In ultimul timp, tot mai multe persoane aleg sa isi incalzeaza locuinta prin pompe de caldura. Au si de ce pentru ca, ca un prim avantaj al acestora, consta intr-o econimie a banilor alocati facturii lunare la curent electric de pana la 70%. Totodata, acestea protejeaza si mediul incojurator. Sistemul de incalzire prin pompa de caldura foloseste energia din sol sau apele subterane pentru functionare.
Stii cum functioneaza acestea? Ei bine, principul de functionare este unul destul de usor de inteles – caldura este extrasa din apa sau din lichidul termic introdus in furtunele ce au rolul de a-l colecta, ce sunt si ele, la randul lor, introduse in foraje.
Apa sau lichidul incep procesul de echilibru termic cu freonul de caldura. Lichidul sau apa vin din foraj cu o temperatura de 12 – 14 ⁰C. Ulterior procesului de echilibru termic freonul trece din stare lichida in stare gazoasa( acest lucru se intampla cand freonul are minim -5⁰C).
Apoi, freonul in stare gazoasa intra intr-un compresor, iar in urma compresiei va avea temperatura de 70 – 75 ⁰C. Pana aici totul clar? Mai departe, freonul cu temperatura destul de ridicata intra intr-un alt schimbator de caldura. Rolul acestui schimbator de caldura este sa transfere lichidul din instalatia interioara ajungand astfel la o temperatura de 50 – 60⁰C.
In final, dupa transferul termic, freonul intra in instalatia de depresiune de unde este trasformat iar in stare lichida – procesul reluandu-se de acum de la capat. Este mult mai economic deoarece singurii consumatori de energie sunt compresorul si pompele de recirculare.
Cele doua tipuri de pompe de caldura
In cele ce urmeaza iti voi detalia putin cele doua sisteme de pompe de caldura, ramane doar ca tu sa ne accesezi site-ul , ecodrillforaje.ro, pentru si mai multe detalii.
Pompa de caldura APA – APA
Acest sistem are ca principiu extragerea apei dintr-o panza freatica cu o temperatura constanta de 12 – 14⁰C.
Ai nevoie de doua foraje in acest sens – unul pentru extractie iar celalat pentru deversarea apei din pompa de caldura. De ce? Pentru a putea capta energia din panza freatica. In cazul in care in locul in care doresti sa faci forajele exista o cantitate mare de apa, iti recomandam executia a mai multor foraje de mica adancime. In acest fel putem deversa cantitatea de apa folosita de pompa ta de caldura.
Pompa de caldura SOL – APA
Pentru inceput trebuie sa stii ca acesta este mai sigur decat primul. Ai nevoie de unul sau mai multe foraje pentru captarea energiei din sol. O alta caracteristica de baza a acestui sistem este ca are capacitatea de a raci casa pe timpul verii. Cum? Caldura este preluata de catre sistemele ce distribuie, energia din pereti, pardoseala sau ventiloconvectoare si apoi transferata in pamant.
Costul acestor tipuri de foraje variaza in functie de zona, numarul de foraje de care ai nevoie, adancime, diametrul colectoarelor, sistemul de colectare. Pentru mai multe informatii ne poti vizita site-ul sau poti lua direct legatura cu noi. Iti vom oferi suportul de care ai nevoie dar si cele mai bune sfaturi.