optat recent pentru o astfel de lucrare, trebuie de stiut ca exploatarea si utilizarea forajelor trebuie sa se faca in anumite conditii. Acestea vor dicta durata de viata si calitatea acestora.

Mai departe va prezentam o serie de recomandari cu privire la exploatarea si intretinerea forajelor de alimentare cu apa, la care va puteti raporta mai departe in ceea ce le priveste. Sunt situatii specifice si perioade de timp la care trebuie solicitate servicii ce presupun operatiuni ca schimbarea pompei, denisiparea, perierea filtrelor din dotare, decolmatarea si altele asemenea.

Dupa ce forajul este pus in functiune trebuie pompata o cantitate cat mai mare de apa pentru un timp indelungat

In cadrul forajului se transporta apa, iar filtrele forajului prezinta o anumita latime in care se introduce si un anumit tip de pietris. Circulatia apei, alaturi de particule fine prin foraj favorizeaza depunerile, respectiv decantarea si uneori cimentarea. Pentru a evita umplerea forajului, respectiv blocarea filtrelor, este ideal a consuma o cantitate de apa cat mai mare.

Care este debitul la care trebuie pompata apa? Prin raportare la informatiile ce vizeaza denisiparea cu aer si la masuratorile de cand a fost pus in productie forajul se stabileste debitul maxim al acestuia. Exista doua cai de a-l determina. Poate fi stabilit atunci cand vine o cantitate masiva de nisip cand debitul este crescut treptat – asta inseamna ca se realizeaza o curgere turbulenta, motiv pentru care e necesar a avea in vedere denivelarea forajului.

Mai departe poate fi determinat si atunci cand scaderea nivelului este una lenta. Este momentul in care nivelul dinamic al debitului scade pana devine constant.

Ulterior pomparii, se realizeaza filtrul invers intre strat si pietrisul cuartos. Astfel nu vor mai patrunde particulele prin foraj.

Se executa instalatia de alimentare cu apa, urmarind minimizarea numarului de cicluri pornire – oprire specifice pompei

Ofera garantie pompei ciclurile respective, nu asa cum cred multi ca tine, de orele de functionare. De fiecare data cand se opreste pompa particulele decantate se depun in decantor. In timp, se obtureaza filtrele si asta priveaza forajul de apa.

Referitor la debitul potrivit al pompei, trebuie sa va raportati la nevoile casnice. De obicei, un vas de 0,5 l ar trebui sa fie suficient, alaturi de unul de expansiune mai usor. Ideal este insa a nu depasi nevoile. In niciun caz nu sunt indicate cicluri mai mari de 20 de litri zilnic.

Se monteaza o pompa care are diametrul apropiat de al tubulaturii

In mod normal se pleaca de la debitul necesar in stabilirea diametrului pentru pompa si ulterior diametrul de tubare. Cu toate acestea de multe ori e mai mare decat e necesar.

Pentru o racire optima si pentru o viteza de circulatie in jurul motorului ideala e optim a alege montarea unui diametru al forajului raportat la cel al pompei.

Se alege un furtun de refulare pentru pompa submersibila intr-un diametru potrivit cu debitul

Pompele nu pot fi adaptate in functie de fiecare debit. Din acest motiv exista un diametru de refulare ce favorizeaza transporarea unui debit maxim.

Nici in cazul furtunului nu trebuie facute compromisuri. Cand are un diametru peste cel indicat se va putea scoate apoi mai greu. Particulele transportate in cazul lor se aduna deasupra pompei si impiedica refularea. Unul mai mic in schimb nu are efecte atat de grave. Doar ca debitul este mai mic si se consuma inutil energie electrica. Cu toate acestea, nu se vor produce efecte negatve nici asupra pompei ori a forajului.

Mai mult