Pentru că trebuie să aducem cât mai multe clarificări privind beneficiile instalării de panouri solare pentru încălzirea apei, vă prezentăm mai jos răspunsurile la întrebările pe care sigur doriți să nu le puneți.
- Care sunt avantajele de mediu in cazul folosirii energiei solare?
- Ce se intampla daca se sparge un tub din cauza unui accident sau a unei furtuni cu grindina?
Sistemele solare Confort Plus, Premium si Premium Plus functioneaza in continuare, chiar si avand unul sau mai multe tuburi sparte. Sistemul solar Confort nu poate functiona cu un tub spart. Totusi, tuburile vidate sunt foarte rezistente, putand face fata la o furtuna cu grindina cu diametru de pana la 30mm diametru.
- Care este perioada de amortizare a investitiei in panourile solare de incalzire a apei menajere?
Pentru o gospodarie mare, un panou solar nu este mult mai scump decat un sistem electric sau pe gaz. In functie de locatie si de cantitatea de apa calda menajera utilizata, economisirea curentului electric sau a gazelor naturale difera, dar putem estima ca perioada de amortizare intre 2-6 ani.
- Pot fi folosite aceste panouri solare pentru proiecte mari de incalzire, sau doar pentru uz casnic?
Da, sistemele cu panouri solare sunt modulare si se pot conecta in serie sau in paralel pentru a incalzi apa in cadrul unor proiecte industriale. Nu exista limitari pentru dimensiunea sistemului. Totusi, nu se recomanda legarea a mai mult de 150 tuburi in serie pentru a preveni supraincalzirea.
- Se pot utiliza panourile solare si in conditii de inghet?
Da, tuburile comercializate de noi sunt concepute pentru a rezista la temperaturi de pana la -35oC. Chiar si in astfel de conditii se poate obtine o temperatura foarte buna a apei calde menajere, dar numai atat timp cat este soare. In Romania, din cauza iernilor cu temperaturi frecvente sub 0oC, se recomanda utilizarea sistemelor cu circuit inchis cu glicol sau setarea controller-ului pentru a mentine temperatura constanta in boiler si pentru a circula apa calda prin tevi.
- Este inclinarea panoului solar importanta?
Da, unghiul de inclinare trebuie sa fie de minim 20o fata de orizontala. Unghiul tipic al unui acoperis este intre 18 si 35o. Inclinarea aditionala nu are un efect major asupra performantei medii a instalatiei. O exceptie o reprezinta locatiile in care iarna este foarte insorit si atunci unghiul de inclinare trebuie sa fie mai mare pentru a expune panoul mai bine razelor solare.
- Cum trebuie orientati colectorii solari la instalare?
Este de preferat ca panourile solare sa fie orientate cat mai spre sud. Soarele rasare la est, traverseaza orizontul la sud si apune la vest. Pentru o eficienta ridicata se recomanda orentarea panourilor solare spre sud, cat mai mult posibil. Totusi, in majoritatea zonelor, nu veti pierde mai mult de 5% din eficienta daca panourile termice sunt orientate oriunde pe directia est-vest, si nu direct spre sud.
- Panoul solar va functiona si intr-o zi innorata?
Da. Spre deosebire de panourile solare plane, panourile cu tuburi vidate functioneaza datorita razelor difuze. Desigur, eficienta va fi mai scazuta fata de o zi insorita. Nu conteaza daca este frig sau nu, atat timp cat este soare (lumina) afara.
- Pot sa folosesc panourile solare impreuna cu sistemul meu actual pentru apa calda?
Bineinteles. Exista valve care permit conectarea panourilor solare la boilerul deja disponibil. Daca boilerul dvs. nu are astfel de valve care sa permita conectarea directa a panourilor solare, se poate adauga un boiler aditional pentru a preincalzi apa inainte de a intra in boilerul din sistemul actual.
- Cum sunt realizate panourile solare cu tuburi colectoare?
Panoul solar cu tuburi colectoare este fabricat din tuburi de sticla borosilicata, paralele. Fiecare tub este realizat dintr-un tub interior si unul exterior. Are o suprafata absorbanta cu o acoperire mare care absoarbe energia solara, dar care impiedica pierderea de caldura. Aerul dintr tuburi este indepartat prin vidare. Vidul astfel format elimina pierderile conductive si de convectie.
- Ce economii imi aduce utilizarea de panouri solare?
Nivelul economiilor realizabile prin utilizarea panourilor solare cu tuburi vidate supraconductoare poate atinge procentul de 100% din factura combustibilului clasic utilizat pentru obtinerea energiei termice. Atingerea acestui nivel presupune, in schimb, o investitie majora, amortizabila la randul ei intr-o perioada mai indelungata. Exista un echilibru intre o valoare rezonabila a investitiei, economiile realizate si perioada de amortizare.
- Panourile solare functioneaza si iarna?
