foraj de apa

Te-ai bucurat de avantajele forajelor, iar acum apa are un gust aparte – de ce?

Si tu, ca multi altii, ai vazut avantajele forajelor, ai decis ca ar fi bine sa ai asta in vedere. Acum insa, apa incepe sa aiba un gust atipic si ceva sigur nu este bine in aceasta ecuatie. Ce este de facut?

 

Apa, sursa vitala, iar forajul pare sa fie la fel

Stim despre apa ca este o resursa esentiala pentru noi. Principiul calitatii nu trebuie nici el subestimat. Degeaba ai apa din abundenta, daca aceasta nu este la nivelul de calitate la care ar trebui. Desigur, o vei putea folosi la treburile gospodaresti, o vei utiliza ca apa menajera, insa de ce ai mai investi intr-un foraj daca numai acesta ii este scopul si nu o poti consuma?

Asadar, forajul de put de apa, fie el de medie sau mare adancime, este cel care iti va aduce mai aproape sursa bogata de apa potabila, subterana, in mod constant. Speri tu sa fie apa buna, nepoluata. Tocmai acesta este rolul sapatului in adanc.

Apa ce provine de la panza freatica ajunge la suprafata in urma acelor lucrari complexe, sapaturi de mare precizie pe care le executam. Echipamentele folosite au si ele un rol in acest sens.

 

Scurta recapitulare despre cum sapam in adanc dupa apa

Incepe activitatea in sine de forare, obtinem gaura de sonda, intubam cu teava, astfel incat sa nu se surpe lucrarea.

In ultima faza vom instala o coloana filtranta, pozitionam cu precizie filtrele pentru panza freatica, vom alege pietrisul margaritar de granulatie corespunzator, astfel incat sa obtinem acel baraj natural de filtrare a apei.

 

Foraj realizat corect, totusi de apa are gust sau miros atipic

Exista diferenta in calitatea apei, provenita de la panza freatica subterana si cea din stratul de suprafata din fantanile clasice spre exemplu. Trebuie sa scoatem din discutie reteaua de alimentare.

Teoretic apa nu are gust, nu are miros. In practica insa lucrurile sunt diferite. Un miros aparte si poate si un gust diferit al apei poate sa vina de la rezultatul descompunerii unor organisme vii – fie ca este vorba de alge, de vietuitoare mici etc. Asta se intampla mai adesea in cazul fantanilor, a apei provenite din strat de suprafata adica sapatul la adancimi mici. Un motiv in plus sa recomandam forajul de medie sau mare adancime.

Un alt motiv pentru care apa poate avea gust sau miros se refera la faptul ca au fost folosite in exces substantele de purificare. Asta se intampla mai adesea in centrele de epurare.

Indiferent de situatii de acest gen trebuie sa subliniem ca apa provenita din foraje de puturi nu trebuie si nu are de ce sa fie cu miros aparte sau gust aparte. Un foraj executat corect, nu are de ce sa duca la situatii neplacute de acest gen. Asta pentru ca factorii de poluare nu ajung in adanc si pentru ca riscul de contaminare este spre zero, nu au cum sa patrunda organisme vii in panza freatica de adancime.

 

Totusi, cum explicam gustul apei si mirosul acesteia?

Nu va dati seama pana la un moment dat, cand incercati un alt fel de apa sau cand fie mirosul, fie gustul apei se simte diferit. Aici explicatia e alta si anume tine de compozitia geologica a solului.

Se fac teste, in functie de rezultate vom sti si care este cauza gustului sau a mirosului diferit la apa din foraj. Iata si ce putem mentiona in linii mari sa stiti despre cauza:

  • Daca apa are gust sarat – de vina este clorura de sodiu sau sulfatul de sodiu.
  • Daca apa are gust amar – responsabila este clorura sau sulfatul de magneziu.
  • Pentru apa cu gust dulce de vina este sulfatul de calciu.
  • In cazul unei ape cu gust de acru, blamam clorura de fier.
  • In cazul apei cu gust de acidulat, este vina dioxidului de carbon.

Nici nu mai incape in discutie faptul ca o firma care executa la nivel de profesionist acest gen de lucrari vine la pachet cu garantia ca ceea ce face este un foraj durabil. Iar apa nu va fi influentata negativ de anumiti factori precum cei mentionati mai sus. Cel putin sunt luate in calcul unele aspecte, anterior lucrarii.

Cat costa sa aveti apa de calitate in gospodarie?

De fapt, intreaba-te cat te costa calitatea apei si cat de mult te intereseaza sa obtii un foraj durabil. Vorba aceea, acesta va fi acolo si peste 50 de ani si tot pe termen lung te gandesti ca apa consumata sa fie buna, deloc poluata, fara gust si miros neplacut.

Ca si in cazul forajelor de medie adancime si in cazul celor de mare adancime vorbim despre preturi variabile. Acestea depind de cat de complex este proiectul, de numarul de foraje, de zona, sol, de cati din echipa avem nevoie pentru a realiza proiectul, de timp si ce aveti in imprejurimi. O oferta personalizata o putem oferi dupa ce stim toate aceste detalii.