Foraje puturi
Asa cum stiti, puturile de apa pot fi de doua tipuri:
- puturi de mica adancime
si - puturi de mare adancime.
In cazul celor dintai apa poate fi obținuta foarte ușor, dar impuritatile pot ajunge usor in lichid astfel incat exista un risc serios de contaminare. Pentru puturile de adancime mare nu exista risc de contaminare, ele neavand impuritați organice.
In activitatea noastra, am urmarit sa ne specializam in doua dintre cele mai dificile si, totodată, complexe modalitati de obtinere a apei prin foraj. Desi impun un standard de profesionalism ridicat, din partea celui care realizeaza procedura, ele produc cele mai curajoase rezultate.
Concret, pentru forajele de apa se folosesc doua sisteme distincte, care variaza atat in functie de zona unde urmeaza a fi realizata lucrarea cat si în raport cu litologia solului.
Activitatea noastra a cunoscut, in ultimul deceniu experienta si profesionalism în spectrul forajului si, cel mai important, ne-am orientat atentia, in primul rand, catre forajul hidraulic rotativ cu circulatie de fluid, de altfel, o tehnică utilizitata mai putin in Romania datorita complexitatii.
Aceasta presupune ca sistemul este utilizat, cu precadre, pentru solurile moi si medii, precum argile, nisipuri, pietris, intalnite indeosebi in Bucuresti, Vrancea, Galati, Braila, Satu-Mare, etc.
Este sistemul cel mai util si a fi folosit in executia de foraje pe teritoriul Romaniei intru-cat in multe din zone litologia solului este formata din nisipuri, argile, petrisuri. La acest sistem se foloseste un noroi bentonitic pentru a stabiliza gaura si pentru a elimina detrisul din foraj.
La capitolul dezavantaje, ne simtim obligati sa precizam ca sistemul mentionat mai sus nu poate determina adancimea acviferelor decat dupa ce se executa carotajul electric, activitatea, de asemenea, realizata de compania noastra.
O alta metoda despre care ne mandrim sa recunoatem ca suntem cei mai buni din Romania este a forajul uscat cu ciocan de fund, care, de altfel, este foarte utila in solurile dure si semi-dure precum roca, marmura, granit, calcar sau alte tipuri de roci. Intalnim aceste tipuri de soluri in general in zone de deal si de munte precum Constanta, Tulcea, Maramures, Brasov, Neamt, etc.
Aceste tip de foraj este un sistem mai nou pe piata din Romania, dar ca orice metoda de foraj complex, are, totusi, un dezavantaj si acela este ca inaintarea este foarte rapida in solurile dure ( 20 – 30 ml / ora). Partea buna buna este ca in procesul de foraj se vede in orice moment al executiei, litologia solului si adancimea stratelor acvifere, fapt ce nu poate decat sa ne bucure in contextul cunoasterii compozitiei straturilor.
Din punct de vedere tehnologic, pentru executia forajelor pe sistemul prin percutie se foloseste tubulatura din otel ocazie cu care se stabileste si gaura, iar la finalizarea forajului aceasta poate sa ramana definitiv in pamant sau se poate inlocuii cu una din PVC de diametru mai mic in functie de cerintele beneficiarului.
De mentionat faptul ca pretul unui astfel de foraj, desi este unul scazut, in raport cu standardul pietei europene, se stabileste in functie de zona, litologia solului, diametrul tubulaturii și sistemul de foraj folosit. Din acest motiv este indicat ca inainte de a solicita o cerere de oferta, beneficiarul sa culeaga informatii din zona pentru a identifica existenta altor foraje, adancimea si debitul acestora.
In caz contrar, executantul unui foraj nu va poate garanta o adancime sau un debit inainte de executia unei astfel de lucrari, deoarece acesti parametri difera de la un foraj la altul si de la o zona la alta. Exista riscul ca in urma executiei sa nu se poata capta nici un strat acvifer, iar in acest caz beneficiarul va trebui sa achite contravaloarea lucrarilor executate pana la acel moment.
Acestea fiind spuse, in planul forajelor, trebuie sa mai amintim ca din respect pentru munca si clientii nostri, la toate lucrarile executate folosim doar materiale de cea mai buna calitate, fapt ce ne permite sa ne mandrim, in continuare, cu eticheta lucrului bine facut de mai bine de un deceniu, pe piata romaneasca.