In cazul utilizarii panourilor solare cu tuburi vidate supraconductoare, iernile geroase, cu temperaturi mult sub 0°C, nu ridica probleme, deoarece agentul termic care colecteaza caldura captata este un lichid antigel, care rezista pana la temperaturi extreme de -40°C. Pe de alta parte, vidul din interiorul tuburilor, asigura o izolatie termica foarte inalta, pierderile fiind sub 5%. Din aceste motive, panourile solare cu tuburi vidate supraconductoare, sunt aproape la fel de eficiente iarna, ca vara. Exista totusi o diferenta intre energia totala captata iarna fata de cea captata vara, dar aceasta diferenta este data in primul rand de perioada zilei, mult mai scurta iarna decat vara, de timpul mediu de stralucire a soarelui, si el mai redus, si in mai mica masura, de pierderile de energie datorate temperaturilor mediului ambiant, mult mai scazute.
- Ce tipuri de panouri solare functioneaza si iarna?
Functioneaza si pe timp de iarna panourile solare care folosesc agent termic ce nu poate sa inghete (antigel, glicol, etc). Panourile cu termosifonare (gravitationale) cu circulatie directa sunt construite special pentru perioada primavara-toamna. Pe timpul iernii, acestea pot ingheta si astfel se deterioreaza.
- Panourile solare pot inlocui incalzirea traditionala?
Incalzirea cu panouri solare trebuie vazuta ca un sistem complementar sistemului traditional de incalzire, care asigura o reducere a costurilor cu incalzirea. Dar pentru înlocuirea sistemului clasic de încălzire puteți apela la noile modalități care aduc beneficii extinse – click aici
- Cu cat platesc mai putin pentru incalzirea apei menajere daca am un panou solar corect instalat?
In timpul verii costurile se reduc cu 100%, ajungand ca incalzirea apei menajere sa fi gratis. Primavara si toamna aceste costuri se reduc cu cel putin 80%. Ceea ce face ca un panou solar sa-si merite investitia.
- Cata apa incalzeste un panou solar?
Un panou solar cu rezervor destinat incalzirii apei calde menajere incalzeste, zilnic, o cantitate medie echivalenta cu capacitatea rezervorului, la o temperatura de 60-65°C. In lunile de iarna, pentru ca ziua e mult mai scurta, temperatura apei ajunge intre 15-45°C. Vara, in zilele insorite, temperatura poate ajunge la peste 90°C.
- Cine imi poate realiza montajul panoului solar?
Chiar echipa EcoDrill. Totuși orice instalator ar trebui sa stie sa conecteze instalatia de apa calda-apa rece la tevile corespunzatoare ale instalatiei din casa in cazul panourilor solare cu rezervor exterior. In cazul panourilor solare cu boiler interior si cu aport la incalzire, este recomandat sa se apeleze la instalatori care au experienta la montarea de astfel de panouri solare.
- Unde se monteaza panourile solare?
Panourile solare se monteaza in general pe acoperis, in directia sud sau sud-vest. Important este ca in acel loc sa fie soare cat mai mult timp, sa nu fie umbrit de vegetatie sau de cladiri. Panourile se monteaza la un unghi de circa 45°. Panourile cantaresc putin (30-70 kg fara apa din rezervor) si nu pot afecta structura acoperisurilor pe care sunt montate. Greutatea lor ajunge la cateva zeci de kilograme, in functie de model. Apoi se ia in calcul si volumul de apa in cazul celor cu rezervor exterior.
- In caz de temperaturi ridicate, un panou solar poate lua foc?
Nu. Pericolul de incendiu este exclus.
- Care sunt factorii care pot defecta un panou solar?
O cadere de grindina de mari dimensiuni. Fabricantul asigura durabilitatea tuburilor solare montate la o inclinatie de 45° la bucati de grindina cu diametrul de pana la 30 de milimetri in functie de tipul tubului. Daca se sparg, tuburile pot fi inlocuite imediat cu altele noi.
- Are vreo influenta asupra eficientei panoului solar zona in care locuiesc?
In Romania nu sunt diferente foarte mari de insorire intre doua localitati. Per ansamblu, suntem situati intr-o zona foarte buna de insorire.
- Panourile solare trebuie protejate la inghet. Cum se procedeaza?
La panourile solare care prin constructia pot fi folosite doar in lunile de vara, pur si simplu se goleste instalatia de apa inaintea primului inghet. La sistemele complexe, care functioneaza si iarna, in circuitul solar se foloseste glicol. Pentru a evita pierderile, se impune izolarea conductelor si a robinetilor.
- Se pot folosi panouri solare pentru incalzirea apei din piscina?
Utilizarea panourilor solare exclusiv la incalzirea apei din piscina este viabila chiar si in varianta utilizarii unor panouri mai putin performante, cum sunt cele plane sau cele nevidate.
- Ce timp de viata asteptam de la un sistem solar?
Panourile solare comercializate de noi au o durata de viata de minim 15 si 20 de ani, in functie de tipul acestora.
Pentru mai multe detalii apelați 0749.861.105 sau apăsați AICI