In ultimii ani, am fost martori la un avant incredibil al energiilor regenerabile, cum ar fi cea solara. Fiind un mod atat de raspandit si utilizat in generarea de energie, este imposibil sa nu vedem un astfel de panou oriunde privim. Acestea au devenit o alegere extrem de populara pentru cei ce isi doresc sa isi produca propria electricitate. Se instaleaza relativ rapid si usor, folosesc energie regenerabila si durabila si pot economisi multi bani, fiind, in acelasi timp, prietenoase cu mediul inconjurator.

Astfel de panouri sunt o investitie excelenta, avand posibilitatea sa ofere unei locuinte pana la 25 de ani de energie solara. Insa, atunci cand vine vorba de intretinerea lor, cum le abordam? La fel ca in cazul unui autoturism ce are nevoie de inspectie periodica doar ca sa ne asiguram ca totul  este in regula? Sau le lasam pur si simplu sa isi duca “traiul” de unele singure? Desi necesita un minim de efort atunci cand vine vorba de intretinere, o monitorizare de baza si curatare de cateva ori pe an sunt lucruri necesare.

Ce implica panourile solare ca intretinere pe termen lung?

Panourile solare sunt destul de “inteligente” atunci cand vine vorba de mentenanta – adica acestea folosesc picaturile de ploaie, naturale, pentru a isi mentine o stare curata. Insa, la fel ca si ferestrele unei gospodarii, acestea sunt in continuare expuse altor factori, precum poluarea, reusind sa colecteze astfel de particule la fel ca si alti agenti statici de pe langa locuinta. Pentru a te asigura ca acestea functioneaza la capacitate optima, trebuie sa primesca atentie de mai multe ori pe an. Atunci cand vine vorba de curatarea acestora, ai la indemana mai multe optiuni.

Poti cumpara produse speciale care au proprietatile hidrofobe, care, odata aplicate pe panori, resping apa si murdaria. De asemenea, te poti gandi sa apelezi la o companie de curatare a panorilor solare. Aceasta este, fara indoiala, o metoda pe care o poti alege, deoarece astfel de companii folosesc produse profesionale si adecvate panourilor, astfel ca acestea sa functioneze la o capacitate de 100%.

Totodata, atunci cand vorbim de mentenanta panorilor solare, trebuie sa ne gandim si la faptul ca, desi au fost create pentru a face fata mai multor conditii de vreme, si alti factori externi cantaresc mult. Pe masura ce timpul trece, sezoanele se schimba si astfel intervin si modificari in flora si fauna mediului inconjurator. De exemplu, daca in jurul casei tale se afla multi copaci, inseamna ca in timpul toamnei vei avea ceva mai mult de munca, din cauza frunzelor care cad si care blocheaza lumina soarelui. Pe de alta parte, vara, inamicul consta in polen, care poate inhiba semnificativ performanta panourilor solare.

Insa, una din cele mai mari probleme ale acestor panouri sunt umbrele. Acest lucru este cauzat de faptul ca acestea sunt construite din celule care comunica intre ele. Daca una din ele este umbrita, performanta celorlalte invecinate poate sa scada. Daca panourile tale sunt in umbra copacilor sau a unor cladiri din apropiere, trebuie sa stii ca acestea nu vor functiona la fel de eficient ca panorile care au dechidere completa catre soare.

Cand trebuie sa fiu alert cu privire la intretinerea si curatarea panourilor?

Desi aceste lucruri par destul de usoare si n-ar sta ca o provocare pentru un mester, cu siguranta nu sunt subiecte ce trebuie tratate cu superficialitate. De mentionat totusi ca, singurele momente in care este posibil ca aceste panouri sa aiba nevoie de ceva mai multa atentie sunt descrise de perioadele de zapada abundenta sau atunci cand puterea de energie a acestora incepe sa scada semnificativ. De aceea, atunci cand vine vorba de mentenanta panourilor solare, un lucru care trebuie luat in considerare este apelarea la o echipa care se pricepe si se ocupa de asa ceva in mod constant.