La fel ca si in alte domenii, la alte tipuri de produse si cand vine vorba despre puturi de apa exista si componenta timpului care isi spune cuvantul. Fie pentru ca ati colaborat cu o firma care la vremea respectiva avea cunostinte limitate, fie din alte motive imbatranirea putului forat intervine. Ce este de facut?

Ce este imbatranirea putului forat

Definim imbatranire un cumul de factori ce pot duce la diminuarea totala sau partiala a debitului de apa. Exista 4 cauze principale pentru un astfel de efect si fiecare in parte este important de avut in vedere.

Cum recunoastem imbatranirea unui put? Dupa caz, pot sa apara mai multi factori care afecteaza calitatea apei furnizate sau debitul acesteia, asa cum am mentionat deja. Cand utilizatorul isi da seama de aceasta diferenta, ridica problema verificarii functionarii pompei si implicit a starii putului de apa.

Ce puteti face pentru a evita imbatranirea puturilor forate

Exista o serie de factori ce contribuie activ din acest punct de vedere. Spre exemplu este important ca tubulatura definitiva si coloana filtranta sa fie din materiale de calitate, mai ales rezistente la coroziune. Mai degraba tine de firma ce executa lucrarea si de alegerile pe care aceasta le realizeaza. La fel de important este, spre exemplu, ca pietrisul margaritar si fantele filtrante sa fie alese in conformitate cu analiza granulometrica din materialul extras din stratul acvifer.

Alte aspecte relevante aici tin de exploatarea putului si de denisiparile, ce ar trebui realizate in mod constant.

Cum pot fi reabilitate puturile

Nu vor exista interventii pana cand nu este analizata situatia si implicit dosarul tehnic al forajului. Interventia de orice fel va fi realizata strict de personal calificat si de firma cu experienta (luati contact cu echipa noastra aici).

Este analizata schita de tubare, pentru a sti exact unde se afla pozitionate filtrele. Asadar ca recomandare, printre altele, trebuie sa cereti firmei care executa forajul fisa lucrarii.

Reabilitare chimica a unui foraj de apa

Vor fi folosite substante acide, pentru a ridica productivitatea putului, scazuta pentru ca sunt depuneri ce obtureaza fanta filtrului si implicit stratul acvifer din jurul lui.

Poate fi folosit acidul clorhidric, ce dizolva carbonatii de calciu si magneziu, indicatie pentru apa calcaroasa. O alta varianta este acidul sulfamatic, clorul sau polifosfati.

Reabilitare fizica

In acest caz vorbim despre nevoia de a interveni prin spalarea forajului, de denisipare, caz in care este necesar un compresor de aer, motocompresor sau compresor electric.

Alte metode implica pistonajul, o interventie realizata cu un piston de diametru apropiat de cel al tubulaturii forajului. Vor fi curatate fantele infundate prin miscari liniare, pe verticala de sus in jos, formand astfel o presiune mare pe filtre, ceea ce duce ulterior la cresterea debitului.

Poate fi si perierea unui foraj o solutie? Miscari de rotate ce indeparteaza crusta ce s-a depus pe filtre poate fi o solutie.

  • Nu interveniti in niciun fel asupra forajului sau pompei, fara ajutor de specialitate.
  • In paleta noastra de servicii dispunem si de sisteme de pompare.
  • Uneori debitul de apa este mic pentru ca lucrarea in sine nu corespunde cu necesitatea utilizatorului. Insa asta inseamna o analiza tehnica amanuntita inainte. In cazul imbatranirii unui put faceti diferenta clara de debit, unul mai mic decat cum obisnuia sa fie la inceput.

Suntem aici sa va ajutam, mai intai cu partea de consiliere si mai apoi cu servicii profesionale. Echipa noastra de specialisti se deplaseaza, la cerere, oriunde in tara. Va asteptam in cadrul paginii noastre → ecodrillforaje.ro cu detalii.