Extinderea tehnologiilor de executare a lucrarilor de constructii, cu folosirea micropilotilor, in situatii dintre cele mai dificile, se datoreaza in special dezvoltarii, conceperii si producerii unor echipamente tehnologice de forare-injectare performante iar in Romania lider in acest domeniu este ECODRILL.

In Romania, tehnologiile cu micropiloti au fost folosite in cadrul mai multor lucrari executate si se folosesc, de asemenea, la unele lucrari in curs de executie, la drumuri nationale, poduri si reabilitari de fundatii. In paralel cu extinderea tehnologiei s-au dezvoltat si legislatia si normativele specifice acestor tipuri de lucrari. Exista standardele din seria 2561 care reglementeaza in detaliu problematica proiectarii, executiei si controlului pilotilor, in general. De asemenea, exista “Instructiunile tehnice GE 029/97 – Ghid practic privind tehnologia de executie a pilotilor pentru fundatie” si, in special, “Indrumatorul tehnic C 245/93 – Proiectarea si executia minipilotilor forati” si standardul “SR EN 14199:2006 – Executia lucrarilor geotehnice speciale. Micropiloti”, care stabilesc reguli de proiectare sau cu privire la executie, ce pot influenta proiectarea sau detaliile de constructie ale lucrarilor cu micropiloti.

Principiul de baza consta in realizarea acestor piloti cu echipamente de dimensiuni reduse, usoare si maniabile, astfel incat utilizarea lor poate fi aplicata pretutindeni unde tehnicile traditionale nu sunt materialmente convenabile, in spatii reduse, inaccesibile echipamentelor traditionale pentru piloti.

Alcatuirea si utilizarea micropilotilor

Micropilotii sunt elemente de fundare alcatuite din piloti cu capacitate portanta slaba sau medie si sectiune mica, avand diametrul intre 100 si 250 mm, realizati cu tehnologii specifice si utilaje de gabarit redus. Elementele structurale portante ale micropilotilor sunt capabile sa transfere in mod direct sau indirect incarcari de la suprastructura catre terenul de fundare si/sau sa limiteze deformatiile constructiei. Astfel, acestia sunt supusi la toate tipurile de incarcari specifice pilotilor, in general:

axiale: compresiune sau smulgere;

transversale;

provenite din miscarile pamantului adiacent: frecarea negativa, umflarea (ridicarea) terenului sau deplasarea laterala a terenului, inclusiv actiunea de origine cinematica ce rezulta din deformarea terenului ca urmare a propagarii undelor seismice.

Micropilotii se realizeaza prin forarea terenului, urmata de introducerea armaturii si turnarea sau injectarea corpului pilotului, inclusiv cu asigurarea legaturilor dintre structura si armatura acestora, in cazul utilizarii lor la lucrari speciale de fundatii.

În Romania EcoDrill ofera servicii de un inalt professionalism in acest domeniu si face parte, totodat, din elita firmelor europene specializate in forajele la mare adancime atat pentru obtinerea de apa cat si pentru montarea de pompe de caldura ori micropiloti.