Popularitatea pe care au castigat-o in ultimii ani forajele si in tara noastra este una remarcabila. Tot mai multi se orienteaza spre o astfel de optiune vizavi de asigurarea necesarului de apa atat in locuinte, cat si pentru irigare.

Fara ingrijirea corespunzatoare a acestora insa, sansele de a beneficia de o intrebuintare fara probleme si de durata sunt destul de scazute. Astfel, la sfarsitul lucrarii, dupa cum se cere, va fi necesara aplicarea operatiunii de denisipare a putului.

Procesul de denisipare si ce presupune acesta

Prin acesta operatiune se elimina nisipul din put, care afecteaza calitatea apei, si totodata se realizeaza colmatarea. Sunt proceduri pe care echipa noastra le efectueaza dupa finalizarea forajului. Vizam o denisipare atenta si corecta pentru a evita consecintele negative pe care o lucrare neglijenta le-ar putea atrage dupa sine.

O denisipare necorespunzatoare prezinta riscul de a afecta pompa submersibila in care va patrunde nisip fin ce o va infunda. O atentie deosebita trebuie acordata functionarii acesteia. Atunci cand se manifesta prin vibratii si ii scade capacitatea de a trage apa, in fapt este vorba despre acumularea de nisip, care conduce spre colmatarea putului.

In efectuarea lucrarii de forare este important un element cu rol esential in functionarea optima a acesteia – tubul decantor. Utilizam in acest sens tuburi PVC, pentru tubarea putului forat. Mai departe vom folosi filtre pentru a tuba in dreptul stratelor acvifere. Sunt aspecte ce implica precizie si atentie pentru rezultate corespunzatoare. Spre exemplu, pozitionarea pompei submersibile trebuie sa fie facuta imediat sub filtrele prezente in capatul decantorului. In aceasta maniera, ne asiguram ca pompa nu va fi afectata de nisip, acesta decantandu-se la baza tubajului.

Prin denisipare urmarim introducerea unor pompe puternice in interiorul putului. Operatiunea este urmata de extragerea repetata a apei, aplicand debite mari. Intentia este de a elimina orice posibilitate de infundare a izvoarelor de apa freatica, responsabile de alimentarea forajelor cu apa. Procesul se refera asadar la extragerea nisipului, respectiv a noroiului ce blocheaza accesul apei la put. Vizeaza de asemeea izvoarele de apa si traseul pe care il urmeaza filtrele.

In cazul unui put ce a fost utilizat, denisiparea are in vedere introducerea de pompe mamut ce indeplinesc rolul de a extrage nisipul fin care s-a depus in timp ce putul a fost exploatat. Exista totodata posibilitatea de a folosi in acest sens pompe manuale, care au fost special concepute pentru a evacua apa, acestea prezentandu-se identic cu cele care se utilizeaza la denisiparea unui put nou.

Nu este neobisnuit ca in exploatarea forajului sa patrunda in put o cantitate redusa de nisip fin. Acesta se va decanta la fund. Cu toate acestea, cand creste mult, exista riscul de a astupa filtrele din tubulatura. Pentru ca rolul acestora este de filtrare, la apa va scadea debitul daca nu se efectueaza denisiparea. Filtrele vor forta procesul de alimentare cu apa, aceasta prezentand infiltratii si o curgere turbulenta.

Un indiciu ca forajul nu mai prezinta aceeasi functionare ca la inceput si ca apa nu mai prezinta aceeasi calitate este continutul de nisip. Acesta din urma capata un aspect abraziv, un factor de risc vizavi de foraj pentru ca il poate distruge in timp. Pe scurt, denisiparea elimina nisipul in sistemul de aer prin pomparea lui cu pompa mamut.

Mijloacele prin care o astfel de procedura trebuie sa fie efectuata vor determina eficienta forajului mai departe. Denisiparea trebuie avuta in vedere atat in cazul puturilor mici, cat si a celor medii sau mari, indiferent de diametre, adancimi si alte astfel de caracteristici.

Va punem la dispozitie servicii de forare, ce vizeaza denisiparea si colmatarea – proceduri necesare pentru o functionare optima a acestor sisteme, respectiv pentru a acoperi necesarul de apa intr-o locuinta si nu numai. Mai multe informatii cu privire la foraje gasiti pe site-ul nostru ecodrillforaje.ro.