Forajul de apă nu este indicat să fie realizat de oricine

Complexitatea unui foraj constă, de cele mai multe ori, în compoziția și rezistența solului din care urmează să se extragă apa. Pentru a face față provocărilor complexe cu care se întâlnește, compania EcoDrill utilizează mai multe tipologii de foraje.

Prin foraj se înțelege o gaură verticală cu dimensiuni variabile, executata prin diverse sisteme în scoarța terestră. Utilajele și metodele prin care se execută forajele sunt specifice unui anumit gen de lucrare astfel că, alegerea corectă a utilajelor, în funcție de scopul urmărit, va aduce randamente optime.

In activitatea curentă în care sunt specializați, angajații companiei EcoDrill utilizează două dintre cele mai dificile și, totodată, complexe modalități de obținere a apei prin foraj. Deși impun un standard de profesionalism ridicat, ele produc cele mai curajoase rezultate.

Concret, pentru forajele de apă se folosesc două sisteme distincte, care variază atât în funcție de zona unde urmează a fi realizată lucrarea cât și în raport cu litologia solului.

Forajul hidraulic rotativ cu circulatie directa de fluid este acel sistem de foraj la care evacuarea detritusului se realizează printr-un curent continuu de fluid de foraj. Rolul principal al acestuia este de a exercita o presiune hidrostatică asupra pereților găurii, eliminând, astfel, necesitatea unor coloane de lucru în timpul forajului.

Această tehnică, în care, de altfel compania EcoDrill este specializată, este o tipologie de foraj complex. O astfel de metodă este pretabilă pentru solurile moi si medii, precum argile, nisipuri, pietriș, întâlnite îndeosebi in București, Vrancea, Galați, Brăila, Satu-Mare, etc. De asemenea, la acest sistem se folosește un noroi bentonitic pentru a stabiliza gaura și pentru a elimina detrișul din foraj.

Din experiența numărului mare de lucrări realizate pe teritoriul Românei, echipa EcoDrill a stabilit că atunci când se utilizează un fluid corespunzător, stratul acvifer se colmatează pe o adâncime neînsemnata, colmataj ce poate fi ușor distrus sau înlăturat, stratul fiind repus în condiții naturale pentru exploatare. De asemenea, prin utilizarea bunelor practice acumulate în timp, s-a identificat un alt factor important ce rezidă din aplicare acestei metode și anume că durata contactului noroiului de foraj cu stratul acvifer trebuie să fie mica astfel că eventuala colmatare a acestuia va fi, de asemenea, mai mică și mai ușor de înlăturat.

Se impune deci să precizăm că echipa EcoDrill pune un deosebit accent pe executarea forajului fără stagnări.

O alta metoda în care compania EcoDrill dovedește profesionalism și inovație la fiecare lucrare realizată este cea a Forajului uscat prin percuție cu ciocan de fund, utilă, de cele mai multe ori în solurile dure și semi-dure precum rocă, marmură, granit, calcar sau alte tipuri de roci. Întâlnim aceste tipuri de soluri in general în zone de deal și de munte precum Constanta, Tulcea, Maramureș, Brașov, Neamț, etc. Aceste tip de foraj este un sistem nou pe piața din Romania, activitate pe care majoritatea firmelor din domeniu, o evită din cauza complexității dar care, ca orice metoda de foraj complex, are, totuși, un avantaj și acela este că înaintarea este foarte rapidă în solurile dure ( 20 – 30 ml / oră). Un alt aspect pozitiv ce determină aplicarea acestei metode este că în procesul de foraj se vede, în orice moment, litologia solului și adâncimea stratelor acvifere, context în care se realizează o bună cunoaștere a compoziției straturilor.

Pentru realizarea acestui tip de foraje, compania EcoDrill folosește tubulatura din oțel ocazie cu care se stabilește și gaura, iar la finalizarea forajului, în funcție de cerințele beneficiarului aceasta poate să rămână definitiv în pământ sau se poate înlocuii cu una din PVC de diametru mai mic

Ce se impune a se menționa este că, din respect pentru munca depusă și clienții beneficiari ai rezultatelor, echipa de profesioniști din cadrul companiei EcoDrill, utilizează la toate lucrările executate doar materiale de cea mai bună calitate, fapt ce le permite să mențină un înalt standard de profesionalism în domeniu, pe piața românească.