Daca ne-ati analizat cu atentie lista de servicii, iar aici ne referim mai mult la forajele de puturi, ati observat ca ne desfasuram activitatea folosind doua tehnici speciale de forare. Le amintim din nou aici pentru ca informatia sa va fie proaspata in minte: forajul hidraulic rotativ cu circulatie de fluid si forajul uscat cu ciocan de fund.

In ceea ce priveste prima tehnica si anume forajul hidraulic rotativ cu circulatie de fluid, pentru a stabiliza gaura si pentru a elimina detrisul din foraj, folosim noroiul bentonitic. Te-ai intrebat vreodata ce este, de fapt, noroiul bentonitic si ce alte roluri are? Iti oferim in cele ce urmeaza o serie de informatii ce iti vor satisface aceste curiozitati.

Cum se prepara noroiul bentonitic?

Exista o regula extrem de importanta ce trebuie respectata pe deplin pentru a obtine un noroi bentonitic inalt calitativ. Aceasta spune ca, pentru ca obtine un noroi bentonic de calitate, trebuie sa hidratam complet bentonita in suspensie, fiind unul dintre cele mai importante ingrediente din acest amestec.

Apa folosita la hidratarea bentonitei in suspensie este de asemenea extrem de importanta. Nu se foloseste apa sarata, ci apa potabila, da preferat testata chimic inainte, pentru un plus de siguranta. Preparea noroiului bentonitic se face in sarje sau continuu, depinde totul de echipamentele disponibile.

Cata pudra bentonitica trebuie folosita? Ei bine, totul depinde de calitatea ei, dar si de vascozitatea pe care dorim sa o aiba, in final, noroiul bentonitic. Atunci cand a fost aleasa cantitatea de pudra ce urmeaza a fi folosita, aceasta se va adauga treptat in apa, amestecandu-se energic si continuu, astfel incat fiecare particula sa fie hidratata corespunzator.

De obicei, noroiul bentonitic se depoziteaza in rezervoare speciale sau chiar bazine. Acesta are nevoie de un timp de stocare de minim 12 ore, de maturare mai bine spus. Bineintes, daca testele facute asupra lui arata ca proprietatile ii sunt optime, acesta se poate folosi si imediat dupa preparare.

Ce functii indeplineste noroiul bentonitic?

Reamintim iarasi primele si cele doua functii extrem de importate pe care noroiul bentonitic le indeplineste in cadrul unui foraj. In primul rand, prin consistenta sa, stabilizeaza gaura, exercitand presiunea hidrostatica asupra peretilor. In al doilea rand, elimina detrisul din foraj.

Pe lista de functii pe care noroiul bentonitic le indeplineste mai poate fi trecut si faptul ca ramane pe pozitii in cadrul excavatiei. Mai exact, doar cantitati foarte mici de preparat se infiltreaza in solul din jurul gaurii, cantitati infime am putea spune.

In timp, noroiul bentonitic poate fi inlocuit cu beton turnat, fara sa apara probleme la nivelul excavatiei. Totodata, acest noroi poate fi chiar decontaminat si chiar refolosit.

Ce trebuie sa fie avut in vedere inainte de a refolosi noroiul bentonitic? Ei bine, proprietatile sale trebuie  monitorizate, iar in cazul in care sunt depistate nereguli, acestea trebuie ajustate, reglate. In principal, trebuie avut in vedere nivelul pH-ului noroiului bentonitic, densitatea acestuia, vascozitatea, dar si pierderile de fluid. Atentie! Noroiul bentonitic calitativ este cel care formeaza in excavatie un strat impermeabil pentru fluide. In caz contrar, atunci cand apa patrunde prin noroiul bentonitic, se pot regla permeabilitatile cu carboximetilceluloza de sodiu.

Mare atentie si la fenomenul de floculatie. Aparitia acestuia determina prabusirea totala sau partiala a peretilor excavatiei. Mai pe scurt, totul se traduce ca munca in zadar si investitii a caror rezultate nu sunt observabile.

Daca aveti nevoie de si mai multe detalii cu privire la noroiul bentonitic, puteti lua legatura cu noi. Regasiti aici toate datele de contact de care aveti nevoie